Naslovnica / KULTURA / Odprtje razstave Moč besede in slike – večpredstavnost

Odprtje razstave Moč besede in slike – večpredstavnost

Danes se je v prostorih restavracije Potočka v Termah Snovik odvilo odprtje razstave avtorja Andreja Ciuha.

Slike izpod roke Andreja so večje od knjižnih formatov pesniških zbirk, ki lahko stojijo popolnoma samostojno tudi brez pesmi, ki jih je avtor pripisal na platno ob motive. V svojih delih, tako slikovnih kakor pisanih, izpostavlja aktualne in globalne problematike in izhaja iz človeške pokvarljivosti; nečimrnosti, razvad, pehanja za dobičku, kulture obnašanja in etike. Slikovno je to prikazal z živalmi, ki imajo povsod simboličen pomen, saj so njihove lastnosti primerljive z našimi in ustrezajo prezentaciji vsebine.

Odprtje so spremljali tudi glasbeni vložki, s kratkimi govori pa so ga pospremili tudi g. Ivan Hribar, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Nuša Podgornik ter župan Matej Slapar. Razstava je bila toliko bolj zanimiva tudi zaradi prisotnosti avtorja del, ki je vsakemu posamezniku razložil slike do potankosti.

 

Slika nosi naslov Šibka roka nad fizično silo, obiskovalci pa so prejeli dopolnilno zloženko v kateri umetnik razloži vsebino. O naslednji je zapisal: Zakoni civilizacije so postavljeni tako, da so šibkejši zaščiteni. Če je taka oseba zvita ali podla, lahko to izkoristi v svoj prid. Na prvi pogled pa izgleda vse drugače. Fizična sila mladega bika nad krhko žensko, ki pa ga obvladuje. 

Laura Hribar