Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Tradicionalne recepture in staro znanje, obujeno v blagovni znamki Doroteja

Tradicionalne recepture in staro znanje, obujeno v blagovni znamki Doroteja

Za samostanskimi zidovi samostana Mekinje se je z ureditvijo in zasaditvijo zeliščnega vrta začela oblikovati blagovna znamka Doroteja, ki v svojem repertoarju združuje zeliščarsko in rokodelsko znanje področja LAS Srce Slovenije in vseslovenskega področja.

Z njo želimo obiskovalcem predstaviti tradicionalne izdelke, bogate s starodavnim znanjem, prepletene s sodobnimi trendi. Tako na policah ponujamo skupino artiklov, ki nosijo ime slavne mekinjske opatinje Doroteje Sidonije Gallenberg. Našim gostom, ki prenočujejo v samostanu pri zajtrku ponujamo zeliščne namaze in sokove, pridelane iz samostanskih zelišč.

 

Ob spoznavanju zgodovine samostana Mekinje, ki se vse bolj utrjuje kot pomembni kulturni in turistični center, je med množico zanimivih osebnosti, ki so skozi stoletja prebivale v spokoju in tišini, posebno pozornost pritegnila opatinja Doroteja Sidonija Gallenberg (1664 – 1728). Ko je Doroteja že polnih  26 letih zgledno bivala v samostanu in se v vmesnem času dodatno izobraževala zlasti v umetnosti poznavanja zelišč, koristnosti njihove uporabe ter njihovih zdravilnih učinkih, je bila po smrti predhodnice Katarine Attems izvoljena za novo predstojnico samostana, prvo po dobrih 400 letih iz direktne linije rodbine Gallenberg.

Vodstvo je prevzela z resnostjo, preudarnostjo, predanostjo in vero – lastnosti, ki jih je sama poosebljala. Najprej je nadaljevala dela pri obnovi cerkve, ki jih je začela njena predhodnica, kar pa je najpomembnejše: nova gallenberška opatinja se je lotila temeljite prenove samostanskih pravil: redovnice v samostanu niso več imela vsaka svoje služkinje, zahtevala je enotno obleko vseh redovnic, brez prestižnih materialov, s čimer je preprečila nehoteno razslojevanje, vse sestre pa so po njenih novih pravilih imele skupno kuharico in perico.

Doroteja Sidonija Gallenberg, mekinjska opatinja, Neznani avtor, 1. pol. 18. st., Narodna galerija, Ljubljana

Njena poostritev klavzure je pomnila popolno prepoved obiskov v samostanu; tako so redovnice lahko sprejemale obiskovalce – sorodnike le v posebni govorilnici, kjer je pogovor potekal ob spremstvu dveh sester, ki ju je določila opatinja, ne pa v svojih sobah, kot je bilo to redovnim pravilom navkljub dovoljeno v nekaterih kranjskih ženskih samostanih. Da pa klavzura le ni bila tako stroga za vse, pričajo opatinjina dobra dela: okoliški prebivalci so bili materi prednici izjemno hvaležni zavoljo njenega odličnega poznavanja zelišč in bolezni; njen nasvet je marsikomu olajšal težave ali celo rešil življenje, zaradi česar se jo je že v času njenega življenja oprijel skoraj svetniški sloves.

Samostan v Mekinjah po obnovi med letoma 1682–1686 (J. W. Valvasor, Die Ehre deß Herzogthums Crain, Buch IX., Nürenberg 1689)

Mekinjski samostan je pod vodstvom Doroteje Sidonije Gallenberg, doživel pravi preporod tako v duhovnem, kot posvetnem smislu. Z deli, ki jih je nadaljevala pri obnovi cerkve, je pustila pečat, viden še danes, predvsem pa je samostanu z novimi konstitucijami, ki so ohranjene do danes, prinesla svež veter pri utrjevanju vere in redovnega življenja, približanega prvotnim vodilom ustanoviteljice reda, sv. Klare Asiške. Ker pa je s svojo neusahljivo predanostjo znanju in skrbi za zdravje vseh njenih redovnic, njej podložnih kmetov, služabnikov in vseh, ki so potrebovali njen zdravstveni nasvet,  posegla tudi za samostanske zidove, je njena zapuščina ostala živa še dolgo.

Zgodbo mogočne, preudarne, vztrajne, pobožne in izobražene grofične, ki bi lahko ostala v svojem udobnem svetu plemiškega prestiža, a se je raje podala na pot duhovnosti, obujamo v blagovni znamki, poimenovani po njej. Najprej smo začeli z izdelki, v katerih smo uporabili zelišča, pridelana na zeliščnem vrtu: čaji, sokovi, zeliščna sol, mazila in likerji. Ker je na vrtu polno vrtnic, je kraljica prvih lastnih izdelkov prav samostanska vrtnica. In ta se prepleta čez vso linijo blagovne znamke Doroteja.

 

V blagovno znamko vključujemo tako izdelke iz lastnega vrta kot iz lokalnega področja Kamnika in območja LAS Srce Slovenija. Vsem izdelkom je skupna dolgoletna tradicija, zeliščarsko, slovensko poreklo, inovativnost izdelkov in privlačna podoba, ki korenini v pretekli estetiki. Izdelke bomo razdelili na več skupin: živilski izdelki, kozmetični izdelki, rokodelski izdelki ter darilni program.

Izdelke prodajamo v lastni trgovini v Mekinjskem samostanu znotraj razstave. V kratkem pa bodo izdelki tudi v spletni trgovini na strani www.doroteja.si.

Blagovna znamka Doroteja pa ni vidna le v izdelkih iz zelišč, temveč se bo prepletala skozi vso ponudbo samostana Mekinje:

  • Izdelke ponujamo našim gostom za zajtrk;
  • Ponujamo celovit darilni program;
  • Izdelana je grafična podoba komuniciranja z uporabniki naših storitev.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve