Naslovnica / Napovedi in obvestila / Vabilo na večerni pogovor o kamniški kulturni dediščini

Vabilo na večerni pogovor o kamniški kulturni dediščini

Prihaja čas počitnic, ko potujemo po svetu in spoznavamo nove kraje in dežele, občudujemo njihove naravne lepote in kulturne znamenitosti. Slednje ostanejo in obstanejo le, če jih družba prepozna kot vrednoto in jih je pripravljena zaščititi in vzdrževati, predvsem pa ne uničevati.

Trenutno poteka prenova kamniškega Glavnega trga, ki pod asfaltom skriva ostanke skupne preteklosti, ki niso zabeleženi v zgodovinskih arhivih. Gre za sledove dela naših prapradedov, ki so se odločili naseliti v tem lepem koščku podalpske pokrajine. Pri izbiri kraja, kjer bodo postavili hiše in ulice, so se opirali na izkušnje in znanje svojih prapradedov.

Ravnamo mi podobno? Nam je mar naše dediščine? Kaj je dediščina? Kaj smo podedovali od naših prednikov? Je res, da je danes vredno le tisto, kar lahko priklopimo na mobilni telefon? Je posamezniku dediščina zares le hiša ali avto? Kaj običajno naredimo z dediščino? Hišo prodamo ali jo porušimo,
ker je stara, ker je bil naš dedek tako neuk, da ni uporabljal plastičnih cevi. Avto razbijemo v bližnjem križišču in ga peljemo na odpad. Stare fotografije odvržemo v odpadni papir, saj smo vendarle ekološko ozaveščeni.

Kaj pa stare navade, šege, stoletna pravila, ki so vzdrževala družbo v občutljivem ravnovesju med biološkimi danostmi in kulturnimi pridobitvami. Kaj nas je združevalo in preprečevalo, da bi se kot najbolj okrutni primati mlatili med seboj?

Pogovarjali se bomo o tem, da želimo ohranjati vse tisto, kar nas opredeljuje kot Kamničane, kot Slovence. Imamo skupno preteklost, skupne običaje, še naši predniki so se oblačili podobno. Kako se spoštljivo obnašati do naše dediščine in jo prenesti našim otrokom? Zakaj naši otroci sploh potrebujejo kulturno identiteto?

Lahko naše kulturne posebnosti tudi unovčimo? Zakaj ne bi ljudje od drugod občudovali naše dediščine in našega odnosa do tradicije? Zakaj občudujemo italijanska srednjeveška mesta, domače pa bi najraje kar podrli?

Kamnik obdaja žlahtna patina preteklosti in tradicije, ki jo čutiš na vsakem koraku, vonjaš v senci starih hiš, še barve mavrice nad starim mestom so bolj umirjene. Si želimo to patino odstraniti? Morda pa bi jo podobno kot arheološki predmet očistili, jo zaščitili in na ogled postavili, da bi v njej vsi uživali in se iz nje učili?

O tem in podobnem se bomo pogovarjali, izmenjali mnenja, poiskali rešitve, ki jih lahko poiščemo le skupaj, v umirjenem in pametnem dialogu.

Pogovor bo vodila ddr. Verena Perko, ki je svoje življenje posvetila kulturni dediščini, s svojim znanjem pa nam lahko razloži tudi marsikatero na videz zapleteno dogajanje v sodobni družbi, ki ima svoje korenine v preteklosti.

Pridružite se nam v četrtek, 29.6.2017, ob 19. uri v Knjižnici Kamnik.

Civilna iniciativa za kulturno dediščino Kamnika