Naslovnica / KULTURA / Cankarjev Plebiscit je bil ponovno uprizorjen po natanko stotih letih

Cankarjev Plebiscit je bil ponovno uprizorjen po natanko stotih letih

Kulturnopolitična agitka, ki jo je napisal Izidor Cankar med poletnimi počitnicami ob Vrbskem jezeru, je včeraj, po zaslugi dramske sekcije ŠKD Sela pri Kamniku, na župnijskem vrtu na Šutni ponovno uzrla odrsko luč.

Cankar je z enodejanko pred točno stotimi leti želel opogumiti in spodbuditi Korošce, da bi na plebiscitu, ko se je odločalo komu naj bi pripadala Celovška kotlina, glasovali za Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Igra se dogaja tik pred in dva dni po plebiscitu, ko si Nemčurji s podkupovanjem, grožnjami in lažno propagando ves čas prizadevajo za priključitev Koroške k Avstriji – medtem pa se Slovenec Peter zavzema za združitev z matičnim narodom v skupni državi. Zaključek se odvija v duhu takratnega prepričanja, da bo plebiscitna zmaga na slovenski strani.

 

Korošci so nameravali enodejanko uprizoriti še drugod, vendar je zaradi razočaranja ob izidu glasovanja zatonila. Včerajšnja uprizoritev igre, ki so jo pripravili člani in članice ŠKD Sela, je bila tako prva po sto letih in prvič uprizorjena v Sloveniji, za glasbo pa so poskrbeli gospodje s prvega slovenskega pevskega društva Lira.

Ob stoletnici plebiscita so v Rojstni hiši Rudolfa Maistra odprli tudi razstavo z naslovom Tam pri Celovcu …, v kateri si lahko ogledate kako je bil ta pomemben dogodek takrat in še dolgo za tem odmeven tako v literaturi kot tudi v glasbi.

 

Predstavljenih je šest herojev, ki so se namesto z orožjem za svoj narod borili s kulturo: Lovro Horvat in Pavle Kernjak, dr. Angela Piskernik, dr. Izidor Cankar, Prežihov Voranc ter Fran Ksaver Meško, pred vhodom v razstavo pa lahko tudi sami oddate svoj stoletni plebiscitni glas.