Naslovnica / NOVICE / Bliže ljudem – predstavitev dela koordinatorke invalidskega varstva pri Centru za socialno delo

Bliže ljudem – predstavitev dela koordinatorke invalidskega varstva pri Centru za socialno delo

Zakon o osebni asistenci, ki se je začel uporabljati s 1. januarjem 2019, v svoji vsebini opredeljuje pravico do osebne asistence in komunikacijskega dodatka.

Osebna asistenca je pomoč uporabniku pri vseh tistih opravilih in dejavnostih, ki jih uporabnik ne more izvajati sam zaradi vrste in stopnje invalidnosti, a jih vsakodnevno potrebuje doma in izven doma, da lahko živi neodvisno, aktivno in je enakopravno vključen v družbo.

Zakon o osebni asistenci je uvedel tudi koordinatorja invalidskega varstva – strokovnega delavca, ki deluje na območju posameznega centra za socialno delo, ki pokriva več enot centrov za socialno delo. Koordinatorji invalidskega varstva so zaposleni na vsakem od 16 regijskih centrov za socialno delo po Sloveniji.

PRAVICA DO STORITEV OSEBNE ASISTENCE

Osebna asistenca je zagotovljena vsakemu, ne glede na njegov dohodek in premoženje, v kolikor izpolnjuje naslednje pogoje: če zaradi invalidnosti potrebuje pomoč pri opravljanju aktivnosti, vezanih na samostojno osebno in družinsko življenje, vključevanje v okolje, izobraževanje in zaposlitev, če je državljan Republike Slovenije s stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji ali tujec, ki ima stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, če je stara od 18 do 65 let, če živi ali bi želela živeti v samostojnem ali skupnem gospodinjstvu zunaj celodnevne institucionalne oskrbe in če potrebuje pomoč najmanj 30 ur tedensko.

POSTOPEK UVELJAVLJANJA PRAVICE DO OSEBNE ASISTENCE

Posameznik lahko vlogo odda na svoji (pristojni) enoti centra za socialno delo (glede na stalno prebivališče), ki bo vlogo poslala koordinatorju invalidskega varstva, ki vlogo pregleda in v kolikor ta ni popolna, pošlje vlagatelju poziv za dopolnitev vloge. Sledi imenovanje strokovne komisije, ki je sestavljena iz dveh izvedencev. Izvedenca komisije obiščeta osebo na domu, s katero opravita razgovor in nato s pomočjo ocenjevalnega orodja izdelata mnenje o številu ur in vsebini osebne asistence. Na podlagi mnenja komisije center za socialno delo izda odločbo o pravici do osebne asistence.

IZVAJALCI OSEBNE ASISTENCE

Osebno asistenco izvajajo izvajalci osebne asistence. REGISTER izvajalcev osebne asistence je objavljen na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialno zadeve in enake možnosti, na osnovi katerega si upravičenec do osebne asistence sam izbere svojega izvajalca. IZVAJALCEC in upravičenec do osebne asistence skupaj izdelata izvedbeni načrt. Načrt je pisni dogovor: o storitvah osebne asistence, ki jih oseba potrebuje glede na odločbo centra za socialno delo o pravici do osebne asistence; izbiro enega ali več osebnih asistentov; terminski plan izvajanja osebne asistence. Podpisan izvedbeni načrt izvajalec osebne asistence pošlje krajevno pristojnemu centru za socialno delo.

KOMUNIKACIJSKI DODATEK

Z zakonom je sistemsko opredeljena tudi pravica gluhih, slepih in gluhoslepih do komunikacijskega dodatka.

Komunikacijski dodatek je pravica, ki se lahko dodeli gluhi, slepi ali gluhoslepi osebi, ki izmed storitev osebne asistence potrebuje pomoč pri komunikaciji in spremstvu. Pri komunikacijskem dodatku ni potrebno predhodno mnenje komisije, saj se odločba izda na osnovi izpolnjenih pogojev. Upravičenec do komunikacijskega dodatka se lahko odloči za: uveljavljanje osebne asistence v obsegu do 30 ur na mesec ali za denarno nadomestilo v višini dodatka za pomoč in postrežbo pri opravljanju večine osnovnih življenjskih potreb, ki je določen v zakonu, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter trenutno znaša 150,00 €.  Vlogo za pravico do komunikacijskega dodatka vlagatelj ali njegov zakoniti zastopnik vloži na krajevno pristojnem centru za socialno delo.

KOORDINATOR INVALIDSKEGA VARSTVA

Koordinator invalidskega varstva je strokovni delavec/delavka na centru za socialno delo, na katerega se lahko posamezniki obrnejo z vprašanji o pravicah in obveznostih na podlagi predpisov s področja invalidskega in socialnega varstva ter se povezuje z drugimi deležniki, predvsem pa z vprašanji glede uveljavljanja pravica do osebne asistence ali komunikacijskega dodatka.

Koordinator/koordinatorica invalidskega varstva deluje na območju posameznega centra za socialno delo, ki pokriva več enot centrov za socialno delo.

Naloge koordinatorja invalidskega varstva opredeljuje Pravilnik o osebni asistenci in sicer: vodi postopke za uveljavljanje pravice do osebne asistence/do komunikacijskega dodatka; usklajuje in spremlja izvajanje osebne asistence ter vodi postopke v primeru zamenjave izvajalca osebne asistence; vsaj enkrat letno ali po potrebi preverja izvajanje osebne asistence pri uporabniku doma in pri izbranem izvajalcu; vsaj enkrat letno ali po potrebi poroča ministrstvu o izvajanju osebne asistence, ki jo usklajuje; vodi postopke v zvezi z uveljavljanjem pravic do socialnega vključevanja invalidov v skupnost; invalide seznanja z informacijami o njihovih pravicah in obveznostih na podlagi predpisov s področja invalidskega in socialnega varstva ter se povezuje z drugimi deležniki in opravlja druge naloge na področju invalidskega varstva. …

Spoznavno srečanje na CSD Osrednja Slovenija – vzhod, Enota Kamnik, 27.2.2020

Na Centru za socialno delo Osrednja Slovenija – vzhod, enoti Kamnik je v četrtek, 27. februarja  2020 potekalo spoznavno srečanje, z namenom predstavitve koordinatorja invalidskega varstva in vsebine področja varstva invalidov, ki jo v okviru svojih pristojnosti izvaja Center za socialno delo Osrednja Slovenija – vzhod.

Srečanja so se, poleg predstavnice oddelka za družbene dejavnosti Občine Kamnik, udeležili tudi predstavniki nevladnih organizacij (Medobčinsko društvo invalidov Kamnik, Rdeči križ Moste – PE Kamnik, Društvo Sožitje, Društvo staršev otrok s posebnimi potrebami), institucij zdravstva (Zdravstveni dom Kamnik), šolstva (Osnovna šola Roje, Domžale; Osnovna šola 27. julij, Kamnik) in sociale (VDC Sožitje Kamnik).

Vlogo koordinatorja invalidskega varstva je predstavila Tina Drnovšek, ki je koordinatorka invalidskega varstva pri Centru za socialno delo Osrednja Slovenija – vzhod, ki pokriva tri enote centra – Domžale, Kamnik in Litijo. V dobri uri druženja je predstavila svoje delo ter aktualno zakonodajo. Dejala je, da si želi, da je srečanje uvod v nadaljnje sodelovanje, ob dejstvu, da so prisotni tudi v zaključni razpravi poudarili pomembnost povezave koordinatorja z lokalnim okoljem ter prepoznali nujnost skupnega sodelovanja pri prepoznavanju in zagotavljanju možnosti ter pomoči za uporabnike.

Osebna asistenca namreč omogoča invalidni osebi veliko večjo varnost, širitev socialne mreže, hkrati se razbremenijo družinski člani, kar lahko posledično vodi tudi do izboljšanja odnosov v družini.

Za več informacij se lahko obrnete na koordinatorko invalidskega varstva pri CSD Osrednja Slovenija – vzhod v njeni pisarni na enoti Litija (Ljubljanska cesta 12, Litija) ali na tel. št. 01 8900 394 oziroma preko e-pošte: tina.drnovsek@gov.si

Pripravila: Tina Drnovšek,
koordinatorka invalidskega varstva pri CSD Osrednja Slovenija – vzhod

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve