Naslovnica / NOVICE / Bosonogi so se že četrtič množično podali na Vovar

Bosonogi so se že četrtič množično podali na Vovar

Četrtega pohoda bosonogih na Vovar se je kljub slabemu vremenu  udeležilo 125 pohodnikov iz številnih krajev Slovenije.

V vasi Gozd nad Kamnikom so v soboto, 22. Junija zelo uspešno organizirali četrti pohod bosonogih na hrib Vovar, 940 metrov nad morjem. Vreme pohodnikom ni bilo najbolj naklonjeno, saj je po končanem pohodu kar dobro deževalo.

Za vse udeležence je bilo dobro poskrbljeno pod streho enega glavnih pokroviteljev pohoda Jožeta Sodnika. Ob prihodu so vsakega posebej zelo prijazno sprejeli, podelili majice z napisom Bosonogi Vovar in postregli z izdatno malico. Pohod  bosonogih na Vovar je organiziralo društvo Dogodek Kamnik, sekcija Bosonogi, ki jo vodi Pavel Žvelc. Organizatorji, ki sta jih vodila  domačina Pavel in Irena Žvelc, so se zelo izkazali. Pohoda se je udeležilo  125  bosonogih iz številnih krajev Slovenije. Start in cilj  sta bila na domačiji Jožeta Sodnika v Gozdu.

Pred odhodom na pot je Pavel Žvelc  vsem pohodnikom dal kratka navodila, pohodnike pa je blagoslovil župnik Pavel Pibernik, ki je opravil kratek obred in udeležencem zaželel, da bi v prijateljski družbi na poti uživali in se vrnili brez poškodb.  Vsi udeleženci so brez poškodb in večjih težav premagali štiri in pol kilometra dolgo pot na hrib Vovar. Letošnja  krožna pot  je nova, tudi bolj primerna za najmlajše, ki sta jo uredila Irena in Pavel Žvelc. Do jubilejnega 5. Pohoda pa bodo  postavili na vrhu tudi razgledni stolp, za katerega so pridobili že vsa soglasja oziroma dovoljenja.  Po vrnitvi  z Vovarja do  Sodnikove domačije,  jih je  čakalo veliko korito s čisto vodo, kjer so si  bosonogi umili noge ter zelo okusen golaž, voda in pivo, da so potešili lakoto in žejo.

Lahkotno sta stopala tudi najmlajša pohodnica  štiriinpol letna Inti Rems in najmlajši pohodnik še ne štiriletni  Matic Havle, še posebej poskočna pa sta bila  najstarejša pohodnika  83- letna Vilijem Dolenc iz Vira pri Domžalah in dvanajst dni mlajši Janez Repnik iz Šenčurja,  najstarejša letošnja pohodnica pa je bila 91-letna  Jožefa Ajdovec iz Znojil. Povedali so, da so bili navdušena nad organizacijo pohoda, druženjem in praktičnimi nagradami. Pohoda se je udeležila tudi šestčlanska  družina Ajdovec iz Znojil Eva, Gašper, Matic, Monika, Bernarda in Jožefa.

 

Med udeleženci je bil tudi  mladi Jakob Sodnik, zanj je skrbel dedi Jože Sodnik, glavni pokrovitelj in udeleženec pohoda. Na vrhu  Vovarja so se bosonogi vpisali v knjigo pohodnikov, pozvonili na zvon želja in se nato podali nazaj do Sodnikove domačije, kjer so pripravili družabno srečanje. Nagrade za vse bosonoge so prispevali  sponzorji  iz občin Kamnik, Domžale, Cerklje in Komenda, vsi pohodniki,  ki so celotno pot prehodili bosi, pa še spominsko medaljo. Medalje je podelil glavni pokrovitelj pohoda Jože Sodnik, organizatorji pa so se posebej zahvalili tudi pokroviteljem.

Med pohodniki, ki se je prvič povzpel bosonog na Vovar je bil tudi  51-letni Tone Sušnik iz Mekinj, ki je imel največje brke med pohodniki. Na zaključni slovesnosti smo videli tudi Marka Grilca, ki se je zaradi poškodovane noge odločil, da se v Gozd kljub slabemu vremenu pripelje iz Kamnika s kolesom.

Med pohodniki pa smo slišali, da bosa hoja koristi  mladostnikom in starejšim. Ne izboljša samo telesne drže, ampak tudi ravnotežje in koordinacijo telesa. Draženje podplatov, ki so v neposrednem stiku s podlago, spodbuja delovanje možganov in drugih organov, kar izboljša zdravje, spomin in preprečuje prezgodnje staranje.

Besedilo in fotografije: Janez Kuhar