Naslovnica / NOVICE / Požarna varnost Zbirnega centra Publicus v Suhadolah

Požarna varnost Zbirnega centra Publicus v Suhadolah

V Publicusovem zbirnem centru v Suhadolah, kjer je skladiščena večja, če ne že kar ogromna količina odpadkov, je v zadnjem času prišlo do dveh, k sreči zgolj manjših požarov, ki so jih uspeli gasilci razmeroma hitro pogasiti.

Oba požara sta med okoliškimi prebivalci vzbudila nemalo vprašanj in tudi zaskrbljenosti, zato smo na podjetje Publicus naslovili nekaj vprašanj, ki se nanašajo na požarno varnost zbirnega centra ter potencialno nevarnost, ki jo skladiščeni odpadki lahko predstavljajo za okoliške prebivalce.

Odgovore na naša vprašanja nam je posredoval Gregor Kranjc, tehnolog podjetja Publicus.

Zakaj oz. iz kakšnega vzroka je v razmeroma kratkem času prišlo do obeh požarov v Zbirnem centru Publicus-a v Suhadolah?
 V obeh primerih je bila vzrok za požar neizpraznjena embalaža pripravka za zatiranje škodljivcev, ki bi jo moral uporabnik oddati v sklopu akcije zbiranja nevarnih odpadkov s premično zbiralnico, ki jo podjetje Publikus d.o.o. za občane Kamnika in Komende izvede tako v spomladanskem kot v jesenskem času. Na tem mestu pozivamo uporabnike, da v posodo za ločeno zbiranje mešane odpadne embalaže odlagajo izključno izpraznjeno embalažo in še posebej, da je neizpraznjena embalaža nevarnega izdelka nevaren odpadek, ki se ga ne sme odvreči v črn zabojnik z rumenim pokrovom.

Kako je v Zbirnem centru Suhadole poskrbljeno za požarno varnost?
Center za ravnanje z odpadki Suhadole je urejen v skladu s predpisi, ki urejajo področje požarne varnosti. Center ima svoje interno hidrantno omrežje in protipožarni bazen, ki lahko sprejme 80 m3 vode, na lokaciji  smo postavili tudi dodatne gasilne aparate, ki so zelo pomembni pri gašenju začetnih požarov. Ustrezno število delavcev je tudi usposobljenih za gašenje začetnih požarov; trenutno je usposobljenih 10 oseb, s tem je zagotovljeno, da so te osebe na lokaciji CROS stalno prisotne (v vsaki izmeni). Zaradi dogodkov v zadnjem letu je podjetje pred požaroma organiziralo obsežno požarno vajo, kjer so se gasilci spoznali z vsemi specifikami centra. Prav tako zaradi neljubih dogodkov še vedno izvajamo 24 urno požarno stražo in prav njej gre pripisati zasluge, da smo zadnji požar pravočasno opazili in ga s pomočjo Gasilnega društva Moste tudi hitro pogasili.

Koliko in kakšni odpadki so skladiščeni v Zbirnem centru v Suhadolah?
V Centru za ravnanje z odpadki Suhadole začasno skladiščimo produkte po obdelavi/sortiranju mešane odpadne embalaže, se pravi odpadne embalaže, ki jo uporabniki odlagajo v črne posode z rumenim pokrovom. Strokovno ime za ta odpadek je t.i. »lahka frakcija«. Gre za nenevaren odpadek, katerega sestavljajo različni plastični materiali, folije ter papir in karton, ki z vidika začasnega skladiščenja ne predstavlja dodatnega prekomernega obremenjevanja okolja.

Kakšen vpliv na okolje bi lahko povzročil morebitni obsežnejši požar?
Želimo in trudimo se, da do tega ne bo prišlo.

Ali skladiščeni odpadki v Suhadolah lahko predstavljajo potencialno nevarnost za okoliške prebivalce?
Glede na samo sestavo skladiščenih odpadkov (lahka frakcija v balirani obliki) menimo, da le-ti ne predstavljajo potenciala za samovžig.

Iz kakšnega razloga so omenjeni odpadki skladiščeni v Suhadolah in zakaj jih vaše podjetje ne odpelje v nadaljnjo predelavo, uničenje…?
Velike količine lahke frakcije so posledica nezmožnosti oddaje le-teh pooblaščenim prevzemnikom. Družba Publikus d.o.o. je zato že v začetku leta 2017 aktivno pristopila k reševanju te problematike in aprila 2017 pridobila lastno izvozno dovoljenje za izvoz lahke frakcije v cementarno v Avstriji. Vendar pa z izvozom lahke frakcije še nismo mogli pričeti, saj so kapacitete njihovega obrata zapolnjene in čakamo na sprostitev kapacitet. Seveda smo v vmesnem času intenzivno iskali tudi druge rešitve, ki pa so za enkrat finančno nesprejemljive.

Fotografije: Arhiv Kamnik.info

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve