Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Nihalka, ki na Veliko planino vozi že 55 let, je dosegla nov absolutni rekord

Nihalka, ki na Veliko planino vozi že 55 let, je dosegla nov absolutni rekord

Ob koncu septembra je Velika planina dosegla nov absolutni rekord prepeljanih potnikov. Samo septembra se je na planino z nihalko povzpelo več kot 8.000 potnikov, kar je nov absolutni rekord zadnjih 25 let. Od januarja do danes se je tako z njo popeljalo kar 68.000 potnikov. Ta številka je že presegla rekordno leto 2017, ko je planino v celem letu z nihalko obiskalo 66.000 potnikov. 

Za trajnostni razvoj turizma na Veliki planini je nihalka pomemben del zgodbe, saj kot varčen in najbolj ekološki način prevoza omogoča hiter ter varen dostop na planino. Letošnje leto nihalka na Veliko planino praznuje zavidljivih 55 let. Leta 2011 je bila v celoti zamenjana strojnica nihalke, v prihodnjih letih pa bosta zamenjani tudi obe kabini.

Da je Velika planina vse bolj priljubljena turistična destinacija, med drugimi dokazujejo tudi rekordne številke, ki pa jih letos ni malo. Poleg rekordnega avgusta, ko se je z nihalko popeljalo na planino skoraj 25.000 potnikov, je z rekordom postregel tudi september, saj je z nihalko planino obiskalo več kot 8.000 potnikov.

Nihalka na Veliko planino praznuje 55 let!

Nihalka lahko opravi kar 10 voženj v eni uri, kar pomeni, da med najbolj obiskanimi dnevi naredi kar 110 voženj dnevno. To je 176 kilometrov dolžine ter 94,6 kilometra premagane višinske razlike.

Decembra 2011 je bila v celoti zamenjana strojnica nihalke. Tako je nihalka na Veliko planino z novo strojnico postala še varnejša in učinkovitejša. Velika planina, d. o. o., pa je bila v letu 2014 tudi finalist prestižne nagrade Werner von Siemens, kjer so ocenjevali učinkovitost nihalke po zamenjavi obstoječe strojnice z novo.

Začetki nihalke …

Leta 1958 zaradi želje, da bi na Veliko planino zgradili žičnico, Vlasto Kopač za OLO Ljubljana izdela urbanistični program in varstveni režim Velike planine ter tako zavaruje pastirski del planine. Tako je Kopač dve leti pozneje projektiral obe postaji žičnice ter hotel Šimnovec. Že naslednje leto so začeli graditi nihalko na Veliko planino. Isto leto se uradno odpre tudi sedežnica na Zeleni rob (sedežnica Šimnovec).

Izgradnja nihalke lepote Velike planine približala obiskovalcem. Tako se je na Veliki planini začel širiti turizem, v zimskih mesecih pa je bila Velika planina množično obiskano smučišče. Danes je biser turističnih destinacij. Poleti zaživi s prihodom pastirjev in živine, v zimskih mesecih pa sta posebno doživetje nočno sankanje na 2,4 km razsvetljeni progi ter krpljanje po naravnem snegu, med idilo s snegom pokritih pastirskih koč. Ob zadostni količini snega pa urejamo tudi proge za tek na smučeh.

V letu 2019 je bila postavljena nova učna pot Po stopinjah pastirjev

Občina Kamnik je v sodelovanju z družbo Velika planina, d. o. o., in Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik pripravila učno pot po Veliki planini Po stopinjah pastirjev. Krožna učna pot je sestavljena iz 11 tabel, kjer vsaka predstavlja eno znamenitost ali posebnost Velike planine. Table so razporejene po območju Velike, Male in Gojške planine v obliki krožne poti. Za obisk celotne poti obiskovalec potrebuje približno 2 uri in 15 minut. Učno pot boste brezplačno z lokalnim vodnikom lahko obiskali  med krompirjevimi počitnicami.

Več si preberite na www.velikaplanina.si 

Velika planina je lepa v vseh letnih časih. Vabimo vas tudi v jesenskih dnevih, ko se umiri ter obarva v zlato rumeno barvo. Spremljajte dogodke, ki jih za vas pripravljamo med krompirjevimi počitnicami in obiščite Veliko planino!

Velika planina d.o.o.