Naslovnica / KULTURA / Butarice in kulturna dediščina v Budnarjevi domačiji

Butarice in kulturna dediščina v Budnarjevi domačiji

V Budnarjevi muzejski hiši v Palovčah se je včeraj odvil že 5. festival cvetnonedeljskih butaric, ki je bil tudi tokrat pospremljen s prikazom starih obrti in razstavo butaric iz različnih delov Slovenije.

Lepo nedeljsko popoldne je včeraj v Zgornje Palovče, kjer se je v Budnarjevi muzejski hiši odvijal 5. festival cvetnonedeljskih butaric, privabilo kar lepo število obiskovalcev od blizu in daleč, ki so si z veseljem ogledali zanimivo razstavo pušljev, beganc, kaštronov, prajklcov…, kot butaricam rečejo v različnih koncih Slovenije, ter se tudi sami preizkusili v izdelovanju tradicionalnega cvetnonedeljskega okrasja.

Na razstavi, ki jo je, s pomočjo članov Turističnega društva Kam’nk, tudi tokrat pripravila Sabina Romšak, si je moč letos ogledati 14. različnih primerkov butarici, ki jim domala v vsaki slovenski dolini rečejo nekoliko drugače, hkrati pa jih nekoliko drugače tudi pripravijo in izdelajo.

Butarice iz različnih krajev Slovenije si je moč ogledati v kletnem prostoru Budnarjeve domačije, letos pa so razstavljene:  ljubenske potice – cvetnonedeljske butarice iz Ljubnega ob Savinji, kravji žegen iz Roba na Dolenjskem,  prajklc iz Rateč pri Planici. ljubljanske butarice iz Sostrega in okolice Ljubljane, Palovške butarce, Šmarske butarce, pušl in kaštron iz Baške grape, butarca iz Zakojce – rojstnega kraja pisatelja Franceta Bevka,  presmec iz Veržeja, primorske palmice , butarice s čipko iz Selške doline, snop iz Črne na Koroškem in  ta lesen žegn iz Velikih Lašč.

 

Da stara navada izdelovanja butaric ne bo utonila v pozabo, sta v »hiši« Budnarjeve domačije poskrbeli Bernarda Kvas in Fani Sovinšek, ki sta obiskovalcem z veseljem pokazali kako se butarice delajo v naših krajih.

 

S predvelikonočnimi običaji so povezane tudi velike hostije oz. velikonočni oblati, ki jih je pripravljal Jože Bokal iz Dolskega, tovrstne oblate pa so nekdaj v naših koncih poznali in pripravljali predvsem v Tuhinjski dolini in tudi v Šmarci.

Precej zanimanja in pozornosti obiskovalcev, pa so poželi tudi lične košare in koši, katerih izdelavo je prikazal Zdravko Markelj, kar nekaj njegovih praktičnih in zares lepih izdelkov, pa je dobilo tudi nove ponosne lastnike.

 

Razstava butaric bo v Budnarjevi domačiji na ogled do 20. aprila, in sicer ob sobotah in nedeljah od 14. do 17. ure.