Naslovnica / KULTURA / Odprtje razstav kot prijeten uvod v Dneve narodnih noš

Odprtje razstav kot prijeten uvod v Dneve narodnih noš

Danes je v srcu Kamnika potekalo odprtje dveh razstav, ki sta obiskovalce prav lepo popeljali v prihajajoče dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

Prva razstava z naslovom Zlato in belo – razstava avb in peč s starejšim datumom izdelave je bila slavnostno odprta v galeriji Dika, obiskovalce pa so poleg avtorice Veronike Pogačar pozdravili tudi Dr. Tomaž Simetinger, župan Matej Slapar in slovenski etnolog dr. Bojan Knific.

Razstavo je zaokrožila prijetna melodija citer, na ogled pa so bile postavljene avbe in peče, ki datirajo tudi v čase pred prvo svetovno vojno. Obiskovalci so imeli kaj videti, kaj kmalu pa so bili povabljeni v Galerijo nad Kavarno Veronika.

Tam je na ogled drugi del razstave Skok čez mejo – Oblačilna dediščina Hrvatov in Slovencev v zamejstvu, ogledati pa si je mogoče tradicionalne noše Slovencev iz Italije, Avstrije ter Madžarske.

Zbrane so ponovno pozdravili Dr. Tomaž Simetinger, župan Matej Slapar in slovenski etnolog dr. Bojan Knific, k besedi pa so povabili tudi gospoda Cerarja. Del razstave namreč predstavljajo namizne in žepne ure, ki jih je na ogled postavilo ravno urarstvo Cerar, ki letos slavi sto let, ure pa so le majhen delček razstave, ki jo bo kmalu pripravilo urarstvo.

Obiskovalci so bili tako deležni prijetnega uvoda v letošnje Dneve narodnih noš, sami pa si razstavo v galeriji Dika lahko ogledate do konca tega tedna, razstava v Galeriji nad Kavarno Veronika pa bo na ogled do dvajsetega septembra.

Laura Hribar