Naslovnica / NOVICE / Novosti pri prevozu lesa.

Novosti pri prevozu lesa.

Prevoz, prodaja in promet z lesnimi sortimenti kot sistem potrebne skrbnosti pri gospodarjenju z gozdom.

Uredba EU z dne 20. Oktobra 2010 določa, da morajo pravne in fizične osebe, ko prvič dajejo na trg les in lesne proizvode, vzpostaviti sistem potrebne skrbnosti. Glavni namen sprejetja uredbe je bilo preprečevanje nezakonite sečnje in s tem zmanjšanje krčenja in degradacije gozdov, zmanjšanje emisij CO2, ohranitev biotske pestrosti, varovanje podnebja, zagotavljanje preživetja gospodarskih subjektov, ki ravnajo zakonito in preživetje lokalnih skupnosti.

Na podlagi te uredbe, ki je bila sprejeta pred sedmimi leti, so bile uvedene prevoznice, ki pa so bile zaradi katastrofalnega žledu februarja 2014 ukinjene. Uveden je bil Evidenčni list o uporabi in prometu z gozdnimi lesnimi sortimenti, ki ga vodi lastnik gozda oziroma lastnik drugega zemljišča, na katerem so rasle gozdne drevesne vrste.

Vzorec Evidenčnega lista je navoljo na internetni strani Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, delovno področje gozdarstvo.

http://www.mkgp.gov.si/si/delovna_podrocja/gozdarstvo/sledljivost_prometa_z_gozdnimi_lesnimi_sortimenti/evidencni_list_o_uporabi_in_prometu_z_gozdnimi_lesnimi_sortimenti/

Listino sestavlja več poglavji, v prvem mora lastnik gozda oziroma zemljišča na katerem so rasle posekane gozdne drevesne vrste navesti ime in priimek ter naslov in številko dovoljenja za posek (odločba Zavoda za gozdove). V drugem poglavju navede kam in kdaj je bil les dobavljen, navede drevesne vrste in lesne sortimente (npr. hlodi, les za kurjavo, les za celulozo, drug okrogel tehnični les), ter dobavljene količine, ki pa se morajo ujemati z izdanim dovolenjem za posek. V tretjem odstavku se oceni tveganje zakonitosti sečnje, ki se oceni na podlagi tega ali je lastnik izvedel sečnjo sam ali je to delo opravil nekdo drug. V četrtem odstavku lastnik navede ukrepe, ki jih je lastnik izvedel za zmanjšanje tveganja nezakonite sečnje.

Lastnik gozdnega zemljišča je dolžan hraniti listine o poseku in dobavi vsaj 5 let od poseka.

V sistem potrebne skrbnosti spadajo tudi knjigovodske listine, ki spremljajo les na poti od pošiljatelja do kupca. Ko je les naložen ter med prevozom mora prevoznik imeti pri sebi knjigovodsko listino, v katero lastnik lesa in pošiljatelj vpišeta osebno ime, naslov ali naslov firme, davčno številko in podatke prejemnika lesa, poleg tega je potrebno navesti naslov in davčno številko prevoznika, vrsto in registrsko številko vozila, ki prevaža les ter kraj in datum nakladanja in razkladanja, vrsto in količino gozdnih lesnih sortimentov in zaporedno številko knjigovodske listine. Vzorec knjigovodske listine se lahko dobi na internetni strani Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, na oddelku gozdarstvo in jo morajo lastnik, pošiljatelj, prevoznik in prejemnik hraniti vsaj pet let od prevoza lesa. V primeru ko v knjigovodski listini niso vpisani podatki o lastniku, pošiljatelju, prevozniku in prejemniku lesa ali niso vpisana vrsta in količina lesa ali če ta odstopa od dejanske količine več kot 10 % se šteje, da se les vozi brez listine.

V primeru ko fizična oseba prevaža les iz gozda za lastno uporabo (manj kot 10 m3) ni potrebno imeti knjigovodske listine, vendar mora imeti prevoznik pri sebi dovoljenje za posek lesa (odločbo Zavoda za gozdove). Za prevoz lesnih sortimentov do premera največ 10 cm na debelejšem koncu (razen za lesne sekance in razcepljen les) in če njihova skupna količina ne presega 10 m3, ni potrebno imeti dovoljenja za posek in knjigovodske listine.

Prav tako za prevoz gozdnih lesnih proizvodov ni potrebna knjigovodska listina v primeru, ko gre za prodajo ali promet med dvema fizičnima osebama. V tem primeru prevoz gozdnih lesnih sortimentov spremlja izjava ali druga listina, v kateri je navedena vrsta in količina gozdnih lesnih sortimentov, kraj in datum nakladanja, podatki o pošiljatelju, prevozniku in prejemniku gozdnih lesnih sortimentov. Tudi te listine pošiljatelj, prevoznik in prejemnik hranita pet let od datuma opravljenega prevoza.

Dodatne informacije o zagotavljanju sistema potrebne skrbnosti ter z njim povezanega vpisovanja podatkov v evidenčni list in njihovi hrambi lahko tudi dobite na Zavodu za gozdove Slovenije.

Andrej Žagar

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve