Naslovnica / KULTURA / Odprtje likovne razstave Vladimirja Lamuta

Odprtje likovne razstave Vladimirja Lamuta

V Galeriji Miha Maleš v Kamniku, so v četrtek 8. junija slovesno otvorili gostujočo likovno razstavo ustvarjalnega slikarja Vladimirja Lamuta.

Razstava je bila ob avtorjevi 100-letnici rojstva najprej postavljena v njegovem domačem dolenjskem okolju, v Dolenjskem muzeju v Novem mestu, včeraj odprta razstava v Kamniku, pa je nastala ob sodelovanju Medobčinskega Muzeja Kamnik v sodelovanju in Dolenjskega muzeja.

Odprtje razstave sta s pozdravnimi besedami pospremili gostiteljici razstave, direktorica Medobčinskega Muzeja Kamnik, mag. Zora Torkar in kustosinja Saša Bučan, nato pa besedo predali kustosu Dolenjskega muzeja Jožefu Matijeviču, ki je razstavo in spremljajoči katalog tudi pripravil.

V razstavo so vključena likovna dela, ki jih hrani Dolenjski muzej, v veliko pomoč pri pripravi razstave pa je bil tudi umetnikov sin Branko Lamut. Vladimir Lamut se je rodil ob sotočju reke Krke in Save v Čatežu, večino svojega življenja pa preživel v Novem mestu. Slikarstvo je študiral na zagrebški likovni akademiji kjer je tudi diplomiral. Študijsko je bival  tudi v Parizu, kjer je slikal v glavnem puste ulice in osamljene hiše pariškega predmestja.

 

Na razstavi si lahko ogledate Lamutov obsežen ustvarjalski opus.  Slikal je v različnih  slikarskih tehnikah kot so:  olje, akvarel, gvaž, grafika,..  ipd. Za Lamuta, ki so mu rekli kar »dolenjski van Gogh« je  bilo značilno, da je slikarsko zelo aktiven, svoja dela pa  je v glavnem podarjal ljudem.

Vladimir Lamut je umetnost doživljal globoko kar je začutiti v njegovih delih. Predvsem pa je umetnik slikal za dušo in srce, kar lahko občutimo v njegovih slikah.

Razstavo si lahko v Galeriji Mihe Maleša ogledate od junija do oktobra 2017.

Besedilo in fotografije: Brigita Artiček