Naslovnica / NOVICE / Slovesnost ob 40. obletnici Območne obrtno-podjetniške zbornice Kamnik

Slovesnost ob 40. obletnici Območne obrtno-podjetniške zbornice Kamnik

Včeraj zvečer, 4. decembra 2015, je v Domu kulture Kamnik potekala slovesnost ob 40. obletnici delovanja Območne obrtno-podjetniške zbornice Kamnik, na kateri so bila najzaslužnejšim članom podeljena tudi prestižna priznanja.

Začetki kamniške obrtno-podjetniške zbornice segajo v leto 1975, v čase, ki malim podjetnikom in obrtnikom niso bili ravno najbolj naklonjeni, kar je podjetnike in obrtnike, ki se vsak zase niso mogli zadovoljivo bosti s takratno muhasto oblastjo, skorajda prisililo, da so se začeli povezovati v društva in združenja. Tudi v Kamniku, kjer je bila 14. aprila 1975, na pobudo Janeza Podjeda, Franca Majhna in Sonje Vidervol ustanovljeno Združenje samostojnih obrtnikov Kamnik, predhodnika današnje Območne obrtno-podjetniške zbornice Kamnik, ki se lahko pohvali s štirimi desetletji uspešnega delovanja.

obrtna 40 let 59

Sinočnje slovesnosti v Domu kulture Kamnik se je udeležilo veliko število obrtnikov, obrtnic, podjetnikov in podjetnic iz občin Kamnik in Komenda, ki se že štiri desetletja združujejo v svoji organizaciji ter pomembno prispevajo tudi k življenju in razvoju obeh občin, kar sta v svojih nagovorih poudarila tudi župana obeh občin, Marjan Šarec in Stanislav Poglajen.

Slovesnosti ob častitljivem jubileju je prisostvoval tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, ki je opozoril na nekatere težave s katerimi se pri svojem delu srečujejo podjetniki in obrtniki, poudaril pomen zborničnega združevanja ter vsem prisotnim čestital ob 40. obletnici delovanja.

obrtna 40 let 22

Zbrane je nagovoril tudi predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Kamnik Marko Vrhovnik, ki je dejal, da si bo kamniška zbornica še naprej prizadevala ustvarjati nove priložnosti in zagotavljati boljše pogoje dela ter ob tem poudaril, da je Obrtno-podjetniška zbornica neke vrste sindikat, ki v času nenehnih in stalnih sprememb zakonodaje, ščiti interese malega gospodarstva pred državo, hkrati pa svojim članom ponuja pomoč pri spremljanju sprememb zakonodaje in spremembah trga, oz. kot je dejal, je Obrtno-podjetniška zbornica Kamnik institucija, ki povezuje in združuje, ohranja tradicijo kamniške obrti in se hkrati razvija v sodobno podporno institucijo obrti in podjetništvu.

obrtna 40 let 23

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice sta zaslužnim članom kamniške organizacije obrtnikov in podjetnikov podelila prestižna priznanja Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, bronasti, srebrni in zlati ključ.

obrtna 40 let 30Bronasti ključ so prejeli: Franc Kremžar, Janez Mlakar, Janez Repanšek in Jože Volovšek.

obrtna 40 let srebrniSrebrni ključ so prejeli: Srečo Krmavnar, Anton Vrtačič, Peter Plevel, Vinko Polak in Emil Grzinčič.

obrtna 40 let zlatiZlati ključ so prejeli Mihael Resnik, Ivan Dolčič, Jože Baronik, Boštjan Homar, Stane Kadunc, Milica Plut, Gregor Poličnik, Marjan Zavrl in Janez Podjed.

Razen omenjenih priznanj krovne organizacije, pa so priznanja Območne obrtno-podjetniške zbornice prijeli tudi zaslužni člani, ki so v zadnjih 4 desetletjih pomembno prispevali k razvoju in delu Območne obrtno-podjetniške zbornice Kamnik.

obrtna 40 let 31Priznanja Območne obrtno-podjetniške zbornice Kamnik so prejeli: Cirila Špenko, Marko Avguštin, Ivan Zrimšek, Stanislav Hrovat, Mihael Špruk, Rudolf Jeraj, Vilibald Plevel, Ahacij Romšak, Marta Leskošek Cerar in Branko Meh.

obrtna 40 let skupinska

Slovesnost ob 40. obletnici Območne obrtno-podjetniške zbornice Kamnik, ki jo je povezovala Barbara Božič, je bila popestrena z bogatim kulturnim programom v katerem so nastopili: odlična kamniška glasbena skupina »Za zdele« ter baletni plesalci Glasbene šole Kamnik z baletno predstavo »Trnuljčica«, ki so jo pripravili pod mentorstvom Ane Trojar.

obrtna 40 let 54

Prireditev po zaključku programa se je nadaljevala z sproščenim druženjem ob imenitni pogostitvi, ki so jo družno pripravili štirje kamniški gostinci: Janez Mlakar (Mlakar), Janez Uršič (Pri planinskem orlu), Primož Repnik (Repnik) in Miha Potočnik (Čubr), ki so se, to je nedvomno potrebno poudariti, s pripravo pogostitve več kot odlično izkazali.