Naslovnica / NOVICE / Kamnik bogatejši za nov kolesarski poligon

Kamnik bogatejši za nov kolesarski poligon

Po zaslugi dobrega sodelovanja med Kolesarskim klubom Calcit, Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra ter podjetja Calcit, je Kamnik od včeraj tudi uradno bogatejši za nov kolesarski poligon oz. t.i. »pump-track« progo, kjer se bodo lahko stari in mladi kolesarji urili v obvladovanju kolesa ter spretnostni kolesarski vožnji čez drn in strn.

Zasluge, da se Kamnik lahko ponaša z novim športnim objektom, gre v največji meri nedvomno pripisati članom Calcit Bike Teama, ki so ob razumevanju in pomoči podpornikov v izgradnjo proge vložili nemalo truda in precejšnje število ur prostovoljnega dela ter v dveh mesecih, domala v centru mesta, uspeli zgradili svojevrsten atraktiven kolesarski poligon, ki je že pred samim uradnim odprtjem na svoje steze vsakodnevno privabil veliko število, predvsem mlajših kolesarskih navdušencev.

pump track kamnik 19

 

Seveda kamniški kolesarji proge ne bi zmogli zgraditi in urediti brez dobrega sodelovanja z vodstvom Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra, ki je odstopilo prostor med telovadnico in protihrupno ograjo obvoznice pri kamniški gimnaziji, predvsem pa ne brez pomoči podjetja Calcit, ki je »svojim« kolesarjem brezplačno odstopilo prek 530 ton različnega nasipnega materiala, ki so ga potrebovali za ureditev proge.

Calcit Bike Team je namreč dolgo časa iskal primerno lokacijo za progo, po naključju pa se je na idejo odzvala gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra oziroma njen ravnatelj Šemso Mujanovič, ki je želel izkoristiti prostor ob gimnaziji. Mohor Vrhovnik in predsednik Calcit Bike Teama Ciril Grkman sta si lokacijo hitro ogledala, zadovoljna z videnim pa sta zagnala projekt. Del njega je hitro postal nekdanji slovenski reprezentant v olimpijskem krosu Anže Bizjak, ki je zrisal progo, s pomočjo pokroviteljev, donatorjev, prostovoljcev, tekmovalcev in staršev pa je proga nekje od sredine avgusta vsak dan pridobivala na obliki. Po dveh mesecih dela in 530 tonah materiala, zanj je poskrbel veliki pokrovitelj kamniškega športa Calcit, je proga več ali manj končana.

pump track kamnik 96

Progo so z manjšo neformalno slovesnostjo odprli predsednik kolesarskega kluba Calcit Bike team Ciril Grkman, Anže Bizjak ter direktor podjetja Calcit Matevž Kirn, žal, se odprtja ni mogel udeležiti ravnatelj kamniške gimnazije Šemso Mujanovič, pridružil pa se jim je tudi podžupan Matej Slapar, ki je ob tem pohvalil samoiniciativnost ter zagnanost članov kluba.

 

Ne gre namreč pozabiti, da so člani kluba kolesarski poligon, ki bo odprt za javnost, zgradili domala brez pomoči občine Kamnik, se pa seveda nadejajo, da jim bo občina pomagala pri nadaljnjem urejanju poligona, ki še ni povsem dokončan, saj manjka še del z ovirami iz skal in lesa, ki bo namenjen tudi nekoliko zahtevnejšemu treningu gorskih kolesarjev.

pump track kamnik 47

Sproščena otvoritvena slovesnost se je nadaljevala s prijateljsko tekmo in tradicionalnim klubskim piknikom članov Calcit Bike Teama ob zaključku kolesarske sezone, ki je bila za klub tudi letos več kot uspešna.

Kaj je »pump track«

“Pump-track” je krožni poligon, ki ga sestavlja niz grbin, dolin in naklonskih zavojev, kjer se kolesarji vozijo v glavnem brez pomoči pedal, ampak predvsem s tako imenovanim »pumpanjem« oz. s pomočjo uporabe lastne telesne teže, s čemer kolesarji lahko trenirajo obvladovanje in vodenje kolesa.

Glede na različno konfiguracijo stez je poligon namenjen kolesarjem vseh starosti, ne glede na njihove izkušnje, najsi gre za malčka na poganjalčku, ali za izkušenega gorskega ali bmx kolesarja, ki uživa v »igri« s kolesom.

“Tovrstna vožnja je zelo učinkovita pri treniranju ostalih kolesarskih veščin in jo zato v zadnjih letih priporočajo vsi največji kolesarski strokovnjaki. Primerna je tako za otroke kot odrasle, tako za cestne kot tudi gorske kolesarje. Tudi popolni začetniki bodo osnovne tehnike hitro osvojili in se ob tem zelo zabavali.” je na kratko povzel, kaj pravzaprav je pump-track, Mohor Vrhovnik, vodja mlajših selekcij pri kamniškem klubu.

Seveda pri tem ne gre pozabiti na varnost, zato je na poligonu obvezna uporaba čelade, priporočljiva pa je tudi uporaba drugih ščitnikov, denimo za roke, komolce in kolena, saj lahko pride tudi do padcev.