Naslovnica / KULTURA / Sanjski obrazi Mihe Maleša

Sanjski obrazi Mihe Maleša

V Galeriji Miha Maleš so nocoj predstavili novo knjigo Mihe Maleša z umetnikovimi lesorezi na 57 listih. Podobam obrazov so dodane še pesmi, ki so jih avtorji knjige zbrali iz revije Umetnost, katero je izdajal prav Maleš od leta 1936 do 1945.

Kustosinja Breda Ilich Klančnik, ki je gradivo zbrala in uredila je spregovorila o nastanku knjige. V tej knjigi je prvič zbrana vsa Maleševa poezija, ki je bila doslej raztresena po časopisju in skoraj vsi lesorezi iz zbirke, ki jo je Maleš poimenoval Prividi. Lesoreze je razstavljal v svojem salonu umetnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani in vabil k nakupu, nemalokrat pa se je zgodilo, da si je katerega od motivov zaželel naročnik ex librisov in tako je Maleš razširjal Obraze tudi po tej poti. Knjigo so tehnično želeli izvesti tako, kakor bi jo umetnik sam, in z gotovostjo lahko trdimo, da jim je to uspelo.

Umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj je avtor spremne besede v knjigi, poglobil pa se je v čustveno stran umetnika. Trdi da je, čeprav po obsegu razmeroma droben, Malešev pesniški opus potrebno obuditi, saj je njegovo delo predstavljalo novo poglavje Slovenski poeziji v 50. letih prejšnjega stoletja. Za umetnika pravi, da je v svojih delih nežen, poetičen, včasih pa tudi preseneča z brutalnimi podobami obrazov. Največji del njegove poezije pa so pravzaprav prepesnitve afriških, indijanskih in drugih ljudstev, s katero je prevetril okostenele evropske forme razmišljanja in izražanja. V vseh njegovih delih, pa pravi Komelj, se čuti primaren odnos do ljudske umetnosti in tradicije, tuje in domače.

Skupni namen avtorjev je dosežen, v knjigi Miha Maleš – Obrazi iz sanj so poezijo in grafične izdelke umetnika zbrali z vseh koncev in jih združili v eno zaključeno celoto.

Pri predstavitvi knjige so sodelovali tudi oblikovalec knjige, založnica in hči Mihe Maleša.

Laura Hribar