Naslovnica / NOVICE / Raznovrstne dobrote z vrtov Tuhinjske doline

Raznovrstne dobrote z vrtov Tuhinjske doline

V nedeljo se je v Snoviku odvil osrednji dogodek 16. Etnološke prireditve, ki so jo članice in člani Turističnega društva Tuhinjska dolina poimenovali “DOMAČI VRT nekoč in danes”, na prireditvi, ki jo je popestril kulturni program, pa prikazali kopico uporabnih vrtičkarskih idej.

Obhišna vzgoja zelenjave je zelo priljubljena za samooskrbo s tisto zelenjavo, ki jo gospodinje najpogosteje uporabljajo v svoji kuhinji. Včasih je bil vrtič ali garkelj ob vsaki hiši, v času novih trendov, pa je kar nekako zapostavljen. V zadnjih letih spet postaja popularen v obliki visokih gred, saj ljudje vse bolj spoznavajo pomen doma pridelane zelenjave.

V zadnjih letih je spet postal popularen v obliki visokih gred, saj ljudje vse bolj spoznavajo pomen doma pridelane zelenjave. Kako je bilo včasih in kako je danes, so nam predstavili na letošnji etnološki prireditvi. Ta se je pričela že v soboto, ko so bile med 10. in 13. uro pred Termami Snovik rokodelske delavnice na temo predelave in uporabe zelenjave (priprava domačega soka, vegete…) ter uporabe zelišč.

 

Obiskovalcem nedeljske prireditve je dobrodošlico izrazila godba Tuhinjske doline. Zbrane je ob 15. uri v imenu organizatorjev pozdravil predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivan Hribar, pozdravu se je pridružil tudi poslanec evropskega parlamenta, nekdanji minister za kmetijstvo, Franc Bogovič in župan Matej Slapar. Slednji se je zahvalil Turističnemu društvu Tuhinjska dolina, ki velja za eno najbolj aktivnih turističnih društev v Občini Kamnik, za njihov trud pri organizaciji prireditve in izpostavil kvaliteto lokalno pridelane hrane ter kako dragoceno je tisto sveže, kar zraste na vrtu in je takoj pri roki za uporabo.

 

 

V nedeljo je bila na stojnicah od 11. ure dalje možnost nakupa domačih pridelkov in produktov ter rokodelskih izdelkov. Poleg tega so obiskovalci lahko okusili sveže pripravljen sok iz zelenjave in jabolk ter nekatere tipične jedi s področja Tuhinjske doline, zvedeli, kaj je še možno posaditi v septembru ter si ogledali:

  • izgled domačega vrta nekoč in danes,
  • različna orodja ter pripomočke, ki se uporabljajo pri delu v vrtu,
  • posaditve v vrtu in v visokih gredah,
  • prikaz priprave visoke grede,
  • razstavo pridelkov,
  • uporabo in predelavo zelenjave,
  • izdelavo košar
  • prikaz kulinarike z uporabljenimi pridelki in zelišči iz domačega vrta.

 

 

Na prireditvi smo tudi spoznali zelišča, ki jih na vrtu pogosto zamenjujemo s pleveli in njigove zdravilne učinke.

Prireditev so kulturno popestrile Ljudske pevke Predice in pa Ljudski pevci iz Tuhinjske doline skupaj s harmonikarjem in še posebej harmonikarica Anica Humar. Za preplet misli in besed pa je poskrbela Manja Žebaljec.

 

Podelili so tudi prvo, drugo in tretjo nagrado za najlepša urejen balkon v Tuhinjski dolini ter se zahvalili Občini Kamnik in sponzorjem za sofinanciranje dogodka.

Vsem nagrajencem iskreno čestitramo, društvu Tuhinjska dolina pa želimo, da bi še naprej delovali tako zavzeto in nam širili obzorja.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik