Naslovnica / Napovedi in obvestila / Invazija podlubnikov v letu 2016 se nadaljuje

Invazija podlubnikov v letu 2016 se nadaljuje

V zadnjem toplem in suhem obdobju aprila so revirni gozdarji ob rednih pregledih v kontrolnih pasteh, lovnih nastavah in pozabljenih sortimentih smreke po gozdu zaznali množičen izlet in ponovno zavrtavanje velikega smrekovega lubadarja. (SL 1A, SL 1B, SL 1C)

Namnožitev smrekovih podlubnikov – lubadarjev –  v letu 2015 je bila pričakovana, saj se njihova številčnost izrazito poveča po vsaki obsežnejši naravni ujmi. V letu 2015 je bilo v Sloveniji zaradi podlubnikov posekanih 1,8 milijona m3 lesne mase ( na kamniškem 23.840 m3) kar je največ v znani zgodovini slovenskega gozdarstva.

podlubniki 1

Da bi v čim večji meri omejil širjenje podlubnikov in zagotovil čim manjšo ekonomsko škodo v gozdovih, bo v letu 2016 Zavod za gozdove Slovenije  (v nadaljevanju ZGS) uporabil vse razpoložljive vzvode, ki mu jih dopušča zakonodaja. O znakih napada smo opozarjali v lanskem letu, sedaj bi še enkrat opozorili na zadolžitve tako lastnikov gozdov, kot strokovnih služb in ostalih uporabnikov gozdnega prostora:

(Zloženka varstvo pred podlubniki)

 • Vsi lastniki gozdov so dolžni v roku 14 dni skozi celo rastno dobo pregledovati svoje parcele, kjer raste smreka. V primeru, da lastnik zazna žarišče na svoji parceli, obvesti revirnega gozdarja in takoj pristopi k sanaciji – še preden prejme odločbo po pošti.
 • Sanacije odkritega žarišča lubadarja se je potrebno lotiti tako, da se najprej poseka še zelene napadene smreke in nazadnje smreke, ki so samo še sušice.
 • Uspešnost sanacije je odvisna od doslednosti izvedbe gozdnega reda – pravilna zložitev sečnih ostankov in odstranitev napadenih sortimentov iz gozda (SL 2, SL 3)
 • Kadar se uničenje podlubnikov v sečnih ostankih izvaja z uporabo ognja – kurjenjem, je izvajalec sanacije dolžan pred začetkom regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112:
  •  kdo bo izvajal požig;
  • številko odločbe, ki je podlaga za uporabo odprtega ognja;
  • začeteku in trajanje uporabe odprtega ognja.

Ves čas kurjenja mora zagotavljati požarno varnost, ker je kurjenje v naravi v drugih primerih prepovedano.

 • V primeru, ko se bo uničenje podlubnikov izvedlo z uporabo fitofarmacevtskih sredstev, ZGS izda posebno dovoljenje in tudi priskrbi primerna fitofarmacevtska sredstva, ki imajo registrirano dovoljenje za uporabo v gozdu. Na dovoljenju so navedeni vsi pogoji in omejitve, ki jih je potrebno dosledno upoštevati, saj je sicer uporaba fitofarmacevtskih sredstev v gozdu prepovedana.
 • Ko je sanacija zaključena, mora lastnik obvestiti revirnega gozdarja o zaključku del, saj je od te informacije odvisno pravočasno ažuriranje zaključka postopka (zaključevanje izvršljivih odločb). Gozdar ponavadi preveri stanje na terenu, po potrebi naloži dodatne ukrepe oz. zaključi upravni postopek za posamezno žarišče
 • Na uporabljanih prometnicah – vlakah in gozdnih cestah – mora izvajalec sproti urediti odvodnjavanje, poravnati kolesnice, odstraniti blato s trdne površine na cesti ali rampnem prostoru ter očistiti kolesa, preden zapeljejo na javno cesto.

podlubniki 3

V primerih, ko lastnik gozda (stranki v postopku) naloženih del v izreku odločbe ne bo opravil v določenem roku (v večini primerov 21 dni po prejemu odločbe), bo ZGS postopal v skladu z zakonskimi pooblastili:

 • ZGS bo tekoče izdajal SKLEPE O DOVOLITVI IZVRŠBE za nesanirana drevesa. V primeru manjših žarišč bo lastnikom praviloma izdan sklep o izvršbi po drugi osebi. Za večja žarišča, bo izdan sklep o dovolitvi izvršbe z denarno prisilitvijo.
 • O neizvršeni odločbi je preko računalniškega vmesnika tekoče obveščen pristojni gozdarski inšpektor, ki lahko lastniku gozda (stranki v postopku) izda opozorilo ali globo.

Še nekaj dodatnih pojasnil:

 • ZGS izdaja odločbe za sanacijo napadenih dreves po uradni dolžnosti in v večini primerov lastnik pri označitvi drevja ni prisoten. Ker marsikatera parcelna meja ni označena na terenu, lahko število dreves na odločbi odstopa od dejanskih, ki so v posesti lastnika. V tem primeru naj lastnik takoj obvesti revirnega gozdarja o napaki ter poseka samo lubadarke, ki so nesporno na njegovi gozdni parceli.
 • Kadar je gozdna parcela v lasti več solastnikov, je njihova dolžnost, da se sami dogovorijo za skupnega predstavnika ali pooblaščenca ( v skladu z zakonskimi pooblastili ga lahko z sklepom določi ZGS), ki bo speljal celoten postopek izvedbe odločbe. Njihove morebitne spore ne bo reševal niti ZGS niti pristojni gozdarski inšpektor. Če sanacija ni opravljena v roku ali je izvedena v nasprotju z odločbo Zavoda, lahko inšpekcija kaznuje vsakega solastnika posebej (globa za posameznika znaša 400 EUR).
 • V kolikor lastnik gozda ne pozna meja svoje parcele, naj povabi mejaše v gozd, kjer se o meji dogovorijo na licu mesta. Kadar se mejaša ne strinjata glede poteka meje, je za izmero pristojna geodetska služba. ZGS.nima stvarne pristojnosti za določanje parcelnih mej.
 • Lastnikom sosednjih parcel oz. lastnikom parcel, ki gravitirajo na isto vlako ali isto cesto, svetujemo, da si izberejo skupnega izvajalca gozdarskih del ali vsaj skupnega kupca okroglega lesa.
 • Ostali uporabniki gozdnega prostora naj imajo razumevanje za dela, ki so sedaj v gozdu nujna in naj morebitne spore urejajo spoštljivo in direktno z izvajalci. Šele če opozorila ne zaležejo, naj se obrnejo na revirnega gozdarja ali gozdarskega inšpektorja.

Konkretne operativne Informacije v povezavi z prenamnožitvijo podlubnikov – lubadarjev lahko pridobite pri vaših revirnih gozdarjih na Tunjiški cesti 21:

Mihelčič Anže Revir Kamnik- Komenda 041 657 267
(k.o. Stranje, Košiše, Bistričica, Kamnik, Volčji potok, Podgorje, Križ, Mlaka, Klanec, Tunjice, Kaplja vas, Moste, Suhadole in Nasovče),

Rok Jagodic Revir Sela 041 657 216
(k.o. Gozd, Črna, Godič, Mekinje, Tučna, Nevlje, Podhruška, Znojile, Palovče, Hruševka)

Miha Žnidaršič Revir Kamniška Bistrica 041 657 268
(k.o. Gojška planina, Črna, Županje njive)

Janez Spruk Revir Motnik 041 657 245
(k.o. Hribi, Motnik, Zgornji Motnik, Špitalič)

Jože Kozjek Revir Tuhinj 041 657 226
k.o., Loke, Rakitovec, Hribi, Pšajnovica, Šmartno v Tuhinju, Zgornji Tuhinj)

Krajevna enota Kamnik: tel.(01) 839 19-46
Miha Zabret vodja KE 041 657 247

pristojni gozdarski inšpektor
mag. Bojan Vomer, Maistrova 16, 1240 Kamnik.
tel 01/830-98-41

Zavod za gozdove Slovenije
Območna enota Ljubljana
KE Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve