Naslovnica / ŠPORT / Sebastjan Zarnik je novi rekorder trase “Grintovci Extrem”

Sebastjan Zarnik je novi rekorder trase “Grintovci Extrem”

Sebastjan Zarnik je v soboto, 12. 9. 2020, v trinajstih urah in dveh minutah pretekel vse vrhove Grintovcev in pri tem opravil s 6296 m vzpona na 57,5 km razdalji, kar do sedaj še ni uspelo nikomur. Na poti je bilo treba premagati 14 dvatisočakov.

Idejo za ta izziv je že pred leti predstavil Jure Grmšek Cveto in traso poimenoval Grintovci Extrem ter se kot prvi leta 2008 podal na to lepo, a zahtevno avanturo.

Start in cilj preizkušnje je na parkirišču pri Calcitu v Stahovici, od koder se je tudi Sebastjan, točno ob 5. uri zjutraj podal na pot, v cilj pa pritekel nekaj minut po 18.uri.

Opis poti: parkrišče pri Calcitu , Sveti Primož, Velika planina, Planina Dol, Konj, Korošica, Ojstrica (2350), Planjava (2392), Kamniško sedlo, Brana (2253), Turska gora (2251), Koroška Rinka (2433), Kranjska Rinka (2453), Skuta (2532), Štruca (2457), Dolgi hrbet (2473), Grintovec (2558), Jezerska Kočna (2540), Kokrška Kočna (2520), Kokrško sedlo, Kalška gora (2047), Kalški greben (2224), Vrh Korena, Kriška planina, Kamniški vrh in cilj na parkirišču pri Calcitu.

Foto: Matej Mato Hribar

Sebastjan je povedal, da se je nameraval tega neverjetnega in zahtevnega izziva lotiti že nekaj časa: “Potrebno je bilo počakati na lepo vreme, izvrstno pripravljenost ter izbrati zanesljivo ekipo. Na poti nisem imel večjih težav, saj je vse potekalo gladko in po planu. Temperatura je bila idealna, prijatelji tekači, ki so me spremljali so bili dobro organizirani in ves čas je vladala dobra volja. Najtežji del je bil vzpon na Skuto, ko se je pojavila manjša kriza in utrujenost ampak na sosednji Štruci sem bil že v  polnem zagonu. Vseeno moram povedati, da vrhovi Kamniških Alp niso lahko dostopni in je bilo treba ves čas imeti veliko mero zbranosti pri prehodih na izpostavljenih delih. S končnim časom sem zelo zadovoljen, vseeno pa je malo grenkega priokusa, da ni šlo pod 13 ur saj sem se počutil zares močnega. No pa saj bodo še priložnosti…

Bi se pa rad zahvalil tudi vsem, ki so mi pomagali na tej preizkušnji. Še posebej spremljevalni ekipi, ki so jo sestavljali: Sebastjan Kosec, Nejc Uršič, Franci Volkar, Klemen Janša, Gregor Mlakar, Matej Mato Hribar, Jernej Pikl, Denis Sitar, Nataša Kosec, Tanja Nose, Karin Dobovšek in Maja Dobovšek Zarnik ter tudi Juretu Grmšku za vse nasvete.

Foto: Maja Dobovšek Zarnik

Do danes se je z Grintovci spopadlo deset izvrstnih gorskih tekačev, se pa že veselimo novih izzivalcev.

Maja Dobovšek Zarnik