Naslovnica / NOVICE / Policisti bodo maraton nadzora hitrosti izvajali tudi na kamniških cestah

Policisti bodo maraton nadzora hitrosti izvajali tudi na kamniških cestah

Danes in jutri, v sredo in četrtek, 20. in 21. maja 2020, bodo policisti, že šesto leto zapored, na 629 lokacijah izvajali maraton nadzora hitrosti, nadzor pa bo potekal tudi na cestah v občini Kamnik ter njeni širši okolici.

Ker se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice, vozniki na ceste, veliko otrok pa v šolske klopi in vrtce, želijo z napovedanim poostrenim nadzorom spodbuditi k umirjanju prometa, prometnim udeležencem pa zagotoviti varno pot do cilja in nazaj domov.

Prazne ceste med epidemijo nekateri izkoristili za brezglave “dirke”

V preteklih dveh mesecih, ko so veljali ukrepi za omejevanje gibanja in se je gostota prometa bistveno zmanjšala, so nekateri vozniki bolj prazne ceste izkoristil za hitrejšo vožnjo in s tem zavestno kršili prometna pravila. Takšno vedenje policisti ocenjujejo kot nedopustno, saj ogroža tako življenje kršiteljev, kot tudi življenja drugih, povsem nedolžnih prometnih udeležencev, ki bi se lahko znašli v njihovi bližini. Zato takšna ravnanja želijo preprečiti tudi z bolj usmerjenimi nadzori.

Na ceste se vračajo vozniki, kolesarji, motoristi …

Glede na razmere je pričakovati, da se bo v drugi polovici maja vse več ljudi začelo vračati v službe, več bo tudi drugih potovanj in poti, ponovno se povečuje tranzitni promet. Lepi dnevi na cesto vabijo različne udeležence v prometu, med katerimi je vse več voznikov enoslednih vozil (kolesarjev, voznikov mopedov in motornih koles), v tem tednu pa se v šole vračajo tudi učenci prve triade. Vse to zahteva večjo pozornost, previdnost in strpnost v prometu, predvsem v bližini šol in vrtcev.

Zato želijo v policiji, z večjo prisotnostjo na terenu, spodbuditi voznike, da se med vožnjo zavedajo pomena spoštovanja prometnih pravil in omejitev. Kot pravijo, je to je odgovornost, ki jo družba zahteva od vsakega izmed nas, saj lahko le tako drug drugemu zagotavljamo varno udeležbo v prometu, torej tudi varno pot v službe, šole in nazaj domov. Zato policisti pozivajo: vozimo umirjeno, spoštujemo omejitve hitrosti ter tako maksimalno prispevajmo k lastni varnosti in varnosti drugih udeležencev.

S previdno in strpno vožnjo ohranimo dragocena življenja

Vozite previdno, prilagodite hitrost razmeram na cesti in tako ohranite dragocena življenja. V zadnjih dveh letih je v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi hitrosti, življenje izgubilo 86 ljudi. Mnoga od teh življenj morda ne bi bila izgubljena, če bi le malo popustili stopalko za plin.

Lokacije in čas načrtovanih meritev hitrosti

Namen maratona nadzora hitrosti je v spreminjanju vozniških navad

Osnovni namen nadzora ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad. Vožnja v skladu s predpisi od voznikov zahteva, da spremljajo prometno signalizacijo in se ravnajo po omejitvah hitrosti, nikakor pa ni namen nadzora, da bi vozniki v pričakovanju kontrol vozili nerazumno počasi in s tem ovirali promet. Od voznikov policisti pričakujejo, da poznajo omejitve hitrosti in da jih vseskozi spoštujejo, predvsem pa da takšen vzorec vožnje obdržijo tudi takrat, ko ni nadzorov.

Za lastno varnost lahko največ naredimo vozniki sami

Da bi bile naše ceste bolj varne, moramo za to poskrbeti predvsem vozniki sami. Dosledno moramo spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Zatorej previdno in strpno, življenje je bolj dragoceno kot nekaj prihranjenih sekund na cesti.

Vir: Policija.si