Naslovnica / NOVICE / Proslava in počastitev krajevnega praznika Krajevne skupnosti Motnik in Krajevne skupnosti Špitalič na Slopeh

Proslava in počastitev krajevnega praznika Krajevne skupnosti Motnik in Krajevne skupnosti Špitalič na Slopeh

V soboto, 22. avgusta 2020, se je na Slopeh odvijala proslava v počastitve krajevnega praznika Krajevne skupnosti Motnik in Krajevne skupnosti Špitalič. Dogodku so ob prisotnosti zastavonoš prisostvovali tudi podžupan in slavnostni govornik  Aleksander Uršič ter predsednika obeh krajevnih skupnosti Motnik in Špitalič Marjan Semprimožnik in Marko Drolc.

Ob tej priložnosti nismo slavili vojne, ampak smo se spominjali in častili ljudi, ki so v njej sodelovali. Avgusta 1943 so iz območje Motnika in Špitaliča v koncentracijsko taborišče Dachau izgnali približno 30 ljudi in večina od njih se ni vrnila. Obe krajevni skupnosti zato v avgustu obeležujeta krajevni praznik. 

Zbrane sta v imenu pozdravila organizatorjev pozdravila predsednika krajevnih skupnosti Motnik in Špitalič, Marjan Semprimožnik in Marko Drolc, ter se zahvalila vsem, ki vsako leto prihajajo na slovesnost na Slopeh, obenem pa zahvalo namenila tudi vsem nastopajočim.

 

Podžupan in slavnostni govornik Aleksander Uršič pa je zbraim namenil naslednje misli: »Spoštovane tovarišice in spoštovani tovariši, spoštovane gospe in gospodje, spoštovani praporščaki, spoštovane krajanke in krajani krajevnih skupnosti Motnik in Špitalič, spoštovana predsednika krajevnih skupnosti Marjan Semprimožnik in Marko Drolc, v imenu Občine Kamnik lepo pozdravljeni na spominski slovesnosti in počastitvi krajevnega praznika Krajevne skupnosti Motnik in Krajevne skupnosti Špitalič. Tukaj prisotni se zavedamo pomena NOB, o čemer priča tudi dejstvo, da sta sosednji krajevni skupnosti v spomin na dogodke v času 2. svetovne vojne izbrali datum krajevnega praznika. Za uvod sem namenoma ponovil svoje lanske besede, ker se nahajamo v obdobju, ko je še bolj kot običajno pomembno, da se ohranja spomin na zgodovino NOB. Da se ponavljajo zgodovinska dejstva, da je bilo območje občine Kamnik vsa leta okupacije pomembno žarišče narodnoosvobodilnega gibanja. Boj proti okupatorju je bil na Kamniškem težak, ker je bilo to ozemlje štiri leta sestavni del nemškega okupacijskega ozemlja Gorenjske in Štajerske in je bilo priključeno k nemškemu Reichu.«

»Okupator je takoj po prihodu uvedel svojo oblast, prepovedal uporabo slovenskega jezika po uradih, šolah in cerkvah. Slovenske učitelje in duhovnike je pregnal, nastavljal nemške učitelje in uvedel po šolah nemški učni jezik. Prav tako je postala nemščina uradni jezik po uradih in ustanovah. Slovenske knjižnice in kulturno-prosvetna društva je prepovedal. Okupator je hotel uničiti slovenski narod, našo kulturo in jezik. Ali ni bil upor proti okupatorju logična in edina izbira slovenskega naroda? Tukaj na Slopeh je bil glavni prehod partizanskih enot z Gorenjske na Dolenjsko in Štajersko in danes smo se zbrali ob spomeniku, posvečenem 12 koroškim partizanom, ki so dali svoja življenja v boju proti okupatorju. Na nas je, da se spominjamo naše zgodovine, da ohranjamo spomin na vse, ki so dali svoja življenja za svobodo slovenskega naroda. Občina Kamnik vsako leto v proračunu nameni sredstva za obnovo spomenikov, gre za manjša ali večja popravila. Letos je bila izvedena obnova spomenika tukaj na Slopeh, ki je tudi evidentiran v registru kulturne dediščine.«

»Lani sem ob tej priložnosti povedal, da živimo v času, ko je pogosto, da se posameznik briga samo za svoje probleme in skrbi za svoje interese. Kdo bi si mislil, da bo že čez dobrega pol leta med nas prišlo nekaj, kar nam bo konkretno spremenilo naša življenja. Epidemija nas je na kratko zaustavila v našem dnevnem hitenju, ko kdaj prehitevamo sami sebe in nam pokazala, da je življenje lahko tudi drugačno. Kot posamezniki in družba smo bili in smo na veliki preizkušnji. Kaj hitro smo lahko videli kako so se na račun reševanja življenj kovali dobički, kako brezmejna je lahko požrešnost in egoizem posameznikov. Na srečo so tisti, ki v takih priložnostih razmišljajo samo o svojih koristih v manjšini in še enkrat več se je pokazalo, kako pomembna je solidarnost, saj so ljudje skrbeli za svoje zdravje in s tem za zdravje drugih. Krajanke in krajani Motnika in Špitaliča dokazujeta že leta, da znate in zmorete sodelovati. Nazadnje ste dokazali v preteklih dneh, ko ste se skupaj lotili sanacije posledic naravne ujme. Želim vam, da ste še naprej uspešni na skupnih področjih. Občina Kamnik se bo prizadevala, da v vaših krajih vsako leto realizira vsaj en projekt s seznama prioritet krajevnih skupnosti. Spoštovane, spoštovani, želim vam lep prazničen dan in želim vam, da ostanite zdravi. Zato še naprej skrbite za svojo varnost ter s tem za varnost drugih.«

Občina Kamnik je v mesecu maju in juniju 2020 izvajala dela pri obnovi spomenika NOB na Slopeh in so potekala po izdanih kulturnovarstvenih pogojih, ki jih je izdal Zavod za varstvo kulturne dediščine – OE Kranj in so bila dokončana v juniju 2020. Vrednost investicije je znašala 3.200 evrov.

 

Za kulturni program, ki ga je povezovala Majda Zupančič, so z recitacijami poskrbeli Društvo upokojencev Motnik – Špitalič, za peto besedo pevska zbora Društva upokojencev Motnik – Špitalič in Lipa, za igrano pa Tamburaška skupina Bisernica. 

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve