Naslovnica / KULTURA / Projekt “Gunpowder City” – prvi del je za nami

Projekt “Gunpowder City” – prvi del je za nami

Vabljeni jutri, v soboto, 7. 2., ob 18. uri v Medobčinski muzej Kamnik na “Postindustrijski večer – kamniška smodnišnica”, na vodstvo in predstavitev makete nekdanjega KIKa, ki je nastala v okviru projekta Gunpowder City, s čimer se zaključuje prvi del zanimivega projekta.

Gunpowder City – mesto smodnika

Prvi del projekta Gunpowder City, ki v MC Kotlovnica poteka ob podpori programa Evropske prostovoljne službe, je končno zaključen; izdelana je namreč maketa celotnega območja nekdanjega KIKa ter popisane vse stavbe. Glavnina dela štirih nemških prostovoljcev, ki v okviru projekta Gunpowder City v Kamniku bivajo in delajo od lanske jeseni, sicer poteka v Domu kulture Kamnik in v MC Kotlovnica, en del njihove prostovoljne službe pa je namenjen tudi revitalizaciji tega zapuščenega industrijskega dela mesta.

Kot rečeno, v prvem delu so se posvečali dokumentiranju obstoječega stanja in v sodelovanju s KUD Kufr in ob pomoči Medobčinskega muzeja Kamnik pripravili maketo ter poslikali in popisali vse objekte znotraj KIKa, s čimer bodo, upajmo, spodbudili javno razpravo o nadaljnji uporabi tega dela mesta kot javnega prostora; v sklopu drugega dela projekta pa bodo tako zbrali in razvili ideje in pripravili predlog vizije nadaljnjega razvoja območja KIKa.

maketa-gunpowder

Predstavitev projekta “Gunpowder city” in makete obstoječega stanja smodnišnice v Kotlovnici.

Projekt je zanimiv tudi zato, ker KIK mnogim Kamničanom/kam predstavlja sivo piko v poznavanju mesta. Namen projekta je tako spodbuditi Kamničane k razmišljanju o tem nedvomno zgodovinsko pomembnem delu njihovega kraja ter vseh priložnostih in potencialih, ki jih ponuja.

O Evropski prostovoljni službi (EVS)

Evropska prostovoljna služba (EVS – European Voluntary Service) je del programa Evropske komisije, ERASMUS+, ki je namenjen mladim Evropejcem. Vsem mladim med 17. in 30. letom omogoča, da postanejo prostovoljci in prostovoljke v drugi državi za časovno obdobje od 2 do 12 mesecev in s tem izkoristijo priložnost za učenje skozi delo ter za življenje v tujem okolju. O tem jim EVS projekt omogoča razvijanje socialnih veščin in občutek za solidarnost ter poglobljeno razumevanje drugačnosti.

Kam so šle vse fabrike?

Projekt Gunpowder city pa se, zaradi podpore in odličnega sodelovanja z Medobčinskim muzejem Kamnik, lahko umešča tudi v širši kontekst premislekov o kamniški industriji, ki je včasih predstavljala pomemben identitetni označevalec Kamnika in Kamničanov/k, in s tem v projekt “Kam so šle vse fabrike”, ki je svojo pot začel na predlanskem Kamfestu in se manifestiral v aktualno razstavo v MMK.

http://www.muzej-kamnik-on.net/sl/Razstave/Ob%C4%8Dasne+razstave/Kam+so+%C5%A1le+vse+fabrike

 

Pripravila: Tjaša Petročnik