Naslovnica / NOVICE / Spominski pohod k partizanski bolnici v Kamniško Belo

Spominski pohod k partizanski bolnici v Kamniško Belo

Včeraj, 23. 6. 2018, je ZB Kamnik za vrednote NOB, ob 70 obletnici združenj NOB Slovenije in 75 obletnice postavitve in delovanja partizanske bolnice v Kamniški Beli, izvedel spominski pohod, ki se ga je udeležilo kakih 30 udeleženk in udeležencev, med katerimi so bili tudi gostje sosednjih območni združenj ZB.

Ob lepem vremenu so organizatorji in udeleženci pohoda zbrali na parkirišču za slap Orglice ter ob 9.30 uri krenili na enourni pohod, ki so ga, ob sproščenem druženju kasneje zaključili v Kamniški Bistrici. Pohod sta organizirala predsednik ZB Kamnik Dušan Božičnik in podpredsednik Emil Grzinčič ob organizacijski izvedbi člana ZB in skrbnika spominskega parka Miroslava Potočnika.

Udeležence pohoda je pot najprej vodila do groba zavezniškega pilota poročnika Ota Hindisa iz Kolorada, nato pa naprej do nekdanje partizanske bolnice.

Na mestu partizanske bolnice, kjer sta od aprila 1943 delovala dva bolnišnična objekta, je Miro Potočnik ob pomoči svoje žene pripravil kulturni program med katerim je bilo moč prisluhniti obrazložitvi takratnih vojnih dogodkov, zgodbam o gradnji bolnice, tamkajšnjemu bolnišničnemu osebju, zdravljenju zavezniških letalcev iz sestreljene leteče trdnjave na Mali Planini, ob samem spominskem obeležju pa je bil položen tudi venec.

 

Pohodniki so počastili tudi spomin na dr. Tineta Zajca, tukaj umrlega ameriškega poročnika Ota Hindisa ter partizana Čikaga, ki je kot oskrbnik, kurir in prevajalec deloval v tej bolnici ter na tukaj umrle partizane. Milena in Miro Potočnik  sta prebrala vsak po nekaj citatov, na koncu pa so zbrani skupaj zapeli še nekaj partizanskih pesmi ter svoje vtise strnili v spominski knjigi ter sprejeli sklep, da se naslednje leto ponovno srečajo.