Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / V Kamniku je v prvem polletju 2023 bivalo več tujih turistov kot v enakem obdobju lani
Mali grad in Kamnik

V Kamniku je v prvem polletju 2023 bivalo več tujih turistov kot v enakem obdobju lani

Turistične statistike razkrivajo Kamnik kot priljubljeno destinacijo za tuje goste in navade turistov se vračajo kot v predkoronskem času. Kamnik, očarljivo mesto v osrčju Slovenije, vsako leto privablja vedno več turistov, ki želijo doživeti njegovo bogato kulturno dediščino, čudovito naravo in gostoljubje prebivalcev. Statistični podatki o prihodih in nočitvah turistov nam omogočajo vpogled v naraščajočo priljubljenost tega kraja kot turistične destinacije.

Turistično destinacijo Kamnik je po začasnih podatkih Statističnega urada v prvem polletju 2023 skupaj obiskalo 12.436 obiskovalcev, od tega 4.520 domačih gostov in 7.916 tujih gostov. V tem obdobju je bilo v Kamniku opravljenih skupaj 28.175 nočitev, od tega je bilo nočitev domačih gostov 9.014, nočitev tujih gostov pa 19.161, kjer statistike pokažejo premoč tujih gostov. Če primerjamo enake statistike s prvim polletjem leta 2022, vidimo, da je rezultat posledica koriščenja zadnjih turističnih bonov v državi v juniju 2022, ki jih letos ni bilo več in se to odraža v občutno manjšem obsegu nočitev domačih gostov v primerjavi z lanskim letom.  

Obisk destinacije je bil tako v prvih šestih mesecih leta 2023 za več kot 21 odstotkov manjši kot je bil obisk destinacije v enakem obdobju lani, od tega je destinacijo obiskalo za dobrih 42 odstotkov manj domačih obiskovalcev kot v enakem lanskem obdobju. Obisk tujih gostov v prvih šestih mesecih letošnjega leta je praktično izenačen z lanskim enakim obdobjem (le za manj kot en odstotek manjši obisk kot lani). Kljub temu so le ti ustvarili za 17 odstotkov več nočitev kot v lanskem obdobju in dvignili povprečno dobo bivanja iz 2,05 dni na 2,42 dni.

V letu 2023 so nočitve v prvih šestih mesecih za več kot 24 odstotkov manjše od nočitev v enakem obdobju lani, od tega je na destinaciji prenočilo za 57 odstotkov manj domačih obiskovalcev ter za 17 odstotkov več tujih gostov. To kaže na stalno rast priljubljenosti Kamnika med tujimi obiskovalci. Naj spomnimo, da je v prvih šestih mesecih leta 2022 v Kamniku prenočilo 37.378 obiskovalcev, od tega 21.004 domačih in 16.374 tujih.

Tudi analiza podatkov o povprečni dobi bivanja turistov v Kamniku nam razkriva, da se stanje v turizmu po obdobju pandemije postopoma stabilizira, obenem pa poudarja vpliv turističnih bonov, ki je bil opazen tudi po zaključku lanskega leta, na trajanje bivanja slovenskih gostov v tem čudovitem mestu. Kot že rečeno zgoraj je v prvem polletju letošnjega leta povprečna doba bivanja tujega turista v Kamniku znašala 2,42 dni, medtem ko je povprečna doba bivanja domačega turista znašala 1,99 dni.

V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta, ko je bila povprečna doba bivanja tujega turista 2,05 dni in domačega turista 2,67 dni, opazimo, da so turistični boni pomembno vplivali na podaljšanje bivanja domačih gostov, medtem ko je bivanje tujih gostov v tem obdobju postalo nekoliko krajše.

Če pa se ozremo še dlje nazaj, v polletje leta 2019, vidimo, da je bila povprečna doba bivanja tujega turista takrat podobna kot letos, znašala je 2,41 dni, medtem ko je povprečna doba bivanja domačega turista znašala 1,95 dni. To kaže na to, da se je povprečna doba bivanja tujih turistov v Kamniku ohranila relativno stabilno skozi obdobje, medtem ko so se pri domačih turistih pojavile nekoliko večje spremembe, predvsem v obdobju koriščenja turističnih bonov.

Ti podatki jasno kažejo na pomemben vpliv turističnih bonov na nočitve v Kamniku pred, med in po obdobju pandemije. Kljub izzivom, s katerimi se je turizem soočil, se Kamnik še vedno izkazuje kot priljubljena destinacija za tuje in domače goste, ki želijo doživeti njegovo edinstveno kulturno dediščino, slikovite uličice in očarljivo naravo. Upamo, da se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnje ter da bo Kamnik še naprej privlačil obiskovalce z raznoliko ponudbo in gostoljubjem svojih prebivalcev.

Kaj pritegne turiste v Kamnik? Razlogov je več, najbolj izstopa osupljiva narava z raznolikimi urejenimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi, Kamnik je tudi  vedno bolj prepoznaven po metodah in filozofiji zdravega življenja Sebastiana Kneippa, ki jih izvajajo v Termah Snovik. Prav tako se Kamnik ponaša z edinstveno arhitekturo mesta in bogato zgodovino. Mesto Kamnik slovi po lepo ohranjenih srednjeveških ulicah, ki vabijo obiskovalce na sproščeno sprehajanje in raziskovanje. Posebnost Kamnika je tudi Velika planina, idilična planota s pastirskimi kočami, ki se nahaja le nekaj kilometrov izven mesta. Ta priljubljena izletniška točka privabi številne pohodnike, fotografe in ljubitelje narave, ki se želijo izogniti mestnemu vrvežu.

Kamnik je v prvi polovici leta 2023 obiskalo največ gostov iz Hrvaške. Sledijo jim še Italija, Nemčija, Češka republika, Madžarska, Avstrija, Francija, Srbija, Nizozemska, ZDA, Poljska in druge.

V Kamniku pa je v prvi polovici leta 2023 prespalo največ gostov iz Hrvaške. Sledijo jim še Češka republika, Nemčija, Italija, Madžarska, Srbija, Francija, Avstrija, Nizozemska, ZDA, Poljska in druge.

Prizadevanja lokalnih turističnih ponudnikov in Zavoda za turizem in šport Kamnik so zagotovo igrala ključno vlogo pri promociji Kamnika kot turistične destinacije. Raznovrstna in kakovostna ponudba nastanitev, restavracij ter turističnih atrakcij je privabila pozornost številnih obiskovalcev in pripomogla k pozitivnemu odzivu turistov.

Največ turistov je v prvem polletju 2023 prespalo v Termah Snovik (37 odstotkov), ki ostajajo največji turistični ponudnik v Kamniku, kot samostojna turistična ponudnika sledita hostel Pod Skalo in Slovenia Eco Resort (vsak dobrih 6 odstotkov). Letos so pred glavno turistično sezono različni ponudniki koč na Veliki planini zbrali vsi skupaj 18 odstotkov od vseh nočitev v Kamniku, kar je za dober odstotek več kot lani v tem obdobju.

Obeti za turizem v Kamniku so svetli. S stalno rastjo prihodov in nočitev kaže mesto, da je postalo pomembna točka na turističnem zemljevidu Slovenije. Ključnega pomena bo ohranjanje unikatnosti in naravnih lepot Kamnika ter nadaljnje investicije v razvoj turistične infrastrukture. Le tako bo mesto še naprej očaralo in privabljalo številne obiskovalce, ki bodo na ta način pomagali ohranjati lokalno gospodarstvo in utrjevali Kamnik kot vrhunsko turistično destinacijo.

Z upanjem na nadaljnjo rast turizma in ohranjanje čarobnosti ter trajnostnih dosežkov Kamnika, se ta čudovit kraj pripravlja na nove izzive in priložnosti, ki jih prinaša svet turizma.

Slovenske statistike prikazujejo, da je bilo v prvih šestih mesecih 2023 v Sloveniji 2.472.379 prihodov turistov, od tega 714.180 domačih in 1.758.199 tujih turistov. V istem obdobju je bilo opravljenih 6.259.733 nočitev in sicer od tega 2.034.403 s strani domačih gostov in 4.225.330 s strani tujih. Tako je v Sloveniji pri primerjavi prvega polletja leta 2023 z istim obdobjem lani za dobrih 5 odstotkov več obiska Slovenije, pri nočitvah pa za dobre 3 odstotke več kot lani tak čas.

(vir: SURS https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/2164466S.px )

Nina Irt, Zavod za turizem in šport Kamnik
Foto: Ana Pogačar

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve