Naslovnica / NOVICE / Podor pod cesto v Kamniško Bistrico naj bi začeli urejati šele jeseni

Podor pod cesto v Kamniško Bistrico naj bi začeli urejati šele jeseni

Cesta v Kamniško Bistrico je vse bolj ogrožena, z Direkcije RS za infrastrukturo, ki je sanacijo sprva  načrtovala oz. obljubljala že do meseca maja, pa sporočajo, da je so geotehnične razmere zahtevnejše kot je bilo sprva ugotovljeno in da se bodo lahko sanacije lotili predvidoma šele jeseni.

V začetku letošnjega februarja smo na portalu Kamnik.info opozorili na hude poškodbe varovalnega betonskega zidu, ki se je deloma tudi že podrl in že dolgo nič več ne varuje obrežja pod cesto v Kamniško Bistrico, zaradi česar je pod cesto nastal velik zemeljski podor, le-ta pa vse resneje grozi, da bo dolina, že ob naslednjih večjih padavinah, ostala brez edine cestne povezave.

Na Direkciji RS za infrastrukturo so februarja zagotavljali, da naj bi bila sanacija zemeljskega podora in zaščitnega zidu izvedena predvidoma do meseca maja, ker pa je maj že davno minil, na kritičnem cestnem odseku pa še vedno ni opaziti znakov kakršnih koli sanacijskih del, smo na Direkcijo RS za infrastrukturo ponovno zaprosili za pojasnilo in informacijo, kdaj se bodo sanacijska dela vendarle pričela.

Z Direkcije RS za infrastrukturo so nam posredovali odgovor, da so rezultati terenskega ogleda pristojen službe ugotovile, da so razmere zahtevnejše kot je bilo sprva ugotovljeno, izvedbo sanacije pa načrtujejo (šele) jeseni oz. kot je njihova služba za stike z javnostmi zapisala v odgovoru:

Odgovor DRSI

»Na mestu podora cestne brežine na cesti RT-923, odsek 1087 v km 3,150 je Direkcija RS za infrastrukturo izvedla terenski ogled in pričela z izvajanjem potrebnih ukrepov za zavarovanje ceste in prometa na njej.

Glede na rezultate terenskega ogleda pristojne strokovne službe s področja geotehnike je bilo ugotovljeno, da so geotehnične razmere zahtevnejše, kot je bilo sprva ugotovljeno in je glede na stanje, potrebno izdelati izvedeni načrt za sanacijo zidu, vključno s predhodnimi geološko geomehanskimi preiskavami.

Postopek za pridobitev izvedbenega načrta je trenutno v postopku, izvedba sanacije pa je predvidena v jeseni.«

Opis stanja:

Obravnavani težnostni zid se nahaja ca 15 metrov pod državno cesto tik ob strugi Kamniške Bistrice. Zid višine ca 3 do 5 metrov poteka v krivini struge, kjer je vpliv erozijskih procesov največji. Do prevrnitve zidu v dolžini 27 metov je tako prišlo zaradi spodjedanja plitvih temeljev.

Predvidena sanacijska dela so naslednja:

  • Na delu neporušenega zidu, ki je dolg ca 21 metrov, je predvidena sanacija temeljev.
  • Na delu, kjer je zid porušen, je predvidena odstranitev starega zidu ter izvedba novega v dolžini ca 27 metov. Višina zidu se prilagaja morfologiji terena.
  •  Dodatno se preveri še stabilnost brežine v dolžini 19 metrov dol vodno (območje brez zidu). V kolikor stabilnost ne bi bila zagotovljena, bo potrebno zgraditi nov zid.
V sklopu del je predvidena

Izdelava geološko geomehanska elaborata, ki vključuje naslednja dela:

– izkop sondažnih jaškov, s katerimi se preveri pogoje in globino temeljenja zid in

– izdelava geološko-geomehanskega elaborata s stabilnostnimi analizami in pogoji temeljenja konstrukcije ter izdelava načrta, ki bo obsegal:

– statično preverbo nepoškodovanega dela zidu s predlogom za sanacijo,

– dimenzioniranje novega zidu,

– načrt sanacije zidov in zaledne brežine in

– izdelavo geodetskega načrta.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve