Naslovnica / KULTURA / Podrobna zgodovina Kamnika je sedaj vsakomur na dlani

Podrobna zgodovina Kamnika je sedaj vsakomur na dlani

Letos mineva 790 let od prve zapisane omembe Kamnika oziroma kamniških meščanov, ob tej priliki pa je kamniški muzej izdal novo publikacijo z naslovom Odsevi kamniških tisočletij in jo danes predstavil na gradu Zaprice.

V publikaciji, ki je pravzaprav že prav zajetna knjiga, so avtorji dr. Jure Žalohar, Janja Železnikar in mag. Zora Torkar predstavili Kamnik in okolico še preden se je ta imenoval tako. Odsevi kamniških tisočletij so razdeljeni na tri področja; geološko, arheološko in zgodovinsko, najprej pa nam avtorji predstavijo srednji zemeljski vek oziroma mezozoik ki se je pričel 248 milijonov let v preteklosti in zaključil pred 65 milijoni let.

Arheologi so iz tega obdobja našli fosilne ostanke plavajočih prednikov dinozavrov, ki merijo kar dober meter in pol, našli so tudi čeljusti Motniškega nosoroga in pa 12,5 milijonov let star fosil morskega konjička, ki velja za enega izmed stotih najlepših na celem svetu.

Fotografsko gradivo v knjigi seveda prikazuje tudi slavnega mamuta iz Nevelj, ki je umrl kakih 20 tisoč let nazaj, v Godiču pa je fotografirano jamsko svetišče, kjer voda nikoli ne presahne. Iz Šmartnega se je ohranila risba mozaika, ki jo je narisal stotnik avstrijske vojske, po risbi pa so leta 2016 arheologi odkrili še druge delce istega mozaika, ki je bil – kakor so ugotovili kasneje – del cerkve.

V nadaljevanju publikacije se bralec postavi v mlajšo zgodovino Starega in Malega gradu, na katerem so našli emajliran bronast okov nožnice meča, na katerem je bilo upodobljeno drevo življenja, nekoliko naprej pa so arheologi odkrili 27 grobov.

Iz leta 1229, ko je vladala rodbina Andeško-Meranski, se je ohranila prva in najstarejša znana pisna omemba meščanov, ohranile pa so se tudi navedbe kovnice denarja. V letu 1528 je Kamnik dobil svojo Privilegijsko knjigo mesta Kamnik, v kateri so bile zapisane pravice do sejmov, sodne pravice in davčni dohodki.

Velika večina fotografiranih najdb se nahaja v kamniškem muzeju, med njimi pa sta tudi prevod Jurija Dalmatina in Slava vojvodine Kranjske Valvasorja. V Odsevih kamniških tisočletij je še mnogo več opisanega, prav zagotovo pa je publikacija izrednega pomena, saj je zgodovina Kamnika zbrana na enem mestu in s tem zavarovana pred pozabo časa.