Naslovnica / KULTURA / Prosto po Prešernu v OŠ Stranje

Prosto po Prešernu v OŠ Stranje

V OŠ Stranje je minuli vikend minil v znamenju kulture. Učenci od 1.-5. razreda so na prireditvi doživeto recitirali, peli in plesali, se seznanjali z življenjem Franceta Prešerna.

Učenci od 4. – 9. razreda pa so lahko uživali v poustvarjanju in podoživetju Prešernovega Povodnega moža.

Osmošolci so pri pouku slovenskega jezika obravnavali balado Povodni mož, Nika Kvas nam jo je doživeto recitirala. Potem so se pojavili pričevalci plesa na Starem trgu: Nik Bencek kot godrnjavi Ljubljančan, ki nima miru zaradi hrupnega plesa , Eva Ramšak v vlogi ljubosumne deklice in Bor Peterlin , ki dogajanje okoli Ljubljanice opazuje kot ribič. Besedila so zapisali osmošolci sami.

os-stranje 31

Sledila je gledališka igra Kje si, Uršika zala v priredbi Mire Papež.

Al Uršike videl nobeden ni več … Urška in povodni mož izgineta v  valovih Ljubljanice. Prevzetna Urška se po pogovoru s povodnim možem zave resničnosti podvodnega sveta , zato vsa nesrečna išče izhod v svet, a izhoda ni, kot ji vztrajno zatrjujejo vodne vešče, grbave starke v črnini. Maščevalne vešče   Urško preobrazijo v veščo, Urški ostaja le še podvodni svet kot kazen za prevzetnost. Urško je pristno odigrala Ana Šinkovec, v vlogi povodnega moža je blestela Izabela Rajh. V vlogah zlobnih vešč so se dobro znašle sedmošolke Liza Koncilja, Hana Dobovšek, Neža Mohar Gradišek, Monika Kočar, Tinkara Martinjak, Neža Cimbas, Pia Remec , Eva Ramšak pa še kot ljubljanski zmaj.

Za prepričljivo in izvirno sceno podvodnega sveta Ljubljanice in Starega trga sta poskrbela hišnik Neno in Brigita Ozimek Kumek , učiteljica za likovni pouk, za glasbeno spremljavo glasbenica Karla Urh, za izvirne kostume pa Mira Papež.

Osmošolca Lovro Mlakar in Nejc Lah sta v knjižnici na ogled postavila   razstavo o Francetu Prešernu.

Po Prešernovem dnevu pa so imeli učenci 8. in 9. razredov še kulturni dan. Pred ogledom predstave so prebirali Prešernove pesmi, si ogledali film o Prešernovem življenju in nastanku Zdravljice. V Cankarjevem domu so uživali v gledališki predstavi Prosto po Prešernu, kjer mladi igralci uprizorijo znane Prešernove like » spoštljivo do njegovega dela, človeško do njegovih likov, raziskujoče do njegovega življenja. Prosto po Prešernu.«

Mira Papež