Naslovnica / NOVICE / Občina Kamnik prodaja drsališče

Občina Kamnik prodaja drsališče

Na spletni strani občine Kamnik je bil pred nekaj dnevi objavljen razpis za javno zbiranje ponudb za prodajo mobilnega drsališča s hladilnim agregatom. Gre za drsališče, ki ga je občina, na vrat na nos, kupila  leta 2008, saj naj bi se, po takratnih ocenah, nakup izplačal bolj od vsakoletnega najema.  Za drsališče je občina pred sedmimi leti odštela 120.000 evrov, zdaj pa zanj, po izhodiščni ceni 16.900 evrov, išče novega lastnika.

Razlogi za prodajo drsališča

O razlogih za prodajo drsališča, ki je v zadnjih desetih letih postalo stalnica zimskega, predvsem pa prazničnega dogajanja v središču mesta smo povprašali Francija Kramarja, v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, ki  je povedal:

»Občina Kamnik kot lastnica drsališča in Zavod za turizem in šport v občini Kamnik kot uporabnik le-tega, sta se že v preteklih letih nagibala k prodaji drsališča, ki ga je Občina kupila leta 2008. V letošnjem letu smo se odločili, da to drsališče vendarle prodamo predvsem iz spodaj navedenih razlogov.

Oprema drsališča je žal v stanju, ki ne omogoča izpeljave modernega ledenega projekta. Gumijaste preproge sistema so po že opravljenih sezonah amortizirane in dotrajane, hladilni agregat je starejše znamke (tudi, če je letnica novejša) in precej dotrajan, predvsem pa neučinkovit, glasen in daleč od standardov, ki jih narekuje moderen projekt oziroma ne izpolnjuje evropskih standardov. Tudi strošek porabljene električne energije je bil pri starem drsališču veliko višji, poleg tega pa se ob nabavi drsališča ni računalo na skrite stroške.  Mnoge občine, ki imajo v lasti drsališča, se odločajo za prodajo le-teh, prav iz navedenih razlogov.

Žal je iz ekonomskega vidika zelo preprosto izračunati, da je biti lastnik izredno drag privilegij.

Zaradi spodaj navedenega, smo se v zadnjih letih odločali najemati drsališče, saj so nam ponudniki nudili celovito oskrbo drsališča, kar je občutno znižalo stroške, ki bi jih imeli, če bi postavljali lastno drsališče, z lastno oskrbo in programom.

1. Guma v decembru, januarju in februarju ni učinkovita (topljenje ledu zaradi višjih temperatur).

2. Strošek elektrike starega drsališča je bil približno 6.000 evrov za mesec december. V primeru, da bi  drsališče delovalo tudi v januarju in februarju, bi bil strošek višji kot 6.000 evrov na mesec, saj bi bil agregat zaradi višjih temperatur še bolj obremenjen, strošek porabljene električne energije v zadnjih letih, ko smo najemali drsališče, pa je bil občutno nižji.

3.  Dnevna oskrba predstavlja velik strošek, hkrati pa je  vprašljiva tudi strokovnost.

4.  Obstoječa oprema že sicer »skriva« letne stroške:

 • zamortiziran EPDM sistem drsališča (življenjska doba EPDM sistema je 3-5 let z naraščajočimi letnimi stroški obnove),
 • menjava celotne količine glikola in dopolnjevanje (cena glikola je 2,56 evrov/l; za delovanje sistema potrebujemo od 2.100 do 2.500 l glikola),
 • že v osnovi neustrezen, premalo zmogljiv hladilni agregat za delovanje EPDM sistema drsališča, predvsem za delovanje v januarju in februarju,
 • nujen večji servis na kompresorjih hladilnega agregata,
 • zastarel model hladilnega agregata s preseganjem omejitev glasnosti v urbanem okolju, nujno potrebna je zvočna predelava oziroma dodatna zvočna izolacija,
 • izredno dolgotrajna zamrznitev in posledično veliki stroški montaže ter demontaže,
 • stroški skladiščenja, transportov,
 • stroški vsega potrošnega materiala (vsi elektro kabli, cevne povezave, glikol, menjava obrabljenih materialov, …).

Visoki stroški obratovanja drsališča

Ne glede na to, ali je drsališče kupljeno, ali najeto, je obratovanje umetno zaledenelega drsališča kar precejšen strošek. Denimo, v sezoni 2008/2009 so skupni stroški obratovanja drsališča v mesecu in pol znašali 39.100 EUR (24.000 EUR materialnih stroškov), medtem, ko so stroški obratovanja drsališča v sezoni 2012/13 znašali nekaj več kot 25.000 EUR.

Primerjava stroškov obratovanja drsališča v sezonah 2011/12 in 2012/13

Primerjava stroškov obratovanja drsališča v sezonah 2011/12 in 2012/13

Poročilo delovanju drsališča v letu 2012-13 si lahko ogledate s klikom na povezavo: Drsalisce_porocilo_2012-2013

Kljub temu, da je obratovanje drsališča prinaša precejšnje stroške, pa ne gre pozabiti, da drsališče marsikateremu kamniškemu otroku, najbrž pa tudi odraslemu, predstavlja eno redkih brezplačnih zimskih radosti. V primeru, da je zima zelena, pa še posebej. Vsekakor gre pri vsem skupaj za mnogo razumnejšo porabo sredstev, kot pa bi šlo v primeru, da bi se občina, namesto za drsališče, odločila za izvedbo silvesterskega ognjemeta.

Drsališče bo tudi letos

drsalisce 1Kljub temu, da občina svoje drsališče prodaja, Bo drsališče, le da najeto, tudi letos razveseljevalo staro in mlado. Tokrat na novi, najbrž tudi primernejši lokaciji, na parkirišču za Frančiškanskim samostanom. Drsališče pa bo, zaradi slabih izkušenj z vremenom v preteklosti, v letošnji drsalni sezoni celo pokrito.

V zvezi s tem je Franci Kramar povedal: »Tudi za letošnjo drsalno sezono smo se odločili, da drsališče najamemo za obdobje od 19. 12. 2014 do 1. 3. 2015. Letošnja novost bo ta, da bomo drsališče postavili na parkirišču pri Frančiškanskem samostanu in bo zaradi izkušenj iz lanske sezone tudi pokrito. Razlog za postavitev pa je predvsem v razbremenitvi Glavnega trga in drugačni postavitvi glavnega odra (dobre izkušnje iz Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine). Prav tako bomo poskrbeli za spremljevalni program na drsališču in se ne bojimo, da drsališče ne bo dobro obiskano.«

 

Fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve