Naslovnica / ŠPORT / Padalski desant za Dan mladosti

Padalski desant za Dan mladosti

Jadralni padalci iz Kamnika in širše okolice so včeraj popoldne zbrali na Kamniškem vrhu in že 29-ič opravili svoj tradicionalni skupinski majski polet.

Kljub spočetka ne ravno najbolj obetavnim vremenskim razmeram, se je na Kamniškem vrhu včeraj, 25. maja 2015, zbralo nekaj prek trideset jadralnih padalcev med katerimi je bilo tudi par legend, ne samo kamniškega, ampak tudi slovenskega jadralnega padalstva, ki so se, kot pionirji tega športa na Slovenskem, začeli z jadralnim padalstvom ukvarjati že leta 1986, domala istočasno, ko se je priljubljeni adrenalinski šport začel razvijati tudi v Evropi.

jadralni4

Razvoj in tehnologija jadralnih padal je od tistih časov precej napredovala, kajti če so bili prvi jadralni skoki opravljeni še z nekoliko prilagojenimi klasičnimi padali, ki niso omogočala prav dolgih poletov, lahko danes izkušeni jadralni padalci, ob ugodnih vremenskih razmerah, letijo in jadrajo precej dlje časa, tako po razdalji, kot tudi po času, ki ga preživijo v zraku.

jadralni2

Današnja padala so precej lažja, okretnejša, predvsem pa se ponašajo z neprimerno boljšimi letalnimi oz. jadralnimi sposobnostmi, zato vsako leto, ko nad Kamniškim vrhom rojijo padalski “majski hrošči”, nemalo občudovanja, pa tudi nejevere med mlajšimi jadralnimi letalci, vzbudijo posamezne, prek petindvajset let stare »plahte«, ki jih na hrib privlečejo veterani ter se z njihovo pomočjo spustijo v dolino.

Včeraj popoldne je že skoraj kazalo, da bo namere jadralnih padalcev preprečil dež, ki je grozil izza Krvavca, vendar so se vremenske razmere presenetljivo uredile, tako da je dobra trideseterica lahko uspešno izvedla svoje polete oz. desant na Stahovico, kjer so, po varnem pristanku nadaljevali druženje Pri planinskem orlu ob sproščenem klepetu, obujanjem spominov in izmenjavi izkušenj.

 

V prihodnjem letu bo jadralno padalstvo na Kamniškem in na Slovenskem praznovalo svojo trideseto obletnico, zato smo lahko prepričani, da bo padalskih »majskih hroščev« nad Kamniškim vrhom, v prihodnjem letu še več.

padalci-dan-mladosti-16

Fotografije: Tone Svoljšak, Andrej Kolenc in Klemen Hančič

 

Več informacij o jadralnem padalstvu lahko dobite tudi na straneh kamniškega Društva jadralnih padalcev Polet Kamnik. – www.drustvo-polet.si