Naslovnica / NOVICE / Rezultati analize tal po poplavah na Kamniškem

Rezultati analize tal po poplavah na Kamniškem

Rezultati analize zemlje po poplavah na Kamniškem so prinesli pomirjujoče rezultate, saj analize vzorcev odvzetih v Godiču in Kamniku kažejo, da so vzorci neproblematični z vidika vsebnosti kovin in mineralnih olj oziroma, da poplavljena zemlja ni bistveno dodatno Nekoliko povišane vrednosti kovin in mineralnih olj v analiziranih sedimentih, vendar še vedno pod mejnimi vrednostmi, je bilo zaznanih na območju Kamnika, vzorec odvzetih in analiziranih sedimentov z Godiča, pa je celo čistejši od prvotnih tal.

Arso je po poplavah na območju občine Kamnik odvzel in analiziral vzorce zemlje z dveh lokacij, in sicer vzorce zemlje s Ceste 27. julija oz. v bližini Titana, ter vzorce zemlje v Godiču, pri čemer sta bila na vsakem vzorčnem mestu bila odvzeta dva vzorca – vzorec sedimenta oz. mulja in vzorec prvotnih tal.

Sodeč po rezultatih analiz, so odvzeti vzorci v Godiču in Kamniku, z vidika vsebnosti kovin in mineralnih olj neproblematični, saj njihova prisotnost na nobenem izmed obeh mest odvzema ne presega mejnih vrednosti.

Rezultati analiz zemlje in sedimentov. – Vir: ARSO

Še več, rezultati celo kažejo, da so v Godiču sedimenti v vseh parametrih, razen malenkostno povišane prisotnosti mineralnih olj, celo čistejši od prvotnih tal, medtem ko je v vzorcu sedimenta, ki je bila odvzet na Cesti 27. julija v Kamniku, zaznati rahlo povečanje večine analizirani elementov, nekoliko nižje so zgolj vrednosti živega srebra, cinka in kroma. Kot pa smo že omenili, pa nobeden izmed elementov v odvzetih vzorcih ne presega mejnih vrednosti.

Nekoliko drugače kot reki Kamniški Bistrici na območju občine Kamnik, pa je na območju Mengša oz. porečja Pšate, kjer so rezultati analiz pokazali nekoliko presežene mejne vrednosti mineralnih olj, kar je najverjetneje posledica izlivov kurilnega olja v poplavljenih kleteh na poplavljenih območjih ob Pšati.

 

Več informacij lahko dobite na povezavi:Rezultati vzorčenja sedimenta in prvotnih tal na poplavljenih področjih

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve