Naslovnica / NOVICE / Bosonogi že devetič množično na Vovar

Bosonogi že devetič množično na Vovar

Bosonogi so že devetič osvojili Vovar. Najmlajši  udeleženec je bil 4-letni  Nace Nagode, najstarejši  udeleženec pa 100-letni Franci Primožič iz Kamnika. Pohoda se je v lepem, sončnem vremenu udeležilo 125 bosonogih.

Prostovoljno gasilsko društvo Gozd, Društvo dogodek in sekcija Bosonogi so v soboto 15. junija zelo uspešno organizirali deveti pohod bosonogih na 940 metrov visoki Vovar, ki se je pričel ob 9.00 uri. Lansko leto julija je vetrolom podrl veliko drevja, tako, da so imeli organizatorji zelo veliko dela, da so pot na vrh Vovarja lepo uredili.

Več dni so urejali in čistili vrh Vovarja pred pohodom bosonogih ( 940mnv) Miha Hribovšek, Lojze Spruk, Jože Sodnik ter Pavel Žvelc. (Manjka na sliki, ker je bil fotograf.)

Prvi  bosonogi pohodniki so se začeli zbirati pred domačijo Jožeta Sodnika v vasi Gozd na Kamnikom že nekaj minut po osmi uri.

Pot do vasi Gozd je bila lepo označena s smerokazi! Že ob prihodu v vas se vidi napredek.  Kot nam je povedal predsednik PGD Gozd  Simon Golob bodo čez dve leti praznovali gasilci 90-letnico delovanja, letos  31. avgusta pa bodo svečano prevzeli v uporabo nov prizidek k gasilskemu domu in  novo večnamensko gasilsko vozilo.

Krenili so izpred Sodnikove domačije 

V soboto so najprej vsakega  pohodnika prijazno sprejeli, podelili majice z logotipom  bosonogih in postregli z izdatno malico.

Vse udeležence pohoda je pozdravil Pavel Žvelc.

Pred odhodom so jih pozdravili organizator Pavel Žvelc, ki je vsem pohodnikom dal kratka navodila, kamniški župan Matej Slapar, ki je  pozdravil vse udeležence in pohvalil organizatorje,   pozdravil jih je tudi predsednik KS Črna in predsednik PGD Gozd Simon Golob, blagoslovil pa  župnik Pavel Pibernik ter vsem zaželel, da bi v prijateljski družbi na poti uživali, ter, da bi brez večjih težav premagali 5,5 kilometra dolgo pot in se vrnili brez poškodb. Pred pohodom pa so se spomnili  v letošnjem letu pet zvestih  preminulih pohodnikov na Vovar.

Za zdravstveno oskrbo so bili letos zadolženi Špela Golob, Dani Ušej in Andreja Kern, ki so imeli s seboj prvo pomoč in defibrilator, ki pa je niso potrebovali.

Start in cilj sta bila na domačiji Jožeta Sodnika v Gozdu. Letošnja krožna pot je bila primerna tudi za najmlajše. Kot je povedala Irena Žvelc: » Naša majhna skupnost druži dobre in vesele ljudi, ki vedo, da hoditi bos in imeti stik z zemljo pomembno prispeva k zdravju vsakega človeka. Nato je prebrala pesem, ki jo je posebej za 9. tradicionalni Pohod bosonogih na Vovar  napisal njen oče, 83-letni Jože Goričan

Pozvonili za srečo

Na vrhu Vovarja so si privoščili kratek odmor, se vpisali v knjigo pohodnikov, pozvonili na zvon želja za srečo v ljubezni, zdravje in mir. Letos so  imeli  zastavo  z napisom Bosonogi, zastavonoša pa je bil Luka Romšak.

Lahkotno sta stopala tudi najmlajša, štiriletni  Nace Nagode in šestletna  Vita Hribar še posebno poskočna pa sta bila 75 letna  Andreja Rojko iz Komende in 100-letni Franc Primožič iz Kamnika, ki je bil drugič  na pohodu.

Sicer se poleti kolesari s kolesom in na teden prevozi okoli 100 kilometrov, pozimi pa veliko smuča. Oba sta bila navdušena nad organizacijo, druženjem in praktičnimi nagradami. Najštevilčnejša je bila  enajstčlanska družina Kotnik iz Hriba nad Kamnikom.

Med pohodniki je bil Lojze Špruk iz Gozda, sicer planšar izpod Velike planine, ki je prišel pozdraviti  druščino. Spominske medalje pa je izdelal mladi mojster Matic Žvelc.  Zelo zadovoljni z organizacijo pohoda sta bili mladi Marinka in Petra iz Tunjic in Kamnika .

Med udeleženci pa je bil tudi biatlonec Andrej Lanišek iz Kamnika, ki je na olimpijskih igrah leta 1984 v Sarajevu v teku na 20 kilometrov zasedel na tej progi 41. mesto, kar je bil zelo dober rezultat. Pohvalil  je organizacijo pohoda in njene organizatorje. Letos pa so ob 40-letnici Olimpijskih iger obiskali  prizorišče v Sarajevu, Bjelašnici in Jahorini. Da je bilo vzdušje prijetno je  z igranjem na diatonično harmoniko poskrbel Ivan Hribar. Za okusne palačinke ob prihodu na  Sodnikovo domačijo pa je poskrbela Maša Papež.

Pohoda se je udeležilo 125 bosonogih

Pohoda se je udeležilo 125 bosonogih iz številnih slovenskih krajev, največ iz kamniške, komendske, cerkljanske, domžalske in kranjske občine, med njimi je bila tudi ekipa UKC Ljubljana. Zborno mesto in cilj sta bila na domačiji glavnega pokrovitelja Jožeta in Primoža Sodnika, kjer je bilo za vse udeležence zelo dobro poskrbljeno.

Tam je bilo ob koncu tudi družabno srečanje s podelitvijo medalj vsem, ki so celotno pot prehodili bosi,  medalje pa sta pohodnikom podelila glavni pokrovitelj in udeleženec pohoda Jože Sodnik in Pavel Žvelc.

V lesenem koritu so si umili noge

V lesenem koritu so si pohodniki lahko umili noge, pri tem pa so najbolj uživali otroci. Vsi so se okrepčali z okusnim golažem, ki so ga skuhali v Gostišču Črnivec 902, postregla sta ga Irena Žvelc in Franci Žvanut.

Od gostitelja  so pohodniki prejeli spominske medalje, praktične nagrade pa najmlajši in najstarejši ter najštevilčnejša družina. Slišali smo tudi, da bosa hoja koristi mladostnikom in starejšim. Ne izboljša samo telesne drže, ampak tudi ravnotežje in koordinacijo telesa. Draženje podplatov, ki so v neposrednem stiku s podlago, spodbuja delovanje možganov in drugih organov, kar izboljša zdravje, spomin in preprečuje prezgodnje staranje.

Besedilo in foto: Janez Kuhar

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve