Naslovnica / NOVICE / Slovesnost ob 80. obletnici delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Sela

Slovesnost ob 80. obletnici delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Sela

Včeraj so gasilke in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Sela obeležili 80. obletnico delovanja društva. Slovesnosti z gasilsko parado se je udeležil tudi župan Marjan Šarec skupaj s predsednikom regije Ljubljana III Gasilske zveze Slovenije Slavkom Jalovcem, predsednikom Gasilske zveze Kamnik Marjanom Semprimožnikom, predsednikom Prostovoljnega gasilskega društva Sela Francem Sušnikom in predsednikom Krajevne skupnosti Sela Primožem Pircem.

pgd sela 80 2016 14V slavnostni paradi so sodelovale gasilke in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Sela, pridružile so se jim tudi gasilke in gasilci ostalih gasilskih društev občine Kamnik in sosednjih občin. Za glasbeno popestritev so poskrbele članice in člani Mestne godbe Kamnik, posebno noto pa so dodale tudi članice Društva kamniških mažoretk Veronika, člani Lovske družine Sela pri Kamniku, narodne noše in gasilski praporščaki.

Prostovoljno gasilsko društvo Sela je bilo ustanovljeno z ustanovnim občnim zborom v nedeljo, 21. junija 1936, v hišnih prostorih oziroma v gostilni last Rudolfa Vršnika, Sela 9. Na ustanovnem občnem zboru je bilo navzočih 32 fantov in mož, ki so se kot prvi vpisali v gasilsko četo. Vloga za odobritev društva je bila poslana Ministrstvu z telesno vzgojo naroda v Beogradu, in sicer 5. septembra 1936, rešitev pa je prišla 28. novembra 1936. Na naslednji letni skupščini (občnem zboru), ki je bila 31. januarja 1937 pa se je v gasilsko četo vpisalo nadaljnjih 14 članov. Gasilska četa je redno, vsako leto pripravljala zabavne prireditve, dohodek porabljala za dopolnitev svoje opreme, udeleževala se je raznih slovesnih prireditev, med drugim tudi Gasilskega kongresa v Ljubljani leta 1939. Četa je postala z letom 1940 še posebej aktivna. Njen predsednik je tedaj postal selski učitelj Franc Petrič, ki je bil med ljudmi zelo spoštovan in priljubljen. Gasilstvu je posvečal veliko časa, tako je organiziral več predavanj o posledicah zračnega napada. Usposabljal  je tudi starejše za pasivno obrambo v primeru vojne. Zadnja seja selskih gasilcev pred 2. svetovno vojno je bila 13. 3. 1941, potem pa je gasilstvo zastalo.

pgd sela 80 2016 3

Po vojni so se selski gasilci prvič zbrali 27. aprila 1947 in pričeli z obnovo ali izgradnjo uničene infrastrukture krajevne skupnosti. Vse to je bilo prioritetno, življenjskega pomena, kar pa je na drugi strani pomenilo, da je bilo gasilstvo malo zapostavljeno. Leta so minevala, gasilsko društvo pa je postajalo vedno bolj aktivno, odločitev, da zgradijo nov gasilski dom, so uresničili, skrbeli za vozni park in opremo, k obstoječemu objektu so zgradili prizidek, v letu 2011 je društvo uradno prevzelo nov gasilski dom, od lanskega leta dalje so bogatejši še za nov društveni prapor.

 

 

pgd sela 80 2016 18Kot je povedal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Sela Franc Sušnik, je 80 let dolga doba, ki je bila zaznamovana z vzponi in s padci ter predvsem z veliko spremembami: »Ne smemo pozabiti izreči besed zahvale vsem gasilkam in gasilcem, tako tistim iz prve generacije kot tudi vsem ostalim, katerih imena in dejanja niso omenjena. Zahvala gre tudi vsem botrom, ki so tekom osemdesetih let omogočali društvu rast in razvoj,  zahvala gre vsem ostalim društvom in zvezi za pomoč in tvorno sodelovanje tekom let. Ne smemo pozabiti krajank in krajanov, na katere smo se skozi vso zgodovino vedno lahko zanašali, kajti njim gre zahvala, da je društvo preživelo krize in pomanjkanja in lahko danes praznuje svoj 80-letni jubilej.«

 

pgd sela 80 2016 13

Župan Marjan Šarec je gasilkam in gasilcem ob okroglem jubileju delovanja iskreno čestital ter zbranim namenil naslednje misli: »Spoštovani, gostje, spoštovane tovarišice in tovariši, še zlasti gasilke in gasilci Prostovoljnega gasilske društva Sela, vašo obletnico obeležujemo danes. In danes je vesel dan. Danes je zagotovo dan za praznovanje, kakršnih je bilo v preteklosti gotovo manj kot tistih dni, ko je bilo hudo, ko je bilo težko, ko je bilo treba oditi na pomoč potrebnim, in sicer sredi noči v mrazu, snegu, ledu ali pa v hudi vročini. Pred 80 leti so se v Selah našli ljudje, ki jim ni bilo vseeno. Ni jim bilo vseeno, kaj se dogaja s krajem. Ni jim bilo vseeno za to, ali bo njihov kraj obvarovan pred različnimi nesrečami, takrat zlasti pred ognjem, danes so nesreče tudi nekoliko drugačne. Verjetno bi tovariši, ki so se takrat zbrali skupaj, danes s čudom zrli v to, kar je nastalo v tem kraju. Verjetno se ne bi znašli. Verjetno bi misli, da so prišli na drug planet. To, kar je Prostovoljno gasilsko društvo Sela doseglo v teh 80 letih, zlasti pa v zadnjih letih, to je zavidanja vredno. Spoštovane članice in člani, lahko ste izredno ponosni nase. Prvič za to, ker ste se sploh odločili za gasilsko službo. Gasilska služba je res prostovoljna, a še kako obvezna. Prostovoljen je vstop, prostovoljen je izstop. Vse ostalo je strogo profesionalno in strogo namenjeno pomoči krajankam in krajanom. Verjetno ga ni med vami, ki ni kdaj občutil strah. Verjetno ga ni med vami, ki ni kdaj občutil dvom, če se je prav odločil. A prav strahovi in dvomi nas delajo to, kar smo-močna gasilska organizacija, na kateri sloni celotna država. Brez gasilcev bi se hitro vse sesulo. Brez Prostovoljnega gasilskega društva Sela pa bi bila občina Kamnik zelo siromašna, saj je eno zmed društev v občini Kamnik, ki je zelo uspešno, prodorno in pogumno. Vsako leto tukaj nekaj proslavljamo in kot krona vsega je današnja 80-letnica. Bodite še naprej ponosni nase. Ponosni na svoj kraj. Vedno pripravljeni pomagati sočloveku v nesreči. »Na pomoč!«

pgd sela 80 2016 24

Ob tej priložnosti so bila podeljena občinska priznanja in državna odlikovanja članom društva za zasluge in delo na področju preventive, operative, vzgoje in usposabljanja ter druge organizacijske dejavnosti v prostovoljni gasilski organizaciji. Priznanje gasilske zveze so prejeli Miha Hribar, Janko Pangeršič, Bernarda Poljanšek in Alenka Stehničar, gasilsko plamenico Milan Osolnik, Matic Ajdovec, Anton Hribar ml., Primož Pirc in Prostovoljno gasilsko društvo Sela, gasilsko odlikovanje pa je šlo v roke Franca Sušnika, Staneta Šuštarja in Andreja Matjana.

 

V družbi ansambla Pogum in ob plesu otrok Podružnične šole Sela smo tako zaključili uradni del slovesnosti in se na športnem igrišču prepustili glasbeni veselici.

 

Z GASILSKIM POZDRAVOM »NA POMOČ!« ISKRENO ČESTITAMO PROSTOVOLJNEMU GASILSKEMU DRUŠTVU SELA ZA ČASTITLJIVIH 80 LET DELOVANJA!

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik