Naslovnica / KULTURA / Življenje in delo Končkovega Petra, fotografa in ščetarja iz Šmarce

Življenje in delo Končkovega Petra, fotografa in ščetarja iz Šmarce

V polni dvorani kamniškega frančiškanskega samostana je Društvo sv. Jakoba sinoči pripravilo svoj predzadnji letošnji večer na katerem je bilo predstavljeno življenje in delo fotografa Petra Nagliča iz Šmarce.

V programu večera, ki ga je z nekaj uvodnimi besedami odprla dr. Marjeta Humar, so življenje in delo Petra Nagliča oz. Končkovega Petra – ker je bila Nagličeva hiša zadnja v vasi se ji je reklo pri Končkovih – predstavili njegov vnuk Matjaž Šporar ter sodelavca Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani mag. Andrej Dular in Miha Špiček.

Peter Naglič,  ščetar in fotograf, ki je imel srečo, da je izhajal iz razmeroma premožne obrtniške družine, kar mu je, skupaj s pridnostjo in zagnanostjo, omogočilo, da je s fotoaparatom prekrižaril številne okoliške, pa tudi daljne kraje, je zapustil izjemno in dragoceno zapuščino več kot 10.000 negativov oz. fotografij, na katerih je zabeležil nekdanje življenje ljudi in krajev okrog nas. Izjemna fotografska in dokumentarna dediščina je, po zaslugi Slovenskega etnografskega muzeja, od nedavnega tudi digitalizirana, kar bo raziskovalcem preteklosti nedvomno olajšalo raziskovanje obdobja, ki ga je Peter Naglič tako temeljito in izčrpno dokumentiral, hkrati pa tudi zagotovilo, da zapuščina ne bo pozabljena in izgubljena.

Zanimivo dvourno predavanje, na katerem je bilo življenje Petra Nagliča predstavljeno z različnih plati,  je z glasbenimi vložki na citrah popestril Tomaž Plahutnik, obiskovalci prireditve pa so se, ob osvežitvi in prijetnem klepetu, v samostanskih prostorih zadržali še kar nekaj časa.

Če ste predavanje morda zamudili, si lahko več o življenju in delu Petra Nagliča, ter tudi del njegove fotografske zapuščine, lahko ogledate na spletnh straneh Slovenskega etnografskega muzeja, oz. na straneh Kamniško-komendskega biografskega leksikona.

http://www.etno-muzej.si/sl/spletne-zbirke/album/peter-naglic

http://www.leksikon.si/Oseba/OsebaId/186

X