Naslovnica / NOVICE / Utrip letošnjega občinskega praznika Občine Kamnik

Utrip letošnjega občinskega praznika Občine Kamnik

Včeraj popoldne se je odvil vrhunec praznovanja letošnjega občinskega praznika Občine Kamnik, ki je svoj epilog doživel s slovesnostjo v Domu kulture Kamnik, kjer so bila podeljena tudi priznanja šestim letošnjim občinskim nagrajencem.

Popoldansko proslavljanje rojstnega dne Rudolfa Maistra, ki ga Občina Kamnik praznuje kot svoj občinski praznik, se je, po ustaljenem in že večkrat videnem scenariju, začelo s tradicionalnim promenadnim koncertom Mestne godbe Kamnik.

Med igranjem koračnic mestnih godbenikov, ki so z nastopom nekoliko popestrili popoldanski mestni utrip v središču mesta, so se v špalir pred občinsko stavbo postavili gardisti, ki so po položitvi venca k spominskemu obeležju v preddverju mestne hiše, strumno odkorakali do spomenika Rudolfa Maistra, kjer se je odvila krajša spominska slovesnost.

 

Zbrane je ob spomeniku velikemu kamniškemu rojaku, h kateremu je bil položen venec, je nagovorila slavnostna govornica, ministrica za obrambo Andreja Katič, samo slovesnost, ki jo je povezovala Maja Nemec, pa so s svojimi nastopi popestrili dijaki gimnazijske gledališke skupine Rudolfi in vojaški godbeniki, s svojo prisotnostjo pa počastili tudi že omenjeni gardisti Častne čete Slovenske vojske in praporščaki.

 

Po končani slovesnosti se je dogajanje iz Trga talcev preselilo v Dom kulture Kamnik, kjer se je, v nabito polni dvorani, odvila slovesnost s podelitvijo občinskih priznanj, ki so jih iz rok kamniškega župana in obenem tudi slavnostnega govornika prejeli:

 

Dr. Marjanca Klobčar – zlato priznanje Občine Kamnik za široko znanstveno razgledanost, za etnološko in folkloristično raziskovanje, ki se pogosto osredotoča na Kamnik in njegove ljudi, ter za strokovno pomoč organizatorjem prireditev in projektov, s katerimi je Kamnik postal znan onkraj slovenskih meja.

 

Janez Uršič – zlato priznanje Občine Kamnik za dolgoletno uspešno delo in izjemen prispevek k razvoju kakovostne gostinske, kulinarične in turistične ponudbe na Kamniškem, nesebično finančno in humanitarno pomoč ter podporo številnim lokalnim društvom, organizacijam in posameznikom.

 

Danijel Bezek – srebrno priznanje Občine Kamnik za sooblikovanje intelektualnega in kulturnega življenja v občini Kamnik, za dosežke pri ohranjanju zgodovinskega spomina in kulturne dediščine ter za prispevek k delovanju civilne družbe.

 

Enota za protokol Slovenske vojske – srebrno priznanje Občine Kamnik za dolgoletno nadvse uspešno sodelovanje in pomoč pri izvajanju slovesnosti v spomin na dogodke iz naše zgodovine, še posebej pa za sodelovanje pri ohranjanju spomina na našega rojaka, generala Rudolfa Maistra.

 

Alenka Juvan – bronasto priznanje Občine Kamnik za zavzeto delo v Rojstni hiši Rudolfa Maistra, enoti Medobčinskega muzeja Kamnik.

 

Kulturno-umetniško društvo HIŠA KERAMIKE, zakaj pa ne majolka – bronasto priznanje Občine Kamnik za ohranitev in prenos znanja poslikave v slogu majolike in širjenje kulture, povezane s keramiko.

 

Razen občinskih priznanj letošnjim občinskim nagrajencem, so bila podeljena tudi priznanja literarnega in likovnega natečaja, ki so jih iz rok predsednika Koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik in Komenda Ivana Miroslava Sekavčnika prejeli:

  • za likovno delo Korl Železnikar, učenec 8. razreda Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik pod mentorstvom Anamarije Erčulj in Lovro Kadunc, učenec 4. razreda Podružnične šole Zgornji Tuhinj pod mentorstvom Danice Lah,
  • za literarno delo pa Laura Stein, učenka 6. razreda Osnovne šole Marije Vere pod mentorstvom Maje Drolec in Eva Lap, učenka 9. razreda Osnovne šole Toma Brejca pod mentorstvom Katarine Zore.

Še posebej razveseljivo pa je, da so imeli številni obiskovalci sinočnje slovesnosti ob občinskem prazniku, ki jih je v osrednjem hramu kamniške kulture in kulturnih prireditvah povečini nasploh bolj poredko opaziti, priložnost prisluhniti tudi kulturnemu programu, ki so ga pripravili in izvedli: Mestna godba Kamnik, Mešani pevski zbor Cantemus Kamnik, vokalna zasedba Sanjska dekleta z Maticem Smolnikarjem ter recitatorji Somestja: Sandra Kmetič iz Trzina, Blaž Lipar iz Mengša, Urban Braune iz Domžal in Leon Bernot iz Kamnika, medtem ko je za vezno besedo poskrbela Jasmina Bauman.

 

Da z osrednje občinske slovesnosti ob letošnjem občinskem prazniku ni nihče odšel žejen in lačen, pa so poskrbele žene in dekleta, članice Društva podeželskih žena Kamnik–Komenda, ki so pripravile pogostitev.