Naslovnica / NOVICE / Objestni vozniki in nepozorni pešci

Objestni vozniki in nepozorni pešci

Ko se na prehodu za pešce srečata objesten voznik in nepreviden pešec je rezultat lahko katastrofalen, vseeno pa se, vsaj na prvi pogled zdi, da ni ne voznikom ne pešcem mar za skupno varnost v prometu.

V poletnem času, ko so ceste in pločniki polni pešcev, je moč opaziti vedno več objestnih in neolikanih voznikov avtomobilov, katerim ni mar za soudeležence v prometu. Skozi cel Kamnik je namreč vedno več pešcev, ki so glede na potek njihovih poti ujeti na napačni strani ceste zaradi brezobzirnih voznikov, ki se jim tako mudi, da niso zmožni ustaviti pred prehodom za pešce. Tako posamezniki upajoče čakajo na prve rdeče semaforje v bližini, ki avtomobiliste ustavijo vsaj za kratek čas, da lahko sami varno prečkajo vse bolj prometne poti.

Vsa krivda pa ni nujno le na voznikih avtomobilov, saj so tudi pohajkovalci na pločnikih pozabili pravila obnašanja v prometu. Ob tako hitrem tempu življenja, kot ga imamo, bi bilo še vedno smotrno pospraviti telefon v žep in se spomniti nasveta, ki so nam ga dajali že kot otrokom. Pred prečkanjem ceste se na prehodu ustavim, (pospravim telefon), pogledam levo, desno in še enkrat levo ter nato previdno prečkam cestišče.

Prav tako bi bilo razumno, kljub temu, da glasba omili marsikatero dolgo pot,  pred prečkanjem izklopiti poskočne takte ali pa vsaj vzeti eno slušalko iz ušesa ter se posvetiti svoji varnosti in dogajanju v prometu. Kajti dandanes je žal tako, če sam ne boš pozoren in pazljiv, prav zagotovo ne bo nihče drug.

Strpnost med vsemi udeleženci ter skrb, ne le zase temveč tudi za druge, nas lahko pripelje daleč. Če želimo pešci in vozniki končno zaživeti v slogi, bo potrebno delo z obeh strani. Vozniki, ustavite posamezniku, ki čaka obzirnega voznika na zebri že zadnje pol ure; in pešci? Poglejte vsaj levo in desno preden stopite na cesto, da ne bo Kamnik poln črnih zaviralnih poti.

Morda si pri tem lahko za vzgled vzamemo tudi primorsko regijo, ali pa tujino, kjer vozniki ustavljajo pred prehodom v trenutku, ko zagledajo pešca, ki bi rad prečkal cesto in pešce, ki dejansko opazujejo promet in se ustrezno odzivajo na dane situacije.

Laura Hribar