Naslovnica / NOVICE / Bo »najlepša kamniška ulica« postala parkirišče in motoristični poligon

Bo »najlepša kamniška ulica« postala parkirišče in motoristični poligon

Na predlog župana oz. občinske uprave bodo svetnice in svetniki Občinskega sveta Občine Kamnik na današnji seji, med drugim, obravnavali tudi predlog spremembe prometnega režima na Šutni, ki bi na »najlepše kamniški ulici« omogočal nočno parkiranje, neomejen dostop za različna servisna vozila in celo vožnjo s kolesi z motorjem ter z motornimi kolesi.

Kljub (občasno) velikim besedam o trajnostni mobilnosti in pešcem ter kolesarjem prijaznemu mestu Kamnik se zdi, da župan in njegova občinska uprava nimata sreče pri razmišljanju o rešitvah problematike mirujočega in drugega prometa v mestnem središču, ampak z nepremišljenim podajanjem predlogov in sprejemanjem spornih ter neprimernih rešitev prometni kaos, ki vlada v starem mestnem jedru Kamnika, le še poslabšujeta.

Najnovejša tovrstna kamniška »občinska cvetka« je Predlog odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o ureditvi cestnega prometa in prometni ureditvi javnih površin na območju občine Kamnik, ki naj bi ga svetniki, na predlog župana Mateja Slaparja oz. občinske uprave, češ, da gre zgolj za manj zahtevne spremembe, danes sprejeli kar po skrajšanem postopku.

Sprememba omenjenega odloka v začetnem delu predvideva, da občina s spremembo odloka uredi parkirni režim na novem »parkiraj in pelji« parkirišču pri železniški postaji na Tunjiški, ki naj bi bilo namenjeno predvsem zagotavljanju dnevne mobilnosti prebivalcev (na delo, v šolo…), pri čemer bi bilo parkiranje med 6. in 18. uro namenjeno izključno parkiranju uporabnikov, ki bi pot nadaljevali z uporabo javnega potniškega prometa. Parkiranje pa bi bilo, na podlagi veljavne vozovnice javnega potniškega prometa za tovrstne uporabnike parkirišča brezplačno, vsekakor pa gre za dobrodošlo in pozdrava vredno novost.

Če so predlagane spremembe v prvem delu navdušujoče, pa so toliko manj v svojem nadaljevanju. Občinska uprava namreč predlaga: »Da se za stanovalce in poslovne subjekte s sedežem na ulici Šutna omogoči parkiranje v nočnem času med 21:00 in 06:30 uro,« kar bo Šutno oz. »najlepšo kamniško ulico« spremenilo v nočno parkirišče, občinska oprava pa, kot v nekakšen neposrečen zagovor predlagane spremembe »poudarja«: »Da je število prostih javnih parkirišč v mestnem središču premajhno, da bi zadostilo dejanskim potrebam stanovalcem na tem območju.«

Kot vse kaže župan in občinska uprava pozabljata, da so javne površine pod enakimi pogoji namenjene vsem občankam in občanom, ne glede na naslov njihovega prebivališča, predvsem pa, da na Šutni ni urejenih parkirnih mest. To namreč pomeni, da poskuša Občina Kamnik v mestnem središču legalizirati tudi nepravilno parkiranje, ne da bi ob tem vsaj poskušala pojasniti, kako in na kakšen način namerava zagotoviti nemoten in varen promet prek Šutne za pešce.

Še posebej, ker obenem predlaga, da bi bil dostop na Šutno v vsakem trenutku dostopen različnim vzdrževalcem in izvajalcem  gospodarskih  in  drugih  javnih  služb oziroma, kot je zapisano v predlogu: » da  se  tovrstnim  vozilom, kljub omejitvam omogoči nemoten dostop zaradi izvajanja nalog gospodarskih in drugih javnih služb«.

Da pa je mera polna, pa občinska uprava za nameček še navaja da bo: »Po sprejetju sprememb in dopolnitev tega odloka bo sledila uskladitev Pravilnika o prometni ureditvi na ulici Šutna, ki bo poleg zgoraj navedenih sprememb omogočila vožnjo na tem območju še za kolesa z motorjem in motorna kolesa ter čas dostave blaga.«

Kaj bodo na omenjene predloge dejali kamniški občinski svetniki in svetnice bo jasno danes popoldne, se pa nadejamo burne razprave in odločne zavrnitve še enega nepremišljenega predloga, ki ne utegne zgolj še poslabšati prometnega kaosa v središču mesta, ampak bistveno poslabšati tudi prometno varnost pešcev in kolesarjev.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve