Naslovnica / NOVICE / Tudi mi smo (za) Kamn’k III

Tudi mi smo (za) Kamn’k III

V okviru predstavitev dela, nalog in poslanstva celotne ekipe Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik se vam tokrat predstavljajo sodelavci ekipe kulture iz Doma kulture Kamnik, ki so med drugim tudi ustvarjalci, generatorji in povezovalci kamniške kulture.

Izjemni posamezniki, ki s svojo izvirnostjo, kreativnostjo in kameleonsko prilagodljivostjo doprinašajo izboljševati pogoje za obstanek in razvoj kamniške kulture, umetniškega izražanja in udejstvovanja. Z vrhunsko tehnično in programsko ekipo so se v novih razmerah hitro znašli in organizirali že kar nekaj digitalnih dogodkov – od glasbenih koncertov, jutranje vadbe na daljavo, spletnih predstavitev knjig slovenskih avtorjev, fotografske razstave, razgrnitve programa nove abonmajske sezone za leto 2021, do proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti, zanimivi Kulturni maraton ob slovenskem kulturnem prazniku ter virtualno proslavo ob občinskem prazniku.

Ekipa kulture v danih razmerah v počastitev vloge in pomembnosti gledališča v vseh njegovih oblikah in dimenzijah za slovensko kulturo, nenehno išče načine, da gledališče pride k občinstvu, če občinstvo ne more v gledališče.  Predana ekipa na vsak način želi ohranit stik z občinstvom ter gledalce  povezati z gledališko umetnostjo, pa čeprav preko spleta. Takšna oblika res ne more v celoti nadomestiti pristnega stika med igralci in publiko, morda res ne more nuditi celostnega doživetja gledališča in iz nas izvabiti cele palete odzivov, zaznavanja z vsemi čutili in emocij, a ekipa verjame, da lahko le skupaj ohranimo vse izrazne načine človekovega ustvarjanja, kreativnosti in izražanja globin človeške duše na načine, ki jih sedaj zahtevajo razmere in nam jih omogoča sodobna tehnologija.

Prav v hramu kulture se je porodila tudi ideja o novem projektu Kamniške diagonale, ki je premierno  ugledal luč sveta 25. 3. 2021 in svoje drugo dejanje dobi v četrtek, 8. 4. 2021 ob 20. uri.

Projekt kaže na močno povezanost ekipe in na sinergijo treh močnih gradnikov družbenega življenja in gospodarstva v Kamniku – turizma, kulture in športa. Sodelavci Zavoda bodo gostili nove goste – Goran Završnik iz področja kulture bo gostil Ivana Mitrevskega, ilustratorja in aktivnega kulturnega državljana, Samo Surina bo o novostih na področju turizma izpraševal Matjaža Juga iz podjetja ETC Adriatic in Gregorja Ugovška, človeka mnogih klobukov – a v tej oddaji bo predstavil novo kamniško novo blagovno znamko Greentovci, Franci Kramar pa bo na področju športa s svojima gostoma Darkom Homarjem in Anito Berlisk iskal skupni imenovalec Plavalnega društva Kamnik in Vaterpolskega društva Kamnik. Kamniške diagonale si boste lahko ogledali v živo na Facebook in YouTube kanalu Doma kulture Kamnik ter FB profilu Živim Kamnik.

V tretjem sklopu predstavitev ekipe Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik vam predstavljamo ekipo kulture. 

Anej Ivanuša

Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik sem zaposlen dobro leto, moje delovno mesto je v Domu kulture Kamnik. Uradni naziv sem imel do februarja letos »organizator kulturnega programa.« Ob delu organizatorja pa sem opravljal naloge programskega vodje, blagajnika, občasno tehnika, …

Od sodelavca sem z februarjem 2021 prevzel mednarodni projekt StimulArt, ki spodbuja razvoj kulturnih in kreativnih industrij. Moje delo sedaj obsega koordinacijo projektnih aktivnosti in sodelovanje z mednarodnim konzorcijem, vodim administracijo in poročanje financerju projekta, Službi vlade za razvoj in kohezijsko politiko, saj projekt financira program Interreg – Srednja Evropa. Moje delo obsega sodelovanje na partnerskih srečanjih in pri aktivnostih, ki jih v okviru projekta vodi Občina Kamnik, ki je prav tako partner projekta. To so delavnice in treningi za deležnike kulturnih in kreativnih industrij. V letu 2021 bo projekt prešel v zaključno fazo, ko bomo razvijali pilotni projekt skupaj z zunanjim izvajalcem, zavodom za oblikovanje prostora Skupino Štajn. Naš pilotni projekt bo namenjen revitalizaciji opuščene industrijske dediščine v mestu. Načrtujemo, da bomo stavbo stare šlosarije in ključavničarstva nekdanje Kemične industrije Kamnik vključili v nastajajočo Kreativno četrt Barutana. Pilot bo analiziral stanje, evalvacijo obstoječih stavb, pripravo prostorskih strategij in možnih programskih vsebin z upoštevanjem varovanja industrijske dediščine. Hkrati bomo razvijali tudi strategijo za kulturne in kreativne vsebine v mestu ter jo povezali s strategijo za kulturo, mlade in urbani razvoj mesta. Pripravili bomo tudi repozitorij primerov dobrih praks spodbujanja kulturnih in kreativnih vsebin, ki jih bodo razvijali partnerji projekta v sodelujočih mestih: Jászberény, Kamnik, Vittorio Veneto, Amberg in Naumburg. Če povzamem, je sedaj moja vloga administrativna podpora projekta in povezovanje akterjev na področju kreativnih vsebin.

Nekako si na tej točko v mojem življenju težko predstavljam, da bi imel poklic izven področja kulture. Ekipa v DKK je pa naravnost čudovita!

Zadnja moja zaposlitev pred ZTŠKK je bila Imago Sloveniae, kjer sem bil del ekipe, ki je organizirala koncerte klasične glasbe in pa festival Noči v stari Ljubljani. Več let sem deloval kot svobodnjak, kruh pa sem služil kot glasbenik. Še vedno sem član glasbenih skupin Noreia (že večkrat smo nastopili Pod skalo in enkrat tudi na KUL petku) in Avven. Po izobrazbi sem kulturolog, magistriral sem na temo obujanja ljudske glasbe.

Verjamem, da je bogato in pestro kulturno dogajanje bistveno za dobro kvaliteto življenja. V tem vidim vlogo domov kulture, da omogočajo tako obiskovanje kulturnih prireditev kot tudi udejstvovanje v kulturnih dejavnostih in razvoj potencialov.

Kamnik je res lepo mesto, ki ga obkroža čudovita narava. Ob lepem vremenu samo stopim iz Doma kulture in gore prav zasijejo. Kot ljubitelj piva cenim številne odlične craft pivovarne. Za Kamničane pa težko najdem kako slabo besedo.

Anja Koleša

Sem programska vodja v Domu kulture Kamnik, ki je del Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik. Aktivno sem vključena v proces priprave programa v okviru abonmajev in organizacije ostalih projektov ter dogodkov tako na lokalni, kot tudi na nacionalni ravni. Aktivno sodelujem pri pripravi novih programov v sodelovanju z lokalnimi akterji, tako izobraževalnimi institucijami, kot tudi društvi in ostalimi javnimi ustanovami. Kot producentka aktivno sodelujem pri projektu Kolektiva ZIZ, ki vsako leto v mesecu aprilu organizira Gala podelitev ZIZ nagrad najboljšim akterjem na alternativni uprizoritveni produkciji v Mariboru, ki jo Kolektiv organizira z namenom preizpraševanja pozicije alternativne gledališke produkcije v Mestni občini Maribor.

V Mariboru sem bila zaposlena na projektu Živa dvorišča, kjer sem kot producentka sodelovala pri pripravi programa na »skritih« mariborskih dvoriščih ter bila aktivno vključena v koordinacijo priprave festivala Ana Desetnica in Ana Mrzla, poletne in zimske edicije uličnega gledališča.

V prejšnjih letih sem izkušnje pridobivala v Berlinu in Bremnu. Projektno sem bila vključena v program »Actors of Urban Change« in »CitizensLab«, ki sta del programa MitOst e. V. v Berlinu. V Bremnu sem sodelovala pri organizaciji uličnega gledališkega festivala LaStrada. Nekaj časa sem živela tudi v Istanbulu.

Kamniški Zavod za turizem, šport in kulturo vidim kot stično točko sodelovanja in povezovanja kamniških akterjev na posameznih področjih (turizma, športa in kulture), ter spodbujanje le-teh, da na svojih področjih delujejo čim bolj kakovostno, kar jim s svojimi resursi, znanjem in infrastrukturo omogočamo v Domu kulture že od začetka delovanja.

Na poti iz Ljubljane v Kamnik me najbolj očara pogled na Kamniško-Savinjske Alpe, jutranja kava s sodelavci in druženje ob dogodkih z abonenti in obiskovalci Doma kulture, s katerimi sem stkala lepe prijateljske vezi. Kamnik ima velik ustvarjalni potencial in ponosna sem, da sem lahko del te kulturno-umetniške zgodbe.

Goran Završnik

V Dom kulture Kamnik sem se vrnil po dveh letih aktivnega premora. Z ekipo Kulturnega društva Priden možic sem Dom kulture Kamnik upravljal od ponovnega odprtja leta 2002 do leta 2017.  Leta 2006 sem končal šolanje na področju kulturnega projektnega managementa – Foundation Hicter: European Diploma in cultural project management, a ostal večni absolvent na Filozofski fakulteti v Ljubljani.  Po razburljivih 90′ v Ljubljani sem se  leta 2002 dokončno vrnil v Kamnik in skupaj s Kulturnim društvom Priden možic, Občino Kamnik, Mladinskim svetom Kamnik, JSKDjem, Mladinskim centrom Kotlovnica in še kom razvijal Srednjeveške dneve v Kamniku, Dom kulture Kamnik, Festival Kamfest, Mestovanje, Pustni karneval, Kamniški kviz, KIKŠtarter, Kulturni vrt Katzenberg, Ognjeno Veroniko, Ano Desetnico v Kamniku, Kreativno četrt Barutana, Pot smodnika in tovarištva, Kamera teče …

Leta 2007 sem bil sodobitnik Ježkove nagrade, 2013 sodobitnik bronastega občinskega priznanja Občine Kamnik in 2017 sodobitnik Valvasorjevega priznanja za ohranjanje kulturne dediščine.

Verjamem v ekipno delo. Vsi moji dosežki, projekti, tudi nagrade, niso zares moji. So posledice večletnega timskega dela, več-nivojskega povezovanja različnih akterjev, tako posameznikov kot vladnih in nevladnih institucij. Prihodnost Slovenije je v urbanizaciji periferije. V izkoriščanju – obnavljanju – obstoječe infrastrukture, kot so v Kamniku stare tovarne in Mekinjski samostan. V spodbujanju uspešnih lokalnih zgodb – tudi dejanskih, kar dela fantastični Križnikov festival. Kamniške ustvarjalne ekipe se zgledujemo po ostalih podobnih mestih: Velenje, Postojna, Sežana, Ravne na Koroškem, tudi Kranj in Maribor. Delajmo lokalno, razmišljajmo globalno.

Prav zato verjamem v Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik. Ker je na istem kupu zbrana množica zanimivih posameznikov, ki jim je skupna velika naklonjenost do Kamnika. Zakaj imam rad Kamnik? Ker je v njem moja rojstna hiša, ker je v njem moja kmečko – delavska identiteta, ker si v njem lahko služim kruh in ker je odlična odskočna deska, da pogledaš tudi preko Alp.

Primož Jeras

V ZTŠKK-ju sem od priključitve v začetku leta 2017, oddelek kultura, v stavbi Doma kulture pa od leta 2005, na istem naslovu je ZTŠKK moj tretji delodajalec.

Primarno sem vodja tehnike v Domu kulture Kamnik. Delo vključuje logistično in tehnično načrtovanje dogodkov, organizacijo tehničnih ekip, skrb za investicije, nadgradnjo in vzdrževanje različne tehnične opreme.

Kar delam, delam za Kamnik. Za kulturo, za dobro počutje in za kritično razmišljanje, za užitek ob koncertu in za aplavz po končani predstavi. Cilj in izziv je vse projekte izpeljati na najvišji možni ravni.

Od srednje šole dalje sem razcepljen med redno delo tehničnega vodje v kulturnih vodah in popoldansko obrtjo, kjer se ukvarjam s spletnimi tehnologijami. V zadnjih, več kot desetih letih sem sodeloval pri nekaj stotinah različnih prireditev. Od začetkov v Mladinskem centru Kotlovnica (izvedba in logistika koncertov, delavnic, mednarodnih izmenjav, festivala Pozdrav iz Kotla), kasneje v Kulturnem društvu Priden možic (Dom kulture, festival Kamfest)…

Verjamem (skoraj vedno) v dobrega in strpnega človeka, ki s svojo prisotnostjo na dogodkih (pa naj bodo kulturni, športni ali pa turistični) podpira lokalno dogajanje. Verjamem tudi v Kamniško Veroniko in enkrat bom našel njen zaklad. Zaklad, ki ga bom prodal in vložil v razvoj Kreativne četrti Barutana, ki je po mojem mnenju najpomembnejši kulturno-gospodarsko-športno-turistični projekt Kamnika v zadnjih 20 letih.

Kamnik je najboljša občina na svetu. Če pa že ne na svetu, pa zagotovo v Sloveniji. Imamo naravo, imamo hribe, imamo Veliko planino, Bistrico in Arboretum, imamo na tisoče kotičkov, kjer se lahko odmakneš od mestnega trušča in imamo mestno središče, kjer trušč mora biti – prireditve, druženja in kava. V okviru novo nastajajoče Kreativne četrti, pa imamo tudi možnost za ustvarjanje in aktivno državljanstvo.

 

Pripravila: Nina Irt, ZTŠK Kamnik