Naslovnica / NOVICE / Zahvalna maša in blagoslovitev obnovljenega pokopališkega križa, fasade in zvonika cerkve v Mekinjah

Zahvalna maša in blagoslovitev obnovljenega pokopališkega križa, fasade in zvonika cerkve v Mekinjah

Mekinje, 26. oktober 2014Dopoldan se je v Župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Mekinjah odvijala zahvalna maša in blagoslovitev obnovljenega pokopališkega križa, fasade in zvonika cerkve.  V imenu Občine Kamnik se je dogodka udeležil podžupan Igor Žavbi.

 

Zahvalno mašo in blagoslovitev je danes opravil pomožni škof Nadškofije Ljubljana dr. Anton Jamnik. Mekinjski župnik Pavel Pibernik pa ob novi pridobitvi župnije Mekinje ni skrival navdušenja in je dejal: »Pred dvema letoma, 2012, smo v župnišču zamenjali vsa okna in poleti začeli z izvedbo drenaže na vzhodni strani župnišča,  ob večjem deževju je tam voda zalila spodnje prostore. Za tem smo obnovili fasade na celotnem župnišču. Lansko leto smo se lotili prenove zgornjih prostorov župnišča, predvsem kuhinje in veže. Letos pa smo nadaljevali z obnovo južne fasade cerkve in zvonika. Med samo obnovo so namestili tudi protipotresne vezi, ki so utrdile cerkveno stavbo. V zvoniku smo namestili nova aluminijasta polkna. Posebno skrb smo posvetili obnovi mehanizma cerkvene ure na zvoniku cerkve. Opravili smo kopico zidarskih, pleskarskih in ostalih obnovitvenih del.« Za kulturno-varstvene smernice se je zahvalil Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Kranj, ravno tako je izrekel iskrene zahvale vsem izvajalcem del, vsakemu posebej in vsem skupaj, župljankam in župljanom Mekinj. Zahvalil se je tudi Občini Kamnik, ki je v letu 2012, v namen obnove fasade cerkve, namenila 7.000 evrov denarnih sredstev, v letošnjem letu še 4.000 evrov, oboje iz naslova Javnega razpisa za sofinanciranje sakralnih objektov.

 

 

Pevke in pevci cerkvenega zbora so pod vodstvom Marjete Čimžar z ubranim petjem ter ob spremljavi organista Domnika Krta popestrili današnje dogajanje. Posebno noto ob svečanem dogodku so dodale tudi narodne noše in pritrkovalci.

 

Vir: Občina Kamnik