Naslovnica / NOVICE / Zdravstveni dom Kamnik išče (novega) šefa

Zdravstveni dom Kamnik išče (novega) šefa

Javni zavod Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik, ob izteku petletnega mandata trenutnega direktorja Saša Rebolja, išče novega direktorja, v izbirni postopek pa naj bi se, po naših informacijah, poskuša vmešavati tudi politika, ki si prizadeva na položaj ustoličiti novega oz. »svojega« direktorja.

Ker se Sašu Rebolju, trenutnemu direktorju Zdravstvenega doma Kamnik, počasi izteka petletni mandat, ki je bil, če se spomnimo zgolj dogajanja v zvezi z možnostjo ukinitve kamniške urgence, na trenutke tudi kar precej buren in pester, je Svet javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik pred nedavnim v Uradnem listu objavil razpis za prosto delovno mesto direktorja.

Vse skupaj najbrž ne bi bilo nič posebnega, saj so tovrstni razpisi ob izteku mandatov nekaj povsem običajnega, če bi ne bili pred dnevi obveščeni, da naj bi se v izbirni postopek, s pritiski oz. »lobiranjem« med člani sveta javnega zavoda, poskušala vmešavati tudi politika oz. vsaj nekateri posamezni predstavniki ene izmed političnih strank, ki si, to ni naključje, na takšen ali drugačen način, že dlje časa prizadevajo na vodstvene funkcije kamniških javnih zavodov, ustoličiti »svoje« ljudi.

Omenjeni strankarski spletkarji naj bi se, po informacijah, ki so nam bile posredovane iz dobro obveščenih krogov blizu kamniške lokalne politike ter ZD Kamnik, vsaj posredno pa smo jih uspeli preveriti pri različnih virih, precej trudili, da bi prišlo do menjave trenutnega vodstva oziroma, da bi, med občani precej priljubljenega, zdravnika Saša Rebolja na položaju direktorja zamenjal »njihov« kandidat.

Sašo Rebolj v družbi nekdanjega župana, zdaj pa predsednika vlade Marjana Šarca na protestu pred ZD Kamnik konec maja 2015, ko se je, skupaj z občani odločno zoprerstavil morebitni ukinitvi kamniške urgence.

Kakšni razlogi, razen izključno lobističnih in političnih, naj bi jih navajali k temu, nam zaenkrat še ni uspelo razvozlati, saj kamniški zdravstveni dom, kljub precej splošno nezavidljivemu stanju v zdravstvu – še posebej v primerjavi s težavami, kakršne imajo podobne ustanove širom države, kjer preobremenjeni zdravniki množično dajejo odpovedi – kljub kakim občasnim težavam vsaj na zunaj daje vtis solidne in stabilne ustanove, občani in občanke oz. uporabniki zdravstvenih storitev pa so s storitvami povečini zadovoljni.

Spričo navedenega smo za informacije o poteku izbirnega postopka novega direktorja oz. direktorice, zaprosili tudi zdravnico Tjašo Schwarzbartl, predsednico Sveta javnega zavoda ZD Kamnik. Po informacijah, ki nam jih je po elektronski pošti posredovala v svojem odgovoru, so se na razpis za novega direktorja oz. direktorico prijavili trije kandidati, trenutno pa poteka postopek ugotavljanja, ali vsi prijavljeni kandidati izpolnjujejo vse pogoje razpisa.

Kot smo uspeli neuradno izvedeti, sta se na razpis prijavila dva kandidata in ena kandidatka, eden izmed njih pa je tudi zdravnik in trenutni direktor Sašo Rebolj. Ob odpiranju prijav pa naj bi se na seji sveta zavoda zapletlo pri definiciji pojma »visoka izobrazba medicinske smeri«. Razpis in Statut javnega zavoda ZD Kamnik namreč zahtevata, da mora imeti kandidat za izpolnjevanje pogojev »visoko izobrazbo medicinske smeri«. Po naših, neuradnih podatkih, naj bi imel izobrazbo pridobljeno na medicinski fakulteti zgolj eden izmed trojice prijavljenih kandidatov, medtem ko naj bi imela preostala kandidata izobrazbo z zdravstvene oz. druge fakultete.

To pa bi utegnilo biti v nasprotju z zahtevami razpisa in statutom javnega zavoda ZD Kamnik kjer je opredeljeno, da direktor ZD Kamnik, skupaj z direktorskimi nalogami opravlja tudi naloge strokovnega vodje zavoda, kar bi, če nekoliko poenostavimo, pomenilo, da mora biti (najmanj) zdravnik medicine.

Kljub temu, da so določila razpisa in statuta zavoda povsem jasna, naj bi se je Svet javnega zavoda ZD Kamnik, ki ga vodi zdravnica Tjaša Schwarzbartl, po naših neuradnih podatkih odločil, da za definicijo pojma oz. tolmačenje zahtev, ki so jih postavili v razpisu, pridobijo zunanje neodvisno mnenje.

V odgovoru na vprašanje, kdaj naj bi bil postopek izbire novega direktorja zaključen, je predsednica sveta zavoda Tjaša Schwarzbartl odgovorila, da zaključek vseh postopkov pričakuje še pred iztekom mandatnega obdobja sedanjega direktorja. V primeru, da bi se postopek morda zavlekel, pa lahko Svet zavoda določi VD direktorja.

Kot smo že omenili, naj bi bili po naših informacijah nekateri člani sveta izpostavljeni pritiskom oz. lobiranju predstavnikov posameznih političnih strank, ki naj bi poskušali na različne načine vplivati na odločitev glede izbire “njim ustreznega” kandidata oz. poskušali le-tega favorizirati.

Zato smo predsednico Sveta javnega zavoda ZD Kamnik Tjašo Schwarzbartl zaprosili tudi za pojasnila v zvezi z domnevnim vmešavanjem »politike« v izbirni postopek oz. pritiskih na posamezne člane sveta zavoda, ki mu predseduje ter ji zastavili vprašanje, ali je bila, kot predsednica Sveta javnega zavoda ZD Kamnik, tovrstnim političnim pritiskom oz. lobiranju posameznikov katere izmed lokalnih oz. državnih političnih strank, morda izpostavljena tudi sama oziroma ter ali se je s katerim izmed predstavnikov političnih strank, v zvezi z izbirnimi postopki, morda sama pogovarjala.

Domnevne pritiske oz. vmešavanje politike je Tjaša Schwarzbartl zanikala oz. nam na zastavljena vprašanja odgovorila z besedami: »Pritiska s strani posameznih političnih strank sama nisem zaznala, niti mi o tem ni poročal kdo drug izmed članov sveta zavoda.«

Glede na to, da je dobro in nemoteno delovanje kamniškega zdravstvenega doma zagotovo v splošnem interesu občanov in občank celotne občine Kamnik, smo v mimobežnem pogovoru za mnenje o dogajanju povprašali tudi kamniškega župana Mateja Slaparja, ki nam je dejal, da je v zvezi z izbirnimi postopki direktorja ZD Kamnik tudi njemu prišlo na uho marsikaj, vendar se v dogajanje ne namerava vmešavati in bo odločitev prepustil samostojni in neodvisni presoji članov Sveta javnega zavoda ZD Kamnik, v katerem ima svoje predstavnike tudi Občina Kamnik. Ob tem pa dodal tudi, da se mu zdi, da kamniški zdravstveni dom, kljub nekaterim občasnim težavam, ki so najbrž povsem običajne znotraj vsake organizacije, še posebej pa v primerjavi z ostalimi zdravstvenimi domovi po Sloveniji, deluje dobro in uspešno, zato upa, da bo, v dobrobit vseh občank in občanov, tako ostalo tudi v prihodnje.

Mnenje župana zagotovo v veliki meri delijo tudi občani in občanke kamniške občine, predvsem pa uporabniki storitev Zdravstvenega doma Kamnik, ki si zagotovo ne želijo, da bi delovanje osrednje kamniške zdravstvene ustanove postalo postalo tarča političnih igric in nesmiselnega lobističnega mešetarjenja.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve