Naslovnica / NOVICE / Obnova gozdnogospodarskih ureditvenih oznak v gozdovih

Obnova gozdnogospodarskih ureditvenih oznak v gozdovih

V poletnih dneh, ko ni večjih potreb po izbiri (odkazilu) drevja za posek, del pri umestitvi gozdnih vlak v prostor ali iskanja dreves, kjer so se prekomerno namnožili podlubniki, ste pričeli opažati po gozdnem drevju na novo zabarvane rdeče črte kombinirane z številkami. Gozdarji javne gozdarske službe Zavoda za gozdove Slovenije smo pristopili k obnovi mej ureditvenih enot.

Za namene načrtovanja in spremljanja gospodarjenja z gozdovi se površine gozdov razdelijo na gozdnogospodarske enote in nadalje na ureditvene enote (oddelke in odseke). Meje oddelkov praviloma potekajo po mejah katastrskih občin oziroma parcel, po razvodnicah, vodah, komunikacijah, presekah in drugih opaznih mejah. Oddelki se lahko razdelijo na odseke tako, da je glede na rastišče, zgradbo gozdov ali njihovih funkcij omogočeno razlikovanje ciljev in smernic na ravni rastiščnogojitvenega razreda, pri tem pa meje odsekov praviloma ne sekajo parcelne meje.

Oddelki so trajne ureditvene enote, katerih meje se ne spreminjajo. Zavod za gozdove Slovenije je na podlagi Pravilnika o načrtih za gospodarjenje z gozdovi in upravljanje z divjadjo (Uradni list RS 91/10) zadolžen za označevanje in obnavljanje ureditvenih enot na terenu. Pristojni za obnovo oddelčnih in odsečnih mej na terenu so krajevno pristojni revirni gozdarji.

Na terenu se meje ureditvenih enot praviloma označijo z rdečimi vodoravnimi črtami širine 15–20 mm in dolžine 15 cm (na tanjšem drevju lahko tudi manj) na deblih stoječega drevja približno 170 cm od tal, in sicer:

  • meja GGE s tremi črtami v razmiku 10 mm;
  • meja oddelka z dvema črtama in s številkami, debeline 10 mm in višine 80 mm, zapisanimi nad črtama;
  • meja odseka z eno črto in malimi tiskanimi črkami, debeline 10 mm in višine 80 mm, zapisanimi nad črto (nad črto se zariše tudi pika, zaradi razlikovanja meje odseka od posestnih mej).

Vse oznake se barvajo s trajno rdečo barvo v zgoraj navedenih dimenzijah.

Meja je označena tako, da smer črte nakazuje smer poteka meje in je vidna iz obeh strani (izmenično iz leve in desne od dejanske linije meje).

Za označevanje se izbira drevesa, za katera se prevideva, da bodo v sestoju še dalj časa oziroma večje skalne balvane in vraščene skale, ki se jih predhodno očisti.

Številke in črke za označitev oddelkov in odsekov se na terenu praviloma zapišejo samo na križišča mej in na presečišča mej s pomembnejšimi potmi in vlakami.

Pri tem obnavljanju pa lahko pride do odstopanj med dejanskimi posestnimi mejami  in omenjenimi ureditvenimi mejami zaradi poseka nekdaj označenih dreves, krčitev gozda v kmetijske namene, opustitve lastniških odsekov (državni gozd – zasebni gozd) zaradi denacionalizacije ali drugih vzrokov.

Označene ureditvene meje nimajo nikakršne obvezujoče povezave z mejami posesti (lastništva) ali območji dejanskega uživanja lastnine.

V hribovitih in gorskih predelih (območje Kamniške Bistrice in Menine planine) kjer so z Uredbo o varovalnih gozdovih in gozdovih s posebnim namenom (uradni list RS št 88/5, 56/07, 29/09, 91/10, 1/13, 59/15), ter na območju Nature 2000 izločeni varovalni gozdovi, gozdni rezervati ter ekocelice, pa boste opazili modro barvo.

Razmejitve med gozdnimi rezervati ali ekocelicami in gozdom, kjer se gospodari morajo biti dobro označene z modro barvo (zaris zunanjega oboda rezervata ali ekocelice).

Meje gozdnih rezervatov se v naravi označijo na deblih stoječega drevja ali na vraščenih skalah 170 cm od tal z dvojno vodoravno modro črto ter z opozorilnimi tablami.

Meje ekocelic se na terenu označijo na deblih stoječega drevja ali na vraščenih skalah 170 cm od tal z enojno vodoravno modro črto.

Stoječa biomasa, ki jo načrtno puščamo (odkupljena habitatna drevesa) se na terenu označi s silhueto detla v modri barvi. Ostala načrtno puščena drevesa, ki niso odkupljena se lahko označi s sprejem rdeče barve z oznako v obliki, ki ponazarja »ptičji kljun« (>).

Potek ureditvenih mej si lahko ogledate na Pregledovalniku podatkov o gozdovih – https://prostor.zgs.gov.si/pregledovalnik/ – v zavihku Prikaz gozdov\Odseki

Vse dobronamerne pripombe lahko sporočite na ZGS KE Kamnik, Tunjiška cesta 21, 1240 Kamnik (Tel.: +386 (0)1 839-19-46, e-pošta: ke.kamnik@zgs.si) ali vašemu revirnemu gozdarju, kjer lahko dobite tudi dodatne informacije ali pojasnila.

Kamniški gozdarji

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve