Naslovnica / NOVICE / Pred 85. leti je bila v Kamniku odigrana prva hokejska tekma v Sloveniji
Moštvo Ilirije leta 1939 - Vir: Wikipedia

Pred 85. leti je bila v Kamniku odigrana prva hokejska tekma v Sloveniji

Kamnik, 7. februar 1932 ob 15. uri: Na mestnem drsališču v Kamniku sta se pomerili hokejski ekipi Kamnika in SK Ilirije iz Ljubljane. Na tekmi, na kateri se je zbralo okoli 300 gledalcev, so zmagali hokejisti Ilirije z rezultatom 1:15. (vir: časopis Jutro; izdaja 9.2.1932)

To je bila prva uradna tekma v hokeju na ledu v Sloveniji in s tem datumom se uradno prične slovenska hokejska zgodovina.

 Na začetku je potrebno poudariti, da so začetki hokeja na ledu zaviti v gosto meglo, saj ne obstaja arhiv, kjer bi se dalo stvari preveriti, na spletu pa kroži precej nepreverjenih informacij o začetku hokeja na ledu v Sloveniji. Tako so edini zanesljivi vir informacij časopisni mediji, ki so takrat izhajali.

Hokej na ledu se pri nas prične omenjati že leta 1923, ko je časopis Slovenski narod poročal o hokejskih tekmah v tujini, prva prelomna letnica začetkov hokeja na ledu v Sloveniji pa je leto 1928, ko je SK Ilirija, ki je leta 1911 ustanovila nogometni klub in po prvi svetovni vojni še lahkoatletsko, teniško, smučarsko in drsalno sekcijo, ustanovila hokejski klub. Ilirijani pa so bili tudi edini v Sloveniji, ki so se takrat resneje pričeli ukvarjati s hokejem na ledu. (vir: knjiga Hokej na ledu v Sloveniji 1926-2006; str. 20-21)

Prva uradna tekma v hokeju na ledu na slovenskih tleh, na kateri so igrali po takratnih kanadskih pravilih, pa je bila odigrana v Kamniku 7. februarja 1932.

Kamnik 7.2.1932 ob 15. uri: Kamnik : SK Ilirija 1:15 (1:4, 0:4, 0:7)

Časnik Jutro je že 7. februarja 1932 objavil novico: »Danes popoldne ob 15. bo na drsališču v Kamniku prva propagandna hokey-tekma med Kamnikom in Ilirijo. Za tekmo vlada veliko zanimanje med Kamničani, ki bi radi spoznali to panogo zimskega sporta.« (vir: časopis Jutro; izdaja 7.2.1932 str. 7)

Tekma je bila tudi odigrana in sicer na mestnem drsališču. Ilirijani so na koncu tekme slavili visoko zmago, čeprav so se Kamničani veliko bolje upirali nasprotniku kot pa to pove rezultat. Po nekaterih podatkih so Kamničani svoj edini gol dosegli z glavo, vendar pa je ta podatek neverodostojen, saj ga časopis Jutro ne omenja. (vir: časopis Jutro; izdaja 9.2.1932, str. 7)

SK Ilirija je nastopila v postavi Marjan Gorše, Juh, Jule Kačič, Košak, Milan Lombar, Tone Pogačnik in Ludvik Žitnik (vir: knjiga Hokej na ledu v Sloveniji; str: 25), Kamnik pa je nastopil v postavi inž. Rebolj, inž. Pogačnik, Valter Stuzzi, Stergar, Kos, Pollak in Presl. (vir: diplomska naloga Marka Pangerca iz leta 2012). V časopisu Jutro so še zapisali, da so v Kamniškem moštvu v igri prevladovali Stuzzi, inž. Rebolj in inž. Pogačnik, ter da bo kmalu sledila še ena tekma. (vir: časopis Jutro; izdaja 9.2.1932 str. 7)

Druga tekma med obema ekipama ni bila nikoli odigrana. Zanimivo je tudi to, da se po tem dogodku hokej v Kamniku ne omenja več, kar pa ne pomeni, da se hokej v Kamniku ni igral, ampak da ni presegel rekreativnega nivoja in da se nihče v Kamniku ni resneje pričel ukvarjati s tem športom. Tako je bila SK Ilirija edina, ki je pred drugo svetovno vojno igrala hokej na ledu pri nas. (vir: knjiga Hokej na ledu v Sloveniji 1926-2006; str. 21)

Na občino Kamnik pa velja nasloviti tudi prošnjo, da na mestu, kjer je bilo leta 1932 mestno drsališče, postavi tudi spominsko tablo, kjer bi se jasno pokazalo, da je bila v Kamniku odigrana prva uradna tekma v hokeju na ledu v Sloveniji.

Zbral in napisal: Andrej Špiler

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve