Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Nove “kravje kupčije” na Veliki planini
Velika planina - Foto: Aleš Frelih

Nove “kravje kupčije” na Veliki planini

Bodo nesmiselne zakulisne politične igrice in »kravje kupčije« znova začele najedati družbo Velika planina d.o.o., ki je po dolgih letih težav in smole vendarle začela poslovati nekoliko bolje?

Medtem ko prenovljena gostilna Pod žičnico, gostinski obrati na Veliki planini, delujoča sedežnica, predvsem pa rekorden obisk, ki ga je Velika planina zabeležila v poletnih mesecih, dajejo nekaj več upanja, da se podjetju Velika planina d.o.o. slednjič le obetajo nekoliko boljši časi, se v ozadju, kot že nič kolikokrat poprej, znova začenjajo razplamtevati nesmiselne, predvsem pa nerazumljive politične igrice. V prejšnjem tednu sta namreč, po manj kot letu dni od imenovanja, odstopila dva člana skupščine podjetja, in sicer predsednik Matej Humar in član Štefan Dominko, ki sta, vsak po svoje, blizu kamniški NSi.

Ozadje zamer

Iz odstopne izjave, ki jo je vodstvu občine in svetnikom poslal Štefan Dominko, ki ga je za člana skupščine podjetja Velika planina predlagala NSi Kamnik, je moč razbrati, da se vzroki za odstop dvojice od tričlanske skupščine ne skrivajo toliko v slabem delu in poslovanju družbe, ampak predvsem v nestrinjanju z imenovanjem novega nadzornega sveta družbe, kajti zdajšnjemu v kratkem preneha redni mandat.

Kot razlog za svoj odstop iz skupščine podjetja Dominko, v svojem obširnem odstopnem pismu, navaja: »…da pri vodenju družbe Velika planina d.o.o. ni omogočena neodvisnost pri sprejemanju odločitev za vodenje družbe.« ter doda: »Obstoječemu nadzornemu svetu v kratkem preneha redni mandat. Po aktu o ustanovitvi družbe je skupščina tisti organ, ki ima pristojnost predlagati sestavo nadzornega sveta. Seveda se predlog novega nadzornega sveta uskladi in pridobi konsenz vodstva Občine Kamnik.«

V nadaljevanju svoje odstopne izjave Štefan Dominko ne pozabi omeniti, da so člani skupščine v delo vložili ogromno brezplačnega oz. pro-bono časa in energije, nato pa slednjič le preide k bistvu spora, ki se nanaša na imenovanje novega nadzornega sveta, oz. predvsem o imenih kandidatov, ki naj bi sestavljali nov nadzorni svet družbe: »Povem lahko to, da smo pridobili kandidate z izrednimi kompetencami na gospodarskem področju in področju turizma. Soglasje župana, kateremu so imena bila predstavljena, ni bilo doseženo. Zavrnil je sestavno novega nadzornega sveta z obrazložitvijo, da želi ohraniti obstoječ nadzorni svet.«

Dominko imen kandidatov sicer ne navaja, ker naj bi se v primeru nesoglasij menda ne želeli javno izpostavljati, ampak neuradno smo vseeno uspeli izvedeti, da sta se med imeni predloženih kandidatov pojavili tudi imeni Tomaža Laha, uspešnega podjetnika in direktorja podjetja Nektar Natura, ter ime Ivana Hribarja, direktorja Term Snovik, ki bi s svojimi izkušnjami zagotovo znala doprinesti k nadaljni sanaciji in razvoju družbe Velika planina, žal pa sta se, bržčas povsem nevede in nehote, znašla sredi pritlehnih političnih spletk.

Vse kaže, da je župan Marjan Šarec, ki naj bi sicer ne nasprotoval delni osvežitvi nadzornega sveta, pokazal precej odločnosti in udaril po mizi, saj bi, glede na razmeroma vzpodbudne rezultate, želel nadaljevati delo z obstoječim, oziroma zgolj deloma spremenjenim nadzornim svetom družbe, ki ga trenutno še sestavljajo predsednik Tomaž Besek ter članici Cirila Mali in Justina Cimprič, ki se lahko pohvali tudi z vidnimi rezultati, kar pa naj ne bi bilo po godu nekaterim vidnim posameznikom iz kamniške NSi. V bistvu je nenaden interes posameznikov kamniške NSi za Veliko planino kar je nekoliko nenavaden, saj je Matej Tonin še nedolgo tega (leta 2011) glasno poudarjal, da je potrebno Veliko planino čim prej in za vsako ceno prodati (http://arhiv.tonin.si/index.php?id=964), zdaj pa ima, ko gre podjetju vendarle nekoliko bolje, kot vse kaže, že polno novih, drugačnih in visokoletečih idej, s katerimi bi se, kot vse kaže, rad uveljavil kot nekakšen velikoplaninski mesija.

Vse skupaj pa naj bi, kot je mogoče slišati iz različnih virov, imelo že precej dolgo brado, saj naj bi se obstoječi nadzorni svet vidnim posameznikom iz kamniške NSi zameril že pred časom, ko je zavrnil sponzorstvo ene izmed športnih prireditev, od katere bi imel korist pretežno zgolj organizator le-te, medtem ko bi podjetju Velika planina d.o.o., ki je že tako ali tako precej obubožano, predstavljajo nekaj tisoč evrov veliko finančno breme. Zavrnitev sponzorstva je v precejšno zadrego spravila posameznike iz lokalne NSi, ki so si »prizadevali«, oz. se “hvalili”, da bodo sponzorstvo »zrihtali«, kar pa jih je, ko je bilo sponzorstvo zavrnjeno, na domačem terenu spravilo v precejšno zadrego. Zato gre zaplete z odstopom dveh članov skupščine podjetja Velika planina d.o.o., ki se počasi vendarle pobira na noge, v prvi vrsti razumeti predvsem kot poskus užaljenih posameznikov kamniške NSi, da si v nadzornem svetu občinskega podjetja zagotovijo ljudi, ki bodo znali, ne glede na interese podjetja in občine, nekoliko bolje prisluhniti njihovim željam in potrebam po uslugah s katerimi hranijo svoj ego in volivcem dokazujejo svojo moč in sposobnost, pri čemer, bržčas pod pretvezo velikopotezne dobronamernosti, breskompromisno vpletajo tudi nič hudega sluteče posameznike, ki ne poznajo ozadij njihovih političnih igric in bi si Veliki planini, po svojih najboljših močeh, najbrž želeli iskreno pomagati.

Očitki o nepravilnostih

Štefan Dominko v nadaljevanju svoje odstopne izjave, na račun obstoječega nadzornega sveta družbe, naniza še vrsto nepravilnosti, ki pa so na precej trhlih temeljih in dokaj selektivnega spomina. Vsaj malce nenavadno je tudi, da na nepravilnosti oz. sporna dejstva opozarja šele sedaj, ko je odstopil, saj bi bilo pričakovati, da bi kot član skupščine podjetja bil plat zvona že prej, si na vso moč prizadeval za njihovo odpravo, razrešitev… Ampak, tega ne omenja.

Kot je moč brati (predvsem) med vrsticami njegove odstopne izjave, za rep med nogami bržčas niso krive nepravilnosti, ki jih našteva, temveč užaljenost ob županovi odločnosti, da posameznim petelinčkom iz NSi, nekoliko pristriže peruti, dasiravno pri tem tvega, da užaljena politično-koalicijska črna putka pobere šila in kopita, zapusti skupno gnezdece ter se zateče na varno opozicijsko vejo, kjer lahko, brez kake posebne odgovornosti in dela, glasno kokodaka kolikor jo je volja, za nameček pa, iz samega maščevanja, v upanju, da se v nekdanji skupni kokošnjak prikrade lisica, pušča priprta vrata.

Odgovor nadzornega sveta

Na očitke Štefana Dominka so se, nič manj obširno, odzvali tudi člani obstoječega nadzornega sveta družbe, ki se v svojem odgovoru niso pozabili pohvaliti z rezultati minulega dela, le-teh se je nenazadnje nabralo kar nekaj, za nameček, pa jim gredo na roko tudi odlični rezultati letošnje poletne sezone, ki je bila rekordna. Člani nadzornega sveta, ki so mimogrede vsi tudi prebivalci kamniške občine, niso pozabili navesti niti prihodnjih načrtov razvoja Velike planine, ki so sicer smeli, ampak z nekaj sreče najbrž tudi realno izvedljivi, še posebej, če Velika planina v prihodnje zares začne poslovati brez izgube, kar sicer še ne pomeni, da v prihodnje ne bo več potrebovala pomoči občine, bo pa ta najbrž precej manjša, kot do sedaj. To sicer ne odpravlja vseh težav povezanih z Veliko planino, vseeno pa predstavlja precejšen premik na bolje, oz. kot so zapisali člani nadzornega sveta v odgovoru na očitke Štefanu Dominku: »Glede navedbe gospoda Dominka, da bomo vsako leto potrebovali najmanj 300.000 EUR da bi preživeli – vsi lahko na lastni koži občutimo in vidimo, da se na planini premika na bolje, zato v letu 2016 tako ne bomo potrebovali 300.000 EUR, da bi preživeli. V bistvu za samo preživetje ne bomo potrebovali nobenega denarja, če se seveda ne ponovi kakšna naravna nesreča, saj bo družba v letu 2016 tekoče poslovanje in osnovno vzdrževanje zmogla sama. Pomoč bomo potrebovali za izredna vzdrževanja (na primer popuščanje vrvi na nihalki) in za manjša vlaganja v infrastrukturo – za leto 2016 predvidevamo največ 100.000 EUR, kar je najmanj do sedaj. Lahko pa povemo tudi, da se bodo z večanjem poslovanja počasi zmanjševala tudi ta vlaganja.«

Iz njihovih ust v božja ušesa, bi lahko rekli, kako bo v resnici, bomo najbrž vedeli najbrž že prihodnje leto v tem času, zaenkrat pa bo najprej treba preživeti zimo. Upamo pa, da bo, glede na to, da sedežnica ponovno obratuje, na Veliki planini spet moč smučati vsaj pod sedežnico.

Podrobnosti o očitkih in odgovorih nanje, pa si lahko, tako v odstopni izjavi Štefana Dominka, kot v odgovoru Nadzornega sveta družbe Velika planina d.o.o, preberete sami. Obe obširni pisanji sta bili poslani tako vodstvu občine, kot tudi kamniškim svetnikom in svetnicam, zato je najbrž prav, da ste z njima seznanjeni tudi občani, ki vse skupaj financirate.

Uspešna poletna sezona

Kakorkoli že, zapletom v ozadju navkljub in nekaterim težavam ter nerodnostim o katerih smo pisali tudi na naših straneh, se Velika planina lahko pohvali z eno izmed uspešnejših, če ne že kar rekordno poletno sezono.

Samo v avgustu je bilo na Veliko planino prepeljanih več kot 20.000 potnikov, da ne omenjamo vseh tistih, ki so se na Veliko planino podali peš. Zato bomo več pozornosti uspešni sezoni in načrtih za zimsko sezono posvetili v enem izmed člankov v bližnji prihodnosti.

Se pa iskreno nadejamo, da v tem času Velika planina ne bo ponovno postala poligon za merjenje podtalnih moči političnih struj in užaljenih egov posameznikov, ki se še vedno ne morejo sprijazniti s tem, da je bil pred letom dni za župana (ponovno) izvoljen Marjan Šarec, ne pa denimo Matej Tonin, Matej Slapar, ali morda še kdo drug.

Do volitev, ki so primerno prizorišče za tovrstne spopade, je še daleč in če so posamezniki začeli že s kuhanjem predvolilnega golaža, bo le-ta čez tri leta že preklemansko postan, zagotovo pa ne bo niti približno tako okusen kot tisti, ki ga bodo v soboto na Veliki planini skuhali bajtarji, ko bodo prevzeli ključe planine in proslavili 85. letnico svojega delovanja.