Naslovnica / NOVICE / Vprašanje, če »narodne noše« letos sploh bodo

Vprašanje, če »narodne noše« letos sploh bodo

Letošnji Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so še pod velikim vprašanjem, saj organizatorjem oz. Roku Jarcu, novemu direktorju ZTŠ Kamnik še ni uspelo zagotoviti zadostnih sredstev za izvedbo tradicionalne kamniške prireditve, upoštevanje vladnih epidemioloških ukrepov pa stroške še povečuje.

Rok Jarc, direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik je danes dopoldne sklical novinarsko konferenco, na kateri je predstavil ovire in zadržke, ki utegnejo botrovati temu, da tudi v letošnjem letu ne bo tradicionalnih Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, ki že drugo leto zapored čakajo na svojo 50. ponovitev.

Kot vemo, so Dnevi narodnih noš, zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije oz. prepovedi organizacije javnih prireditev, odpadli že lani, leto poprej je povorko narodnih noš odplaknilo deževje, obstaja pa resna bojazen, da Kamnik narodnih noš ne bo videl niti letos. Vendar, vsaj za enkrat, ne toliko zaradi epidemije novega koronavirusa, čeprav se število novoodkritih okužb vztrajno povečuje tudi v Kamniku, ampak predvsem zaradi denarja.

Rok Jarc, direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik je namreč potožil, da Zavod zaenkrat razpolaga zgolj s kakimi 55.000 evri, kot jih je za prireditev iz proračuna namenila Občina Kamnik, za nemoteno organizacijo največje kamniške prireditve, pa bi jih potrebovali vsaj še enkrat toliko, če ne še več. (Za primerjavo, mestni poletni festival Kamfest, ki se trenutno že cel teden odvija v mestu, potekal pa bo do konca letošnjega tedna, iz občinskega proračuna prejme 50.000 €)

Predvsem zaradi tega, ker bo zelo visok dodatni strošek predstavljalo tudi spoštovanje vladnih uredb oz. izvajanje pogoja PCT, ki ga namerava direktor očitno tokrat, za razliko od zadnjega Kul petka, upoštevati in izvajati, čeprav še ne ve kako in na kakšen način. Celo mesto je namreč domala nemogoče povsem zapreti, prireditev, ki jo, razen kakih 2500 sodelujočih v povorki, obišče tudi več deset tisoč obiskovalcev, pa poteka prek domala celega mesta, vse od Steletove ulice, do Doma kulture Kamnik oz. Fužin.

Samo stroški dodatne delovne sile oz. varnostnikov, ki bi preverjali, če obiskovalci prireditve izpolnjujejo pogoj PCT, naj bi, bo besedah direktorja Jarca, znašal okoli 5.000 evrov dnevno, pri čemer niso upoštevani še (dodatni) stroški cestnih zapor, ograj ipd.

Dodatno oz. še večjo težavo naj bi predstavljalo tudi iskanje pokroviteljev prireditve, ki s svojo sponzorsko podporo zaenkrat še oklevajo. S podatkom, koliko sponzorskih sredstev so morda vseeno uspeli že zbrati, pa direktor Jarc danes ni znal postreči oz. je dejal, da je to stvar podžupana Sandija Uršiča, ki je predsednik organizacijskega odbora prireditve. Kot je bilo moč razumeti direktorja Jarca, ki je kazal tudi obsežen seznam potencialnih sponzorjev, pa so se iskanja pokroviteljev za 50. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, lotili šele pred kratkim oz. domala v zadnjem hipu, tako da na odzive še čakajo.

Da Zavodu za turizem in šport Kamnik pri organizaciji jubilejnih Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku voda teče domala v grlo, bi morda lahko sodili tudi po tem, da se za organizacijo oz. izvedbo gostinske ponudbe dogovarjajo kar z lokalnimi gasilci, ki naj bi, za 5,5 € na uro, kar je celo manj od minimalne bruto postavke študentov za delo prek Študentskega servisa, v korist svojih društev opravili nekakšno vlogo »poceni delovne sile«, in sicer zaradi tega, ker imajo »izkušnje z organizacijo veselic«.

Kot je moč razbrati iz dopisa oz. poziva, ki ga je gasilskim društvom poslal Tomaž Zabavnik, predsednik Gasilske zveze Kamnik, glede urne postavke gasilci in organizatorji DNN še »glihajo« oz. kot je »zanimivo« zapisano v sporočilu: »Namen sodelovanja ni izkoriščanje gasilcev ampak vzpostavitev sodelovanja, kot je že v preteklosti bil, na mesto da bi “služili” gostinci imamo možnost gasilci sodelovati in pri tem pridobiti sredstva za društvo. Urna postavka s katero ste bili seznanjeni (5,5 € /uro) prav tako še ni zadnja ampak se bo glede na potek dogodkov še oblikovala – zvišala. Od nas se pričakuje samo pomoč z osebjem oz. kakšnimi organizacijski napotki, ker smo znani, da znamo izpeljati odlične veselice …«

Po naših informacijah naj bi organizatorji obenem pretehtavali tudi možnost pobiranja morebitne vstopnine, kar bi bilo ob doslednem upoštevanju ukrepov vlade morda celo izvedljivo, oziroma naj bi se vstopnina obiskovalcem morda zaračunavala vsaj za obisk nekaterih večernih dogodkov, ki bi potekali v sklopu DNN, denimo za načrtovan koncert Modrijanov.

Organizacijskih težav in ovir s katerimi se pri organizaciji 50. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je očitno cel kup, še najlažje, najhitreje ter najbolj elegantno, pa jih utegne, s kakim novim odlokom oz. ponovno razglasitvijo epidemije, razrešiti Vlada RS.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Rok Jarc, direktor ZTŠ Kamnik, pa bo dokončna odločitev o tem, ali letošnji Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine sploh bodo, sprejeta predvidoma enkrat v prihodnjem tednu.

Sodeč po predstavljenem oz. slišanem, zaenkrat kaže bolj slabo.