Naslovnica / KULTURA / Tradicionalno delavsko srečanje v Kamniški Bistrici

Tradicionalno delavsko srečanje v Kamniški Bistrici

Prvomajsko delovno srečanje, tradicija, ki v Kamniku traja najbrž najdlje, letos obeležuje 96 let.

Vzdrževanje tradicije ni ravno lahko, včasih je nemogoče, vendar vsemu navkljub je bilo tudi letos organizirano praznovanje prvega maja na Kamniškem, šestindevetdesetič zapored. Vse kar se je dogajalo danes ima vzrok nekje v preteklosti. Zgodovino delajo ljudje in nič se ne zgodi brez ljudi. 96 let je čas, ki terja energijo mnogih. Morda praznovanja prvega maja v Kamniški Bistrici nikoli ne bi bilo brez poguma naših prednikov, ki so leta 1923 prvič, in to v času ki proslavam ni bil naklonjen, organizirali proslavo. Organizator je bil tako danes, kakor takrat, Delavsko kulturno društvo solidarnost Kamnik, ki letos praznuje stoletnico obstoja.

Proslava se je pričela z uvodnimi toni Mestne godbe Kamnik, ki jo je vodil Martin Dukarič. Po glasbenem uvodu se je odvil kulturni program Moškega pevskega zbora DKD Kamnik, kasneje pa je zbrane pozdravil župan Matej Slapar.

Župan je povedal: “Spoštovane gospe in gospodje, dobrodošli v Kamniški Bistrici na že 96 srečanju delavk in delavcev v Občini Kamnik. Skoraj 100-letna tradicija srečevanja in zagovarjanja delavstva in delavskih pravic je delček identitete, ki jo ima naša občina. Lahko smo ponosni na to, da se na tem kraju že skoraj sto let zbiramo mi in naši predhodniki ter s tem opozarjamo na pravice, ki jih imamo delavci in katere smo si tude preko tega – in podobnih srečanj tekom zgodovine izborili naši predhodniki. Srečevanje v Bistrici pa poleg opozarjanja pomeni tudi druženje, ki iz leta v leto na žalost izginja. Zato sem vesel in ponosen, da se Kamničani še znamo zbrati skupaj, se poveseliti in podružiti, kljub temu, da ni vsak dan najbolj rožnato, pa vendar smo narod, ki ne obupa, ampak se bori. Tudi zato, ker smo pridni in delavni!”

Po županovih besedah so oder še enkrat prevzeli MoPZ DKD in Mestna godba Kamnik, po njihovem zaključku pa je na oder prišel ansambel Domačini, nekateri obiskovalci pa so se počasi opogumili in tudi zaplesali.

“Bodimo ponosni, da Kamničani živimo v tem prečudovitem delu sveta, da smo Slovenci delaven in priden narod. Živel prvi maj, živel praznik dela! Srečno!” Matej Slapar

Laura Hribar