Naslovnica / NOVICE / Svetovni dan sladkorne bolezni bo tudi letos v Kamniku obarvan modro

Svetovni dan sladkorne bolezni bo tudi letos v Kamniku obarvan modro

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki v letu 2020 v ospredje postavlja temo »Medicinske sestre spreminjajo pogled na sladkorno bolezen«, se bo Občina Kamnik, na pobudo Zveze društev diabetikov Slovenije in Društva diabetikov Kamnik, tudi letos pridružila ozaveščanju o tako pomembni temi. Ob tej priložnosti bomo v petek, 13. novembra 2020, stražni stolp Malega gradu osvetlili z modro razsvetljavo. Namen akcije je pritegniti čim širšo pozornost javnosti in opozoriti na problem sladkorne bolezni tudi v naši občini.

14. november je svetovni dan bolnikov s sladkorno boleznijo. Generalna skupščina Združenih narodov je decembra leta 2006 soglasno sprejela resolucijo o svetovnem dnevu diabetesa in tako razglasila 14. november za ta dan. Namenjen je usmerjanju pozornosti javnosti na problematiko sladkorne bolezni. Ta datum je bil izbran, ker je bil na ta dan rojen Frederick Banting, ki je skupaj s Charlesom Bestom prvi zasnoval idejo, ki je pripeljala do odkritja inzulina leta 1921.

Medicinske sestre omogočajo osebam s sladkorno boleznijo boljše življenje

Medicinske sestre so pomemben del skupnosti, saj opravljajo izjemno delo in podpirajo ljudi, ki imajo najrazličnejše zdravstvene težave. Tudi ljudje, ki živijo s sladkorno boleznijo ali pa jim grozi razvoj bolezni, potrebujejo njihovo podporo. Ljudje, ki živijo s sladkorno boleznijo, se soočajo s številnimi izzivi, zato je ključnega pomena izobraževanje, saj se tako medicinske sestre opremijo z znanjem in jim s tem pomagajo.

Ker število oseb s sladkorno boleznijo po svetu še naprej narašča, postaja vloga medicinskih sester in drugega zdravstvenega osebja, ki vsi pomagajo osebam s sladkorno boleznijo, čedalje bolj pomembna pri obvladovanju vpliva sladkorne bolezni na posameznika. Medicinske sestre so pogosto prvi in včasih edini zdravstveni delavec, s katerim sodeluje posameznik, zato je kakovost njihove začetne ocene, nege in zdravljenja izredno pomembna.

Medicinske sestre so ključne:

  • pri zgodnji diagnozi sladkorne bolezni, kar zagotovi takojšnje zdravljenje,
  • pri zagotavljanju usposabljanja za (samo)vodenje in psihološko podporo ljudem s sladkorno boleznijo, da se preprečijo zapleti,
  • pri odpravljanju dejavnikov tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, da se prepreči njen nastanek.

 

Besedilo in fotografija: Občina Kamnik