Naslovnica / NOVICE / O zgodovini smučanja

O zgodovini smučanja

Na gradu Zaprice se je včeraj odvil zanimiv pogovorni večer je bil posvečen svetovni zgodovini smučanja, ki je bila vsaj deloma pisana tudi v Sloveniji in na Kamniškem.

Svetovno in slovensko zgodovino smučanja je na kratko predstavil Aleš Guček, ki je izpostavil pet dogodkov oz. pojavov, ki med smučarske pionirje postavljajo tudi Slovenijo in Slovence. Mednje sodijo bloški smučarji, o katerih je že v 17. stoletju pisal Janez Vajkard Valvasor, pojav bajtarstva na Veliki planini, kjer so smučarji od pastirjev najeli koče, razvoj smučarskih poletov, partizanske smučarske tekme in prvo alpsko smučanje slepih.

Razvoj (moderne) smučarije na Kamniškem je predstavil Marjan Schnabl, od prvih Drenovcev v letih 1910 in 1911, do razmaha smučanja in smučarskih tekmovanj, Dušan Božičnik pa je predstavil razvoj smučarskih žičnic ter gradnjo žičnice in sedežnice na Veliko planino, kar je povzročilo pravi razmah smučarskega turizma.

Tudi na Kamniškem, saj se je marsikateri obiskovalec sinočnje prireditve z nostalgijo spomnil časov, ko je na Poljanah delovala še vlečnica in so se na Veliki planini vile dolge vrste smučarjev, ki so čakali na vožnjo z vlečnico v Tihi dolini, medtem ko se je vrsta za nihalko na spodnji postaji nemalokrat začela že pod stopnicami pod spodnjo postajo nihalke oz. takoj ob izstopu iz avtobusa.

 

Morda tudi zaradi tega, ker je bilo v tistih časih smučanje še poceni in dostopno domala vsem in vsakomur, ki je imel veselje do dričanja po belih strminah.