Naslovnica / KULTURA / Nina Smrekar, obetavna mlada kamniška oboistka

Nina Smrekar, obetavna mlada kamniška oboistka

Kamnik premore kopico obetavnih mladih talentov, ki jih, kljub njihovim številnim izvrstnim dosežkom, običajno vse premalo poznamo. Ena izmed njih je zagotovo tudi obetavna mlada oboistka Nina Smrekar, ki svojo glasbeno znanje nadgrajuje s študijem na Univerzi za umetnost v avstrijskem Gradcu.

Nina Smrekar je z glasbo povezana že od rane mladosti, saj je kot predšolski deklič najprej prepevala v stranjskem otroškem pevskem zborčku, nato pa tudi v šolskem in mladinskem pevskem zboru. Samo prepevanje pa nekako ni zadovoljilo njene želje po glasbenem ustvarjanju, zato si je kot deklica zaželela, da bi znala igrati tudi na flavto, vendar se ji želja, po spletu (srečnih) okoliščin ni izpolnila. Tisto leto na kamniški glasbeni šoli v program flavte namreč niso vpisovali novih učencev, tako da so nemalo razočarano Nino, ki takrat sploh še ni vedela kaj je to oboa, vpisali kar na pouk oboe pri učiteljici Evi Jurgec. Nina se ob zabavnem mladostni anekdoti zdaj samo še široko nasmehne in pravi, da se je nekdanji »žal«, že dolgo tega spremenil v  »na srečo«.

nina smrekar

Kljub temu, da do vpisa v glasbeno šolo za oboo sploh še ni slišala, je kaj kmalu ugotovila, kot pravi sama, da je prav to tisto nekaj, kar je iskala in kar jo do potankosti dopolnjuje. Seveda v začetku tudi pri Nininem igranju oboe ni šlo vse kot po maslu. Začetki so težki, naporni in jemljejo voljo, ampak Nina je s hribovsko trmo vztrajala tudi zaradi tega, ker jo je k temu gnal njen notranji vzgib po ustvarjanju čudovite glasbe, ki je bil večji in močnejši od vsake ovire in je v njej vzbudil odločitev, da bo postala glasbenica. Taka čisto prava.

S pomočjo različnih učiteljic na Glasbeni šoli Kamnik se je pet let pripravljala na sprejemne preizkuse na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, ki jih je, presenečena in presrečna, uspešno opravila, nato pa kaj kmalu spoznala, da se trdo in pravo delo šele začenja.

Na Konservatoriju za glasbo in balet je bila sprejeta v razred profesorja Mateja Šarca, ki poučuje tudi na Akademiji za glasbo, hkrati pa je tudi solo oboist v Slovenski filharmoniji, za kar je Nina neizmerno hvaležna, saj jo je profesor Šarec, kot pravi sama, s svojem znanjem in izkušnjami znal usmerjati, da se je razvijala ne le kot glasbenica, ampak tudi kot oseba. Predstavil ji je namreč širok spekter oboistične in orkestrske literature, obenem pa nenehno skrbel za konstanten napredek njenega ustvarjanja.

Dobro mentorsko oz. profesorsko vodstvo in Ninino trdo delo so že kmalu dali rezultate, saj je bila Nina tri leta, med odličnimi člani orkestra simfoničnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet, prva oboistka, tekom srednje šole pa se je uspešno udeležila tudi kar nekaj tekmovanj, kjer je osvojila številne nagrade, med drugim tudi zlato plaketo in drugo nagrado na je na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov leta 2013.

Ob koncu srednješolskega šolanja zato za Nino ni bilo nobene dileme glede nadaljevanja šolanja, saj je v njej že povsem dozorelo spoznanje, da jo glasba navdihuje in izpolnjuje. Zato se je brez premišljevanja odločila za nadaljnji študij glasbe na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ki je za nekaj časa postala njen drugi dom, nato pa se je, v željo po nabiranju izkušenj in novih znanj odločila, da svoj glasbeni študij nadaljuje v tujini.

Na priznani Univerzi za umetnost v Gradcu je uspešno opravila teoretične in praktične sprejemne izpite, zdaj pa že od lanske jeseni svoj študij nadaljuje pod budnim in strogim očesom nekdanjega oboista graške opere, prof. Adolfa  oz. Adia Traara.

Nina pravi, da je njuno glasbeno sodelovanje odlično, kar bržčas dokazujejo tudi Ninini nedavni uspehi. Na letošnjem Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov je Nina Smrekar, pod mentorskim vodstvom prof. Traara, namreč znova osvojila dve zlati plaketi, drugo nagrado in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja.

Kljub temu, da je je nekoliko dlje od doma, Nina pravi, da ji je Univerza za umetnost v Gradcu kaj hitro prirasla k srcu, oz. kot je rekla: »Srečna sem, da se lahko kot solistka, predvsem pa kot članica komornih in orkestrskih zasedb vsakodnevno razvijam, poleg glasbenega znanja pa pridobivam še prave prijatelje iz celega sveta.«

Prijateljev, četudi jih spričo študijskih obveznosti vidi manjkrat kot bi si želela, ji zagotovo ne manjka niti v Kamniku, kjer je bila nekdaj članica Mestne godbe Kamnik, zdaj pa že tri leta pomaga tudi Pihalnemu orkestru Delavskega kulturnega društva Solidarnost, njenega prihoda pa so zagotovo vedno veseli tudi v Stranjah, kjer je preživela svoja najbolj rosna leta ob igranju s punčkami in zganjanju otroških vragolij z ostalo vaško otročadjo, ki je nekdaj polnila tamkajšnje ulice z vriščem, smehom in, zagotovo vsaj ob koncu počitnic, tudi s pesmijo.

Obetavna mlada oboistka Nina Smrekar.

Obetavna mlada oboistka Nina Smrekar.

Nini Smrekar želimo čim uspešnejše nadaljevanje študija in glasbenega izobraževanja, predvsem pa, da se ji izpolnijo njene želje, saj pravi, da si želi predvsem tega, da bi v glasbi še naprej odkrivala smisel življenja, se razvijala v vedno boljšo glasbenico in svojim poslušalcem vedno znova pričarala nepozabne glasbene trenutke.

Mi si pa želimo, da jo bomo imeli čim prej priložnost slišati tudi na kakem nastopu oz. koncertu v Kamniku.