Naslovnica / NOVICE / Življenjski koučing in psihoterapija

Življenjski koučing in psihoterapija

Pred nekaj časa sem spoznala gospo, ki mi je pripovedovala o svojem življenju. V njeni zgodbi ni bilo kakšnih pretresljivih dogodkov, ki bi ji povzročili dolgotrajne posledice.
V času korona ukrepov čuti več tesnobe, ki je prej skoraj ni poznala. Osebni in poslovni del življenja je prej zlahka ločevala, zdaj pa nosi probleme domov in za družino ji zmanjka energije. Trenutno razpolagajo z manj denarja in z možem se ne moreta dogovoriti kje lahko omejita izdatke. Otroka do korone s šolo nista imela večjih težav. Učenje na daljavo in socialna izolacija pa sta povzročili, da sta postala nezainteresirana za šolsko delo in tako je poleg vloge mame opravljala še delo pomožne učiteljice. Mož je sicer pomagal, vendar je večkrat izgubil živce, čemur so sledili prepiri.

V opisani zgodbi se lahko najde vsak izmed nas. V takšnih situacijah lahko pomaga kratkotrajno svetovanje v obliki življenjskega koučinga, kjer človek odkrije in ojača svoje sposobnosti in se tako laže spoprime z novimi situacijami in okoliščinami. V procesu skupaj s klientom iščeva in ugotavljava povezave med razmišljanjem, občutki, vedenjem in zunanjimi okoliščinami in dogodki. Ne srečanjih se ne ukvarjava s preteklostjo, ampak s tem kar je zdaj in kar je željeno stanje v prihodnosti. Življenjski koučing je usmerjen na cilje in rešitve, ki jih je mogoče doseči na ravni miselno-vedenjskih povezav in je primeren za reševanje in iskanje ravnotežja med delom/študijem in življenjem, za obvladovanje občasnih ali trenutnih stresnih situacij, za iskanje rešitev pri upravljanju s finančnimi sredstvi, za izboljševanje medsebojnih odnosov, za pomoč pri premagovanju večjih življenjskih kriz ali prehodov kot na primer študij, sprememba dela, spremembe v družini, soočanje z akutno tesnobo in pomoč pri razvijanju smisla in namena specifičnega življenjskega obdobja.  Hitre spremembe so mogoče, ker imamo ljudje pomembne zmožnosti spreminjanja v vseh življenjskih obdobjih in posedujemo precejšnje skrite sposobnosti in vire tudi, če se jih ne zavedamo.

V Arkada psihoterapiji izvajam projekt brezplačnega življenjskega koučinga za posameznike, pare in družine.

Projekt poteka od oktobra do decembra 2020. Posamična srečanja bodo potekala tedensko na lokaciji Šutna 24, Kamnik. Za proces okvirno planiram ciklus 6-8 srečanj. Na prvem srečanju bova s klientom raziskala kakšna je problemska situacija in željena rešitev oziroma cilj ter kakšni so razpoložljivi viri. Problemsko situacijo bova raziskala z vidika kako se le-ta odraža na mišljenju, čustvovanju in vedenju v vsakodnevnem življenju. V nadaljevanju bova s pomočjo različnih tehnik oblikovala korake do cilja ter akcijski plan sprememb. Na zadnjem srečanju bova pregledala opravljeno delo ter ovrednotila dosežke.

Včasih pa življenjski koučing in iskanje rešitev tukaj in zdaj ni dovolj. Ko dobimo občutek, da ne moremo naprej, da nas težave močno preplavljajo in ne zmoremo bremen vsakodnevnega življenja, je smiselno, da poiščemo psihoterapevtsko pomoč.

Proces psihoterapije je običajno daljši od 8 srečanj, saj s klientom raziskujeva sedanjost s pomočjo preteklosti in iščeva rešitve za prihodnost.

Kadar se človek sooča z daljšimi obdobji žalosti, tesnobe, strahu, sramu, ima težave v odnosih z drugimi ljudmi (močno ljubosumje, izogibanje stikom, stalni konflikti), prekomernim uživanjem hrane, tablet, alkohola in drugih opojnih substanc, prekomerno rabo telefona in računalnika, tvegane seksualne odnose, odrekanjem hrani, bruhanjem … so največkrat v ozadju stari nerešeni problemi, ki so našli način kako priti na površje. Tovrstnih težav se največkrat ne da rešiti na razumski način ali z akcijskim planom, zato je potrebna daljša terapija, da se razvije obojestransko zaupanje in da se ustvarijo pogoji za spremembe, ki vodijo k odkrivanju in utrjevanju novih vzorcev odzivanja in ravnanja. V terapevtskem procesu uporabljam tudi hipnozo, ki ugodno vpliva na trenutno počutje – deluje sproščujoče na telo in duha in včasih klientom zadošča nekaj terapij s hipnozo, da začutijo izboljšanje.

Poleg psihoterapije in življenjskega koučinga izvajam še supervizijo, organizacijsko svetovanje ter poslovni koučing.

Supervizija je obravnavanje poklicnih tem, ki so za posameznika pomembne bodisi v strokovnem, razvojnem ali odnosnem smislu.

Lahko se izvaja v podjetju, javni upravi ali kakršnikoli drugi obliki organiziranega dela in bivanja.  Običajno poteka v skupini v katero je vključenih 3-7 posameznikov. Posameznik z aktivnim delom na supervizijskih srečanjih širi in poglablja svoje poklicne kompetence in izboljšuje kvaliteto poklicnega delovanja. Nauči se gledati na svet sistemsko in tako prepoznava in se ustrezneje odziva na zahteve in vplive iz notranjega in zunanjega okolja. Hkrati s tem posameznik  izboljšuje zmožnost učenja krožnega razumevanja in razvija kreativno reševanje poklicnih vprašanj. Osebna rast in profesionalni razvoj posameznika lahko pripomoreta k boljšim odnosom znotraj organizacije ter večji učinkovitosti in uspešnosti. Sprotno razbremenjevanje težkih vsebin, ki se nakopičijo pri delu z ljudmi, je dodatni razlog zakaj je supervizija zelo dobrodošla v vseh organizacijah, kjer se dela z ljudmi (šole, zdravstvene ustanove).

Organizacijsko svetovanje je namenjeno odločevalcem v podjetju, samostojnim podjetnikom, zavodom, društvom, javni upravi in se lahko izvaja na področju kadrovske politike, na področju vzpostavljanja ali spreminjanja organizacije in procesov, lahko poteka za zaposlene na nivoju managementa ali pa na operativni ravni, kot npr. implementacija nove organizacijske strukture ali predpisov. V procesu dela s supervizijskimi skupinami ali  v koučingu udeleženci večkrat ugotovijo, da bi bilo smiselno vpeljati spremembe na organizacijski ali operativni strani delovanja organizacije. Cilj je izboljšanje učinkovitosti delovanja organizacije, večje zadovoljstvo zaposlenih, učinkovitejša komunikacija znotraj organizacije in z zunanjim okoljem, optimizacija delovnih procesov. Z naročnikom dogovorimo cilj organizacijskega svetovanja, zatem pregledamo kakšno je dejansko stanje in naredimo posnetek. V nadaljevanju opredelimo posamezne cilje in korake za vsak segment kjer so potrebne spremembe. Po potrditvi naročnika izdelamo akcijski plan in opredelimo kaj bomo izvajali, kje bomo izvajali, kdo so udeleženci in koliko časa potrebujemo za posamezne spremembe. Po sami implementaciji preverimo kakšno je stanje in predlagamo in izvedemo potrebne spremembe.

Poslovni koučing je namenjen posameznikom v podjetju, javni upravi ali kakršnikoli drugi obliki organiziranega dela.

Poteka v obliki sodelovanja med klientom in kovčem v smeri razvijanja  kompetenc in potencialov, ki so pomembni za doseganje organizacijskih rezultatov in vplivajo na klientov poklicni razvoj. Ključni elementi koučinga so: da je usmerjen v doseganje ciljev, da napredek gradi na klientovih obstoječih virih in zmožnostih in da klienta usposablja v smeri učenja procesnega reševanja situacije in okoliščin. Cilj koučinga je, da klient prepozna svoje zmožnosti in vire ter da jih aktivira in s tem izboljša možnosti doseganja organizacijskih ciljev.

Prijave sprejemam na: marina.psihoterapija@arkada-int.si ali na telefonski številki 051 650 192.

Kontaktni podatki

Arkada psihoterapija, supervizija, koučing in svetovanje

Marina Šimnovec (Haralovič),
Diplomirana ekonomistka,
Specializantka sistemske psihoterapije na SFU Ljubljana ter
Absolventka Magistrskega programa Supervizija, osebno in organizacijsko svetovanje na Pedagoški fakulteti Ljubljana.

Šutna 24, 1241 Kamnik

https://www.arkada.si/blog

https://www.facebook.com/PsihoMarina

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve