Naslovnica / NOVICE / Svastika na križu v pred Kamniško Bistrico

Svastika na križu v pred Kamniško Bistrico

V Kamniški Bistrici, kjer so bila različna spominska obeležja že večkrat tarča vandalizma, so bili na delu znova neznanci, ki so tokrat s svastiko opremili križ na Macesnovcu.

Križ na Macesnovcu, ob poti v Kamniško Bistrico, označuje mesto nekdanjega povojnega grobišča, na katerem je bilo julija 2017 odkopanih ter tudi odpeljanih kakih 28 okostij, ki naj bi pripadala pripadnikom kvizlinških domobranskih enot z območja Komende, ki so v času druge svetovne vojne sodelovali z okupatorsko vojsko, zaradi česar so bili  ob koncu druge svetovne vojne v Kamniški Bistrici pobiti brez sojenja.

Na omenjen križ so neznanci prilepili oz. pribili leseno ploščico na kateri je narisana svastika, ki pa jo, spričo oddaljenosti od cestišča, ugleda zgolj pozoren opazovalec, ki mu vid še dobro služi.

Kot že omenjeno, gre za še enega v vrsti podobnih, domala otročjih, predvsem pa povsem nesprejemljivih in obsojanja vrednih skrunitev spominskih obeležij, ki ne služijo ničemur, razen nepotrebnemu in brezplodnemu razvnemanju strasti ter, na nek način, nadaljevanju 2. svetovne vojne, ki se je uradno končala že pred domala tričetrt stoletja.