Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Dvajset uspešnih in vizionarskih let Term Snovik

Dvajset uspešnih in vizionarskih let Term Snovik

Eko Terme Snovik v letošnjem letu obeležujejo 20-letnico uspešnega delovanja. Dve desetletji dela in razvoja ene najvišje ležečih slovenskih term, ki so nastale kot drzen vizionarski projekt neumornega Ivana Hribarja in partnerjev, pa je bilo včeraj proslavljeno s slovesno prireditvijo v dvorani Potočka.

Od skromnih začetkov pred več kot dvema desetletjema, ko je na mestu zdajšnjih Term Snovik stal zgolj skromno improviziran poskusni bazen, so Terme Snovik prerasle v enega izmed najpomembnejših turističnih ponudnikov v regiji. Ne le na območju občine Kamnik, ampak tudi precej širše, čemur v prid zgovorno pričajo podatki, da je Terme Snovik v omenjenem obdobju obiskalo več kot 2,5 milijona gostov, pri čemer so Terme Snovik zabeležile več kot 560.000 nočitev oz. več kot polovico vseh nočitev na Kamniškem.

Terme Snovik pa v Tuhinjsko dolino in Kamnik niso privabile zgolj gostov, ampak obenem tudi odločilno vplivale in vzpodbudile razvoj turizma v Tuhinjski dolini in občini Kamnik, pri čemer s svojo Kneippovo ponudbo v Snoviku nadaljujejo bogato izročilo nekdanje zdraviliške tradicije Kamnika.

Z vizionarsko, sonaravno in ekološko usmeritvijo – Terme Snovik so kot prvi slovenski turistični ponudnik že pred leti uspele pridobiti evropski ekološki certifikat  »Ecolabel« oz. tako imenovano »Eko marjetico« – pa Terme Snovik na svojstven način, predvsem pa s posnemanja vrednim lastnim zgledom, postavljajo mejnike in standarde sodobnega ter ljudem in naravi prijaznega razvoja turizma oz. kot je v nagovoru poudarila Katarina Hribar, še domala povsem sveža direktorica Term Snovik, ki je pravzaprav odraščala skupaj s termami: »Poslanstvo Term Snovik je spodbujanje zdravega in aktivnega življenjskega sloga, skrb za okolje in dobro počutje gostov, krajanov in zaposlenih.«

Dve uspešni desetletji Term Snovik pa nista zgolj zgodba o uspehu, ampak tudi zgodba nenehnega razvoja, ki je, ne glede na vse morebitne ovire in občasne težave, pravzaprav snoviška stalnica.

O tem so se lahko včeraj prepričali tudi številni povabljeni gosti, ki so se še pred slovesnostjo, ob dobrodošlici in melodijah Godbe Tuhinjska dolina, zbrali na novo urejeni večnamenske terase pred Termami Snovik in dvorano Potočka, ki je bila, s trmasto tuhinjsko neomajnosti, zgrajena v turizmu nenaklonjenih koronskih časih, ko so bile terme, spričo ukrepov, za skorajda deset mesecev obiskovalcem prisiljene zapreti svoja vrata.

Na slovesni prireditvi ob jubileju Term Snovik seveda ni manjkalo gostov od blizu in daleč, vsi pa so bili enotnega mnenja, da je snoviška zgodba lepa in zgledna zgodba o uspehu, ki se bo zagotovo nadaljevala tudi v prihodnje.

Kamniški župan Matej Slapar, ki je Termam Snovik čestital tudi s posebno čestitko, je dejal, da se z razvojem Term Snovik razvijata celotna Tuhinjska dolina in občina, medtem ko je Ilona Stremecki, vršilka dolžnosti direktorice Slovenske turistične organizacije poudarila, da so Terme Snovik, s svojim trajnostnim in družbeno odgovornim delovanjem lahko v marsičem zgled ostalim turističnim ponudnikov.

Dobro delo Term Snovik je pohvalil tudi Matej Tonin, podpredsednik vlade in minister za obrambo, ki se je s Termami Snovik, kot navihan tuhinjski najstnik pred dvema desetletjema, sprva spoznaval kot večerni ilegalni kopalec, kar je bil, še posebej v času pilotnega bazena, precej priljubljen »adrenalinski šport« takratne tuhinjske mladeži.

Obenem je dejal, da so nemogoče stvari mogoče, če le vanje verjameš, hkrati poudaril vizionarski prispevek Ivana Hribarja ter lastnikov zemljišč, ki so, kljub pomislekom in posmehu, verjeli v uspešno zgodbo, ter pomen naravnih danosti in priložnosti, ki jih ponuja turizem.

Termam Snovik in njihovemu očetu Ivanu Hribarju, pa se je obrambni minister za svoje mladostniške lumparije, bržkone pa tudi za kak moder nasvet in podporo na začetku njegove politične kariere, vsaj nekoliko oddolžil s plaketo Ministrstva za obrambo, ki jo je Termam Snovik podelil za prispevek k ohranjanju naravne dediščine.

K sproščenemu vzdušju jubilejne slovesnosti, ki jo je povezovala Marjana Grčman, z glasbenimi vložki pa sta jo popestrila Lana Bučevec in Anton Špenko, je z anekdotičnimi zgodbami iz svoje natakarske kariere, v kateri je stregel številnim svetovnim voditeljem in znanim osebam, prispeval legendarni natakar Herman Pančur, ki je obenem dejal, da je bilo zadnjih petnajst natakarskih let, ki jih je preživel v Termah Snovik, kjer je svoje bogato znanje prenašal na svoje mlajše kolege oz. kolegice, najlepših v njegovi karieri.

Zbrane goste je pozdravil in nagovoril tudi Ivan Hribar, idejni oče term, ki je izrazil zadovoljstvo nad prepoznavnostjo Term Snovik, obenem pa s svojo značilno in precej nalezljivo optimistično zagnanostjo domala še v isti sapi jel opisovati nove načrte in investicije za prihodnje; od zunanje terase, ki bo posvečena Sebastianu Kneippu, do skorajšnje postavitve kampa, ki naj bi zaživel že v tem letu, do priprav za postavitev novega hotela z veliko večnamensko dvorano, olimpijskega bazena in vrtca za zaposlene ter okoliške prebivalce…

Za njegovo neumorno zagnanost in prispevek k zasnovi in razvoju Term Snovik, so se Ivanu Hribarju, na njegovo veliko presenečenje, ki mu je na oči zvabilo tudi solzo ginjenosti, z jubilejno nagrado, kakršno vsako leto na rojstni dan term podelijo nepogrešljivim in najprizadevnejšim članom kolektiva Term Snovik, oddolžili tudi njegovi sodelavci.

Po končani slovesnosti se je prijeten družabni večer, kakršnih smo se v zadnjih dveh »koronskih« letih skorajda odvadili, nadaljeval z zares okusno večerjo, pri čemer gre omeniti prav posebno torto in sproščenim medsebojnim druženjem gostov.

Fotogalerija

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve