Naslovnica / Črna kronika / Dež in poplave: Aktualni podatki in obvestila

Dež in poplave: Aktualni podatki in obvestila

priprave_poplave_soteska

Občani na najbolj ogroženih območjih ravnajo samozaščitno in poskušajo preprečiti najhujše. Foto: Saša Korošec

Glede na to, da se razmere očitno poslabšujejo, bomo na straneh portala Kamnik Info, v želji po čim boljšem obveščanju občanov kamniške občine, poskušali kar najbolj sprotno in ažurno spremljati dogodke in obveščati o dogajanju v zvezi s problematiko močnih padavin na področju Občine Kamnik.

V kolikor imate morda sveže podatke in fotografije s terena, nam jih lahko posredujete e-mail: urednistvo@kamnik.info, jih objavite na FB profilu urednika portala Kamnik Info, oz. nas o dogajanju obvestite ne telefon 041 923 922.

 

Pregled aktualnih dogodkov in intervencij

 

8.11.2014 0:27

8.55- Črna pri Kamniku 5 sprožil se je zemeljski plaz 10×10 in ogroža glavno cesto

Ob 5.26 so gasilci PGd Kamnik odšli na pomoč, ker voda ogroža objekt na naslovu Šutna v občini Kamnik. Gasilci PGD Kamnik so izčrpali približno 20 m3 vode.

8.14 Šmarca, Radomeljska cesta18, Špajza, voda zalila klet

Ob 0.27 je v občini Kamnik podtalnica poplavila stanovanjsko hišo v naselju Potok.

Voda je zalila kletne prostore stanovanjske hiše v Šutni.

7.11.2014

19:30 Gasilci so PGD Srednja vas so posredovali v Podhruški.

19:00 V Volčjem potoku so posredovali gasilci PGD Šmarca in pri mali hidroelektrani, kjer je mlinščica grozila, da prestopi bregove in ogrozi stanovanjske hiše, z gradbeno mehanizacijo naredili prepust, da se je mlinščica lahko razlila nazaj proti Kamniški Bistrici.

Ob 1.49 je na območju naselij Oševek, Nevlje, Nožice, Šmarca in Špitalič, občina Kamnik, meteorna voda poplavila večje število stanovanjskih, trgovskih in gospodarskih poslopij. Poplavljala je tudi Kamniška Bistrica. Na terenu so bili gasilci PGD Nevlje, Šmarca, Špitalič, Zgornji Tuhinj in Duplica.

Ob 7.34 so gasilci PGD Šmarca ob Radomeljski cesti čistili vejevje in drevesa iz vodotoka Kamniške Bistrice.

Ob 15.02 je bilo drevo zagozdeno pod mostom v vasi Stebljevek. Voda je zalivala cesto Šmartno–Laze. Posredovali so gasilci PGD Zgornji Tuhinj.

9:30 Gasilci PGD Šmarca so, s pomočjo dvigala, odstranili drevo in veje, ki so se zataknile ob nosilec mostu pri Virtusu.

8:30 Gasilci PGD Šmarca so, s pomočjo gradbene mehanizacije, preventivno predrli nasip ob Kamniški Bistrici v Volčjem potoku in s tem zmanjšali možnost, da se reka prelije v Šmarco in Nožice. Ob intervenciji je prišlo do zapletov z lastnikom zemljišča.

8:00 Po podatkih na strani Občine Kamnik je pri trgovskem središču Qlandija in v Nožicah do konca nasipa le še 50 centimetrov, zato je Civilna zaščita Občine Kamnik sprejela ukrep izvedbe nasipa pri Qlandiji in porušitev nasipa v Volčjem Potoku.

5.29 Kamniška Bistrica ogroža naselji Nožice in Šmarca, namestitev protipoplavnih vreč in nasip.

5.28 Qlandia Kamnik Kamniška Bistrica bo začela poplavljati protipoplavne vreče in nasip

4.15 Nevlje 33a, voda zalila garažo

1.49 Oševek 3a, voda ogroža hišo

6.11.2014

KAMNIK 17:07
Ob 17.07 je na Streliški ulici v Kamniku meteorna voda vdrla v garažo. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in izčrpali okoli 15 kubičnih metrov vode.

KAMNIK 15:47
Ob 15.47 je pričelo za jezom (pori Titanovem jezu) na Kamniški Bistrici v Kamniku poplavljati. Gasilci PGD Kamnik so obvestili odgovorno osebo, ki je odprla zapornico na jezu in pripravili gradbeni stroj za prekop v primeru okvare zapornice. – Poročilo gasilcev PGD Kamnik: Ob 15.47 smo bili preko pozivnikov obveščeni, da je pričela poplavljati reka Kamniška Bistrica pri Titanovemu jezu. Na kraj dogodka so odšli 4 gasilci s poveljniškim vozilom. Na kraju so skupaj s poveljnikom Civilne zaščite občine Kamnik obvestili odgovorno osebo, da uredi pretok vode preko zapornic, hkrati pa je bil na mesto dogodka poslan tudi delovni stroj, ki lahko intervenira v primeru potrebe zaščite objektov pred poplavami. Intervencija je trajala 45 minut, na poziv se je odzvalo 13 gasilcev.

Tunjška Mlaka – Poplava meteorne vode 13:50
Ob 13.50 je v Tunjiški mlaki v občini Kamnik prišlo so poplave meteorne vode v objektu. Posredovali so gasilci PGD Tunjice, ki so očistili pretočne jaške, da je voda lahko odtekla.

KAMNIK 00:40
Ob 0.40 je na Šutni v Kamniku iz talnega jaška v klet iztekala voda. Gasilci PGD Kamnik so izčrpali okoli 5 kubičnih metrov vode.

Vodostaj reke Kamniške Bistrice

6. 11. Gladina reke Kamniške Bistrice se je v zadnjih 24-ih urah, po podatkih avtomatske merilne postaje v Kamniku, povišala za 130 cm, sam pretok reke pa se je podeseteril. Iz slabih 8m3/s je narasel na na prek 80m3/s.
Trenutni pretok (6. 11. ob 19.00) znaša približno 77 m3/s, gladina reke pa je v zadnjih dveh urah nekoliko upadla.

7. 11.

Nevljica in Kamniška Bistrica se približujeta kritični točki. Gladina Kamnike Bistrice se je okrog 5. ure zjutraj približala 250 cm, pretok vode pa 140m3/s. Pretok in višina Kamniške Bistrice sta po peti uri sicer začela nekoliko upadati, ampak ker znova dežuje utegnejo vode, ki so domala na kritični točki, ponovno narasti.

Trenutni pretok (ob 7:00) Kamniške Bistrice je 109m3/s.

Hidrološki podatki: Kamnik - Kamniška Bistrica, graf za 1 danVir: ARSO

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve